Logotype_shape IT green

Design på Distans -
växtval för din rabatt/design av trädgårdsrum

Har du en rabatt som inte blir som du tänkt dig, kanske där växterna inte verkar trivas så bra? Ska du anlägga en helt ny rabatt och vill ha hjälp att få det rätt från början? Eller vill du få hjälp att planera en mindre del av din trädgård, exempelvis en entré, en uteplats eller varför inte låta ett tråkigt hörn i trädgården omvandlas till en rofylld plats med inspiration från japan?

behöver du en NY plan för entrén, uteplatsen eller trista hörnan?

Om du har en mindre del av din trädgård som du vill förnya så går det vanligtvis bra att genomföra planeringen på distans. Det kan till exempel vara trädgårdens entrésida som inte fungerar optimalt. Kanske behöver du en ny plan och lösning för gångstråk, uppfart och förvaring av soptunnor? Eller så vill du fräscha upp framsidan med nya markmaterial och växter? Med Design på Distans får du hjälp med nya idéer och smarta lösningar samt växtval och planteringsplan.

Är du less på att köpa nya växter till rabatter som du aldrig blir nöjd med?

Med Design på Distans får du hjälp att välja växter till just din rabatt där växterna trivs och är fina tillsammans, utan att behöva ändra och köpa in nya växter varje år. Du kanske har försökt få till en prunkade rabatt under en längre tid utan att få det som du tänkt dig? Eller så kanske du varken har kunskapen att välja rätt växter eller tiden att ta reda på hur de kan kombineras för att skapa en vacker och hållbar rabatt?

Passar Design på Distans för mig?

 • Tycker du att det är svårt att veta vilka växter du ska sätta i din rabatt för att det ska bli snyggt?
 • Vill du ha ett vackert blickfång från köksfönstret eller verandan?
 • Längtar du efter en harmonisk rabatt med växter som blommar från vår till höst
 • Vill du ha en rabatt som du kan känna dig stolt över och som du kan njuta av varje dag?
 • Har du kostat på och provat nya plantor om och om igen utan att få det riktigt bra?
Om du känner igen dig i en eller flera av frågorna ovan så kommer Design på Distans att passa dig perfekt.

Vilka är Fördelarna med att få designhjälp på distans?

Med Design på Distans hjälper jag dig att planera din rabatt eller trädgårdsrum på distans, enkelt och smidigt via e-post.  Att vi jobbar med din rabatt på distans har flera fördelar. Dels kan du spara din värdefulla tid så att du kan lägga den på annat och dels sparar du pengar genom att inte behöva betala för vare sig mötet eller eventuella resekostnader.

Det innebär också att även du som bor långt från Uppsala-Gävle, som är mitt huvudsakliga arbetsområde, nu kan få min hjälp med att planera och välja ut växter till din rabatt eller få en ny utformning av en mindre del av trädgården.   

Längst ner på sidan kan du anmäla ditt intresse och få hjälp med att planera en rabatt, entré eller annan del av din trädgård.

vad säger andra som anlitat mig på distans?

"Jag har väl inte ”jättegröna” fingrar men vill så gärna ha en prunkande rabatt framför huset. Innan har jag köpt några plantor då och då men inte fått nån harmoni i färger eller höga/låga växter. Nu bestämde jag mig för att börja om från början och tog därför hjälp av Ann. 

Förslaget jag fick var spännande och överskådligt med bra uppgifter om plantorna och hur stora de blir. Det har fungerat väldigt bra att göra detta på distans och jag ser fram emot att få njuta av min blomstrande rabatt nästa år." 


Birgitta Langsbo, Slöinge

"Jag har en uppvuxen trädgård som från början planerats av en lokal trädgårdsarkitekt. Med åren har trädgården förändrats och det var framförallt en rabatt jag ville göra om. Dessutom hade jag just grävt för en ny rabatt där jag behövde hjälp med att välja buskar och perenner.

När jag såg att jag kunde få hjälp med mina rabatter på distans tog jag kontakt med Ann. Ritningarna jag fick var tydliga liksom informationen kring när planteringen bäst skulle ske. Jag kan varmt rekommendera denna tjänst för den som på ett enkelt och smidigt sätt vill få hjälp med vackra rabatter i sin trädgård till en rimlig kostnad."
 
 
Eva Lanteli, Tyresö

"Jag skickade en enkel skiss över rabatten och skrev ner våra önskemål till Ann som efter ett par veckor återkom med skiss, växtlista och instruktioner. Snyggt och enkelt att följa.

När man anlägger en ny rabatt som skall finnas i många år så är det helt klart värt pengarna att ta hjälp med planeringen. Annars, faller jag lätt för frestelsen att välja de växter som ser fina ut i butiken just när jag är där, och så blir helheten ett sammelsurium, utan någon röd tråd. 

Nu väntar jag med spänning på nästa sommar, för att se hur rabatten ter sig när växterna har fått etablera sig ordentligt!"


                                                                                                                                                  Jenny Rydebrink, Gardenize grundare, Bohuslän

Hur fungerar Design på Distans?

Anmäl ditt intresse

Fyll i intresseanmälan längst ner på sidan och bifoga ett översiktligt foto på rabatten eller området.

Inom kort får du en mer utförlig checklista till din mail. Där fyller du i dina önskemål samt nödvändig information om platsen.

Du får också rita upp och maila en enkel skiss till mig, samt vid behov komplettera med fler foton.

Offert och skiss

Inom några dagar får du mer information och uppgifter om beräknat leveransdatum.

Du godkänner beställningen av uppdraget genom att betala in 50% av den totala kostnaden. Därefter är det dags för mig att sätta igång och designa din rabatt eller ditt trädgårdsrum.

Designarbete pågår

Nu börjar jag arbetet med att planera och ta fram ett växtförslag till din rabatt eller en plan för ditt utvalda trädgårdsrum. 

Jag tar hänsyn till dina önskemål - och växternas. Utifrån det väljer jag sedan noggrant ut de växter som passar för just din rabatt och/eller gör en plan för ditt trädgårdrum. 

Växterna placeras och kombineras till en vacker rabatt genom fokus på bland annat form, färg, höjd och blomningstid.

anlägg & Plantera

När ditt förslag är färdigt mejlar jag ritningar och tillhörande växtlista till dig och du betalar resterande summa.

Nu är det dags för det roligaste - att anlägga platsen och plantera växterna. Använd växtlistan både som inköpslista och för att placera växterna på rätt plats i rabatten enligt planteringsplanen.  

"Jag hade försökt få till en rabatt under äppelträdet men det blev ingen fason på den. Det blev bara ett grönt intetsägande virrvarr. Ville ha ett fint blickfång från köksfönstret, med olika höjder och blommor i skuggan.

Växtförslaget från Ann blev så fint!! Struktur med olika höjder och former, och förslaget att ändra rabattens ytterkant var pricken över i. Jag hade tidigare fått hjälp av Ann med en rabatt på baksidan och tillsammans med den nya rabatten bands trädgården ihop på ett fint sätt.

Ann återkopplar alltid och jag upplever verkligen att hon vill mig och min trädgård det bästa och att hon ser helheten även om uppdraget är begränsat till en rabatt." 
 

                                                                                                                                                   Sanna Isaksson, Mölndal

"Vi ville ha ny inspiration till vår rabatt som ligger i en slänt, har en törstig tujahäck bredvid och berg i dagen mitt i rabatten. De växter vi haft där har bara överlevt men inte växt och grönskat som de ska. 

Vi är väldigt nöjda med Anns förslag, hon har tänkt på det vi tyckte var svårt att få till och gjort växtval som vi inte har tänkt på själva. Nu längtar vi redan till våren så att vi kan genomföra planteringen!" 

 
Helen de la Gardie, Täby 

Vad ingår i Design på distans?

 • Illustrationsplan som visar och tydliggör förslaget samt beskrivande text
 • Växtval utifrån läge, jordmån samt önskemål om stil, färgval mm.
 • Planteringsplan med anvisad placering av växterna  
 • Detaljerad växtförteckning kopplad till planteringsplanen
 • Bilder på några av växterna i planteringsplanen

Vad kostar Design på Distans?

Kostnaden för ett förslag är framförallt beroende av områdets storlek, se prisuppgifter nedan. 

Prisuppgifter: *

Upp till 5 m² 1500 kr
6-10 m² 2000 kr
11-20 m² 2500 kr
21-30 m² 3000 kr

* För områden större än 20 m² samt för utformning av exempelvis entréer och uteplatser, kommer du att få en offert att ta ställning till. Du får även en offert om rabatten eller området som ska planeras har specifika förutsättningar som är extra tidskrävande. Först när du har godkänt uppdraget/offerten och betalat in startkostnaden genomför du din beställning.

Hur kan jag få hjälp med planering av min rabatt?

Längst ner på den här sidan finns ett formulär som du kan fylla i för att lämna intresseanmälan. När det är klart återkommer jag till dig med mer information.

Jennys rabatt vid havet

Jenny Rydebrink som har grundat trädgårdsappen Gardenize är en av de som anlitat mig för att planera en rabatt genom Design på Distans. Jenny och hennes man har byggt upp en fin rabatt med kanter av natursten som smälter in väldigt bra i omgivningen. De kände dock att de behövde hjälp med att välja buskar och perenner och få en bra kombination av växter. Rabatten är omkring
20 kvadrat och det finns en del olika förutsättningar att ta hänsyn till, bland annat rabattens utsatta läge. Här nedan beskriver Jenny själv hur det gick till när jag planerade och valde perenner och buskar till hennes rabatt.

Jenny Rydebrink: Att anlägga och planera en rabatt
I våras så anlade jag en helt ny rabatt vid vårt hus i Bohuslän, en plats med många speciella förutsättningar att ta hänsyn till:

 • Den ligger på toppen av en höjd, som tidigare varit ett stenbrott och som därmed är extremt väldränerad.
 • Bevattningsförbud i juli är standard
 • Salta vindar sveper in från sydväst och tär på känsliga växter.
 • Vi vill ha insynsskydd från vägen och samtidigt behålla havsutsikten åt samma håll.
 • Min man vill ha prydnadsbuskar och jag vill ha sommarblommande perenner.
 • Och så ska det vara lättskött såklart.

Som ni förstår är detta ingen lätt ekvation, så vi bestämde oss därför att ta hjälp för att få till en genomtänkt plantering som funkar över lång tid.

Via Gardenize hade jag kommit i kontakt med en av våra trogna användare - Ann på shape IT green,  som jobbar just med trädgårdsdesign. Hon skulle just lansera ett nytt koncept som hon undrade om vi ville testa - Design på Distans, kanon tyckte jag!

Sagt och gjort. Jag skickade en enkel skiss över rabatten och skrev ner våra önskemål och förutsättningar till Ann som efter ett par veckor återkom med skiss, växtlista och planteringsinstruktioner. Snyggt och enkelt att följa. Jag fick även en beskrivning över hur hennes tankarna var, tex att placera växter omlott för att lösa insyns/utsikts-problematiken, samt vikten av att plantera rätt namnsorter, som var utvalda för att klara vårt väder och vind. 

Sen skickade jag en beställning till vår lokala trädgårdshandlare som tog hem växterna lagom tills det var dags att plantera. Nedan ser ni ett par bilder, före och efter, samt lite av materialet som vi fick som underlag.

Jennys grundskiss

Rabatten innan den nya planteringen

Planteringen är påbörjad och kommer att fyllas på efter hand.

Illustrationsplan och växtbilder 

Jag måste säga att jag tycker att när man anlägger en ny rabatt som skall finnas i många år så är det helt klart värt pengarna att ta hjälp med planeringen. Annars, faller jag lätt för frestelsen att välja de växter som ser fina ut i butiken just när jag är där, och så blir helheten ett sammelsurium, utan någon röd tråd. Kika gärna in på shape IT greens hemsida, för ytterligare tips och råd.

Är du nyfiken på hur det går för min rabatt? Kolla in mitt konto i Gardenize och leta upp växtplatsen "Hön Framsidan" så får du se mer.

Själv väntar jag med spänning på nästa sommar, för att se hur rabatten ter sig när växterna har fått etablera sig ordentligt
!
Hälsningar
/Jenny

Uppdatering från andra säsongen

Jag fick en uppdatering från Jenny med ett par bilder på hur växterna ser ut andra året i hennes rabatt. Växterna har tagit sig riktigt fint och nästa säsong kommer de att växa till sig och blomma ännu mer.

Andra säsongen i Jennys rabatt
Andra säsongen i Jennys rabatt
Alltid snyggt med stenar som bryter av mot växterna
Alltid snyggt med stenar som bryter av mot växterna

Vill du också ha hjälp med att planera en rabatt eller trädgårdsrum? Fyll i intresseanmälan här:

När du har skickat din intresseanmälan så kommer du att få en utförlig checklista som du får fylla i. Du kommer också att få rita en enkel skiss som du fotar eller scannar och mejlar till mig tillsammans med bilder på platsen. Därefter skickar jag mer information och uppgifter om kostnad, betalning och leverans. Du förbinder dig inte till något innan du godkänt uppdraget.

 • (max 50 MB)
 • Innan du kan skicka in din intresseanmälan behöver du godkänna min integritetspolicy och anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Din mejladress är säker hos mig och du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.