Trädgårdsplanering

Ska du anlägga en helt ny trädgård eller planerar du att göra om den nuvarande? Vill du undvika onödiga och dyra misstag och istället få det rätt från början? Skulle du till exempel vilja slippa göra om uteplatsen för att den hamnade i fel väderstreck eller att flytta på träd som vuxit sig för stora för sin placering?

En genomtänkt trädgårdsplan som du kan följa är nyckeln till den trädgård du drömmer om. Planen blir din karta som styr riktningen för trädgårdens utveckling utan att du tappar helhetsinstrycket eller fastnar i nya idéer på vägen.

Genom trädgårdsplanering får du hjälp att ta fram en plan utfrån dina önskemål om vad du vill göra i trädgården, vad den ska innehålla och vilken stil den ska ha. Nya idéer, smarta lösningar och kloka växtval ger dig en komplett trädgårdsplan som du kan följa och som leder hela vägen till din drömträdgård.

"Vi vill gärna rekommendera Ann som vi tycker har gjort ett gediget arbete. Ann är ödmjuk och inlyssnande och vi har förutom ritningarna även fått tips och förslag för den fortsatta utvecklingen av trädgården.”
 
Andreas Eriksson & Miia Saranka, Uppsala 

Steg 1. Inledande idémöte

Syftet med det inledande idémötet är att ta reda på dina/era behov och tomtens förutsättningar och möjligheter. På plats går vi tillsammans igenom idéer och önskemål samt diskuterar trädgårdens utgångsläge. Jag antecknar det vi kommer fram till och går även en runda för att fotografera tomten.

Inledande idémöte: 1800 kr*

* Trädgårdsplanering med idémöte gäller i Uppsala län samt i Gävleområdet.
* En timmes total restid från Tierp ingår. Utöver detta tillkommer 500 kr/restimme.
* Det inledande idémötet beräknas pågå 1-1½ timme.

Förberedelser
Innan idémötet kommer du att få fylla i en checklista om trädgården och dina önskemål. Till mötet behövs också en skalenlig tomtkarta.

Steg 2. Välj Designpaket

Investeringen för en genomtänkt trädgårdsplan beror bland annat på önskad detaljnivå, innehåll och platsens förutsättningar. Efter idémötet återkommer jag gärna med en offert om du vill gå vidare och beställa något av Designpaketen, se nedan.

Trädgårdsdesign Grund

Trädgårdsdesign Grund passar dig som vill ha ett förslag för trädgårdens form och innehåll. Du behöver i första hand hjälp med struktur och utformning av trädgårdens rum och funktioner.

Bästa valet för dig som inte planerar att anlita en anläggningsfirma utan vill bygga upp din trädgård på egen hand.

Det här ingår i Trädgårdsdesign Grund:
 • Illustrationsplan, skalenlig färglagd
 • Design av trädgårdens form och funktioner
 • Placering och grundform för trädgårdens olika ytor och rum: sittplatser, altaner, gångar, parkering, planteringsytor/rabatter mm. 
 • Placering och form på byggnadselement: spaljé, pergola, växthus mm. (Design och konstruktion ingår ej)
 • Växtlista och bildkollage med förslag på ett urval av trädgårdens karaktärsväxter (träd, häckar, buskar, perenner).
 • Återkoppling med genomgång av förslaget samt möjlighet till justering vid ett tillfälle innan illustrationsplanen färdigställs. 

* Trädgårdsdesign Grund: från 15 000 kr

* Tillval till Designpaketen behövs ofta, exempelvis en planteringsplan och växtlista, specificerade markmaterial,  eller en ljussättningsplan. Läs mer om möjliga tillval längre ner på sidan. Självklart får du en offert att ta ställning till innan du beställer trädgårdsdesign från shape IT green.

Illustrationsplan, exempel

Illustrationsplan, exempel

Bildkollage, exempel

Trädgårdsdesign Komplett

Trädgårdsdesign Komplett passar dig som vill ha ett förslag med det  mesta som behövs för att nå dina trädgårdsdrömmar.

Här får du bland annat en övergripande plan för trädgårdens utformning, förslag på markmaterial och en detaljerad markplan.

Bästa valet för dig som planerar att anlita en anläggningsfirma och behöver ett förfrågningsunderlag och detaljerade ritningar. 

Det här ingår i Trädgårdsdesign Komplett:
 • Illustrationsplan, skalenlig färglagd
 • Design av trädgårdens form och funktioner
 • Placering och grundform för trädgårdens olika ytor och rum: sittplatser, altaner, gångar, parkering, planteringsytor/rabatter mm.
 • Detaljerad markplan inklusive mått på ytor och gångar
 • Specificerade materialval för ytor och gångar (leverantör/märke, storlek och färg anges)
 • Placering och form samt eventuell design av byggnadselement: spaljé, pergola, växthus mm. 
 • Växtlista och bildkollage med förslag på ett urval av trädgårdens karaktärsväxter (träd, häckar, buskar, perenner).
 • Förtydligande 3D-vy och/eller sektionsritning 
 • Återkoppling med genomgång av förslaget med möjlighet till justering vid ett tillfälle innan illustrationsplanen färdigställs och markplanen påbörjas. 

* Trädgårdsdesign Komplett: från 25 000 kr

* Tillval till Designpaketen behövs ofta, exempelvis en planteringsplan och växtlista, specificerade markmaterial,  eller en ljussättningsplan. Läs mer om möjliga tillval längre ner på sidan. Självklart får du en offert att ta ställning till innan du beställer trädgårdsdesign från shape IT green.

Illustrationsplan, exempel

Markplan, exempel

Planteringsplan, exempel

Förutsättningar & förberedelser

Prisuppgifter
Designpaketen Trädgårdsdesign Grund och Trädgårdsdesign Komplett gäller för villatomter utan betydande nivåskillnader med en yta upp till 1500 m
2. Priser anges inkl. moms.

Tillvalstjänster
Vid planering av din tomt kan tillval komma att behövas beroende på vad du önskar ska ingå och om du planerar att lämna över trädgårdens uppbyggnad till en anläggare eller om du ska göra jobbet själv. Läs mer om tillvalstjänster nedan, pris enligt offert. 

Trädgårdsdesign: Tillval

Här kan du se olika möjliga tillval till Designpaketen Grund och Komplett. En del av dessa ingår i Trädgårdsdesign Komplett, se ovan. De här tillvalen kan du välja mellan:

VÄXTVAL & PLACERING
Detaljerad planteringsplan och tillhörande växtförteckning

MATERIALVAL
Förslag på specifika materialval för markbeläggning, murar, trappor mm. 

PRODUKTVAL
Förslag på utemöbler, grill, utekök, växthus, pool mm.


LJUSSÄTTNINGSPLAN 
Förslag på belysning av byggnader, trädgård och växter för funktion och estetik. Ökar möjligheten att använda trädgården även när det blir mörkt ute om kvällarna.

HÖJDSKILLNADER 
Hantering av sluttningar och nivåskillnader samt murar och trappor. 

ALTAN/VERANDA
Planering av trädäck, exempelvis i olika nivåer eller avdelningar
 
POOL, SPABAD & DAMM
Förslag på placering/form av pool eller trädgårdsdamm och omgivande ytor.

3D-VY/SEKTIONSRITNING
Med 3D-vyer, sektionsritningar och perspektivbilder blir det lättare att visualisera hur den nya trädgården kommer att se ut. 

BYGGELEMENT
Design av planteringslådor, plank, spaljéer, pergola mm.

RÅDGIVNING
Rådgivning via mail, telefon eller videosamtal utöver det som ingår i Trädgårdsdesign Grund erbjuds vid behov under och efter designarbetet.

SKÖTSELPLAN

Skötselplan med information om hur och när man ska vattna,  jordförbättra, gödsla och beskära de olika växterna under trädgårdssäsongen.

"Under projektet har vi haft en bra dialog med Ann som är kunnig och mycket lyhörd för våra önskemål. Vi fick många tips, idéer och förslag till olika lösningar och vi vill absolut rekommendera att ta hjälp av Ann när du vill förnya trädgården."
 
Sara Jansson & Sylve Sahlström, Heby

"Att ha en stor råtomt och mycket begränsad kunskap gjorde att jag anlitade Ann. Jag visste nog inte riktigt hur jag ville ha det, men när jag såg Anns förslag visste jag: det är SÅ jag vill ha det. Suveränt!"
 
Katarina Sten, Bälinge

Steg 3: Designarbetet påbörjas

När du valt det Designpaket som passar bäst och godkänt offerten kan designarbetet påbörjas enligt överenskommen tidsplan.

Trädgårdsdesign: tidsåtgång

Processen med att planera en trädgård behöver få ta lite tid, inte minst för att lämna plats åt skissprocessen inklusive kreativt tankearbete. Resultatet blir då en genomarbetad trädgårdsplan som leder till den drömträdgård du vill uppnå.

Räkna med att det oftast tar omkring 4-6 veckor att arbeta fram en färdig trädgårdsplan från uppdragets start. Vänta inte för länge med din bokning om du har en tajt tidsplan i och med att jag även behöver ta hänsyn till såväl pågående och kommande uppdrag som redan är inbokade.

Intresseanmälan: Trädgårdsdesign

Vill du få min hjälp med att planera din trädgård? Vill du boka ett inledande idémöte?
 Klicka på knappen nedan för att komma till formuläret där du kan anmäla ditt intresse. 

Jag ser fram emot att få veta mer om dina trädgårdsplaner!

”Vår trädgård hade många olika nivåer och mycket skugga från träden och huset. Det fanns INGA rabatter utan bara sly och gräsmatta. Vi ville ha en prunkande, inbjudande trädgård som man vill vistas i, med många rabatter och uteplatser.

Vi fick bra kontakt med Ann som var lyhörd för vad vi hade tänkt oss och kunnig när det gäller trädgård och växter. Planen blev som vi hade tänkt oss, bäst var hjälpen att passa ihop växter med växtplatsen och förslag på växter vi inte kände till tidigare och som passade ihop med vår tanke om en prunkande Provence-inspirerad trädgård!

Vi ser fram emot att använda den nya stenlagda uteplatsen och det blir spännande att se hur trädgården fortsätter att utvecklas. Vi rekommenderar gärna Ann till andra som behöver hjälp med trädgården.”


Christine & Anders Riber Marklund, Västerås