Logotype_shape IT green

Design på Distans - växtval för din rabatt

Har du en rabatt som inte blir som du tänkt dig, kanske där växterna inte verkar trivas så bra? Eller vill du göra en helt ny rabatt men känner att du skulle vilja ha hjälp att få det rätt från början? 

Är Design på Distans något för dig?

Design på Distans är till för dig som vill ha hjälp med att välja växter till en rabatt utan att behöva boka in ett fysiskt möte med en trädgårdsdesigner. Du kanske har försökt få till en prunkade rabatt under ett par års tid utan att få det att bli som du tänkt dig. Eller så kanske du varken har tiden eller kunskapen att välja rätt växter eller hur de kan kombineras. Med Design på Distans sköter vi all kommunikation enkelt och smidigt via e-post. Jag hjälper dig att välja växter som passar just för din rabatt och där växterna tillsammans bildar en genomtänkt helhet med form, färg, höjd, blomningstid och årstidsvariation. 

Fördelar med att få designhjälp på distans

Att vi jobbar med din rabatt över internet och sköter all kommunikation genom e-post har flera fördelar. Dels kan du spara din värdefulla tid så att du kan lägga den på annat och dels sparar du pengar genom att inte behöva betala för vare sig mötet eller eventuella resekostnader. Det innebär också att även om du bor långt från Uppsala-Gävle, som är mitt huvudsakliga arbetsområde, så kan du alltså trots avståndet få min hjälp med att planera och välja ut växter till din rabatt.   

Växtval till ny lättskött månformad rabatt intill en utbyggd altan. Kundens skiss har använts som underlag.

Förslag till lättskötta växter på en naturlik radhustomt i halvskuggigt läge. Milda färger och lummigt grönt.

En rundad rabatt med utvalda växter vid kundens entré. Några av de befintliga växterna har sparats i rabatten.

Utformning och val av träd, buskar och perenner till en rabatt vid en garageuppfart till en villa i Uppsala. 

Hur fungerar Design på Distans?

Anmäl ditt intresse

Fyll i intresseanmälan nedan och bifoga ett översiktligt foto på rabatten och dess omgivningar.

Inom kort får du då en mer utförlig checklista till din mejl. Den fyller du i för att ge mig mer information och en så bra bild som möjligt av vad du vill med rabatten.

Offert och skiss

Inom några dagar får du en offert att ta ställning till samt information om beräknat leveransdatum.

När du har godkänt offerten via mejl samt betalat 50% av den totala kostnaden så är vi snudd på startklara. 

Men först behöver jag också en enkel skiss från dig med bland annat mått och väderstreck inritat. Mer information får du via mejl.

Designarbete pågår

Nu börjar jag arbetet med att planera och ta fram ett växtförslag till din rabatt. 

Jag tar hänsyn till såväl dina som växternas önskemål och väljer noggrant ut de växter som passar för just din rabatt. 

Plantera din rabatt

När ditt förslag är färdigt mejlar jag ritningar och tillhörande växtlista till dig och du betalar resterande summa.

Nu är det dags för det roligaste - att plantera. Ta med dig växtlistan när du ska köpa växterna, sen är det enkelt att sätta växterna enligt planteringsschemat.  

Design och växtförslag till företagsentré i Uppsala. Växternas färgtoner har valts ut för att matcha företagets logotype. 

En plan där jag utformat ytan kring en entré omgiven av flera rabatter där jag låtit växterna lyfta och hålla ihop platsen.

Vad ingår i Design på distans?

 • växtval för rabatten utifrån läge, jordmån samt önskemål om stil, färgval mm.
 • illustrationsplan som tydliggör förslaget samt beskrivande text
 • bilder på några av växterna i planteringsplanen
 • planteringsplan med anvisad placering av växterna  
 • detaljerad växtförteckning kopplad till planteringsplanen

Vad kostar Design på Distans?

Kostnaden för ett förslag till en hållbar och välplanerad rabatt varierar beroende på bland annat storleken på ytan. Du kommer att få en offert för just din rabatt eller planteringsyta innan du bestämmer dig. Priser från 1500 kronor. 

Hur kan jag få hjälp med planering av min rabatt?

Längst ner på den här sidan finns ett formulär som du kan fylla i för att lämna intresseanmälan. När det är klart återkommer jag till dig med mer information och en offert som du får ta ställning till.

Jennys rabatt vid havet

Jenny Rydebrink som har grundat trädgårdsappen Gardenize är en av de som anlitat mig för att planera en rabatt genom Design på Distans. Jenny och hennes man har byggt upp en fin rabatt med kanter av natursten som smälter in väldigt bra i omgivningen. De kände dock att de behövde hjälp med att välja buskar och perenner och få en bra kombination av växter. Rabatten är omkring
20 kvadrat och det finns en del olika förutsättningar att ta hänsyn till, bland annat rabattens utsatta läge. Här nedan beskriver Jenny själv hur det gick till när jag planerade och valde perenner och buskar till hennes rabatt.

Jenny Rydebrink: Att anlägga och planera en rabatt
I våras så anlade jag en helt ny rabatt vid vårt hus i Bohuslän, en plats med många speciella förutsättningar att ta hänsyn till:

 • Den ligger på toppen av en höjd, som tidigare varit ett stenbrott och som därmed är extremt väldränerad.
 • Bevattningsförbud i juli är standard
 • Salta vindar sveper in från sydväst och tär på känsliga växter.
 • Vi vill ha insynsskydd från vägen och samtidigt behålla havsutsikten åt samma håll.
 • Min man vill ha prydnadsbuskar och jag vill ha sommarblommande perenner.
 • Och så ska det vara lättskött såklart.

Som ni förstår är detta ingen lätt ekvation, så vi bestämde oss därför att ta hjälp för att få till en genomtänkt plantering som funkar över lång tid.

Via Gardenize hade jag kommit i kontakt med en av våra trogna användare - Ann på shape IT green,  som jobbar just med trädgårdsdesign. Hon skulle just lansera ett nytt koncept som hon undrade om vi ville testa - Design på Distans, kanon tyckte jag!

Sagt och gjort. Jag skickade en enkel skiss över rabatten och skrev ner våra önskemål och förutsättningar till Ann som efter ett par veckor återkom med skiss, växtlista och planteringsinstruktioner. Snyggt och enkelt att följa. Jag fick även en beskrivning över hur hennes tankarna var, tex att placera växter omlott för att lösa insyns/utsikts-problematiken, samt vikten av att plantera rätt namnsorter, som var utvalda för att klara vårt väder och vind. 

Sen skickade jag en beställning till vår lokala trädgårdshandlare som tog hem växterna lagom tills det var dags att plantera. Nedan ser ni ett par bilder, före och efter, samt lite av materialet som vi fick som underlag.

Jennys grundskiss

Rabatten innan den nya planteringen

Planteringen är påbörjad och kommer att fyllas på efter hand.

Förslaget från Ann med illustrationsplan och växtbilder. 

Jag måste säga att jag tycker att när man anlägger en ny rabatt som skall finnas i många år så är det helt klart värt pengarna att ta hjälp med planeringen. Annars, faller jag lätt för frestelsen att välja de växter som ser fina ut i butiken just när jag är där, och så blir helheten ett sammelsurium, utan någon röd tråd. Kika gärna in på shape IT greens hemsida, för ytterligare tips och råd.

Är du nyfiken på hur det går för min rabatt? Kolla in mitt konto i Gardenize och leta upp växtplatsen "Hön Framsidan" så får du se mer.

Själv väntar jag med spänning på nästa sommar, för att se hur rabatten ter sig när växterna har fått etablera sig ordentligt!
Hälsningar
/Jenny

Vill du också ha hjälp med att planera en rabatt? Fyll i intresseanmälan nedan:

När du har skickat din intresseanmälan så kommer du att få en utförlig checklista som du får fylla i. Därefter skickar jag en offert som du får ta ställning till. Du förbinder dig inte till något innan du fått och godkänt offerten.

 • (max 50 MB)
 • Nedan anger du om du vill anmäla dig till mitt nyhetsbrev (frivilligt). Här får du också godkänna min integritetspolicy innan du kan skicka in din intresseanmälan.