Färdig Rabatt: Fjärilsväxter

Locka fler fjärilar, humlor, bin till trädgården

Med växtplanen för fjärilsrabatten får du ett recept på hur du kan locka mängder med vackra och nyttiga insekter som fjärilar, humlor och vildbin till din trädgård.

De utvalda växterna trivs ett soligt, väldränerat läge och passar att plantera i pallkrage eller rabatt. 

Växterna passar ihop med varandra och återkommer år efter år med en härlig blomning hela säsongen, från vår till höst.

Fördelar med Fjärilsrabatten

Vackra fjärilar & surr
Växterna i den här rabatten ökar mångfalden i trädgården. Blommorna lockar till sig vackra fjärilar, brummande humlor & surrande bin att titta på och njuta av.

Hjälp våra vilda bin
Många av de insekter som pollinerar bland annat våra äppelträd och bärbuskar är i fara. Med fjärilsväxterna kan de nyttiga insekterna hitta föda och pollen hela säsongen.

Blomning vår till höst
Med fjärilsrabatten och det väl genomtänkta växtförslaget får du en vackert blommande rabatt från vår till höst med färger och former som passar ihop med varandra.

Jag är mycket nöjd. Det är jättebra med en plan att följa, bara att stoppa ner plantorna allt eftersom jag får tag på de sorter som Ann rekommenderar."

Christina Öhman

Mer om Fjärilsrabatten
Fjärilsrabatten består av en pdf innehållande växtförslaget som du kan spara på dator eller annan enhet. Om du vill skriva ut förslaget så går det bra på vanligt A4-papper.

Planteringsplanen och växtlistan fungerar som en karta eller ett recept som du kan följa för att enkelt och smidigt anlägga en blomstrande fjärilsrabatt i pallkrage eller rabatt.

Redan från början vet du vilka växter du ska köpa, hur många plantor som går åt och hur de ska placeras i förhållande till varandra.

Med en färdig plan att följa kan du enkelt komma igång och plantera en rabatt som både du och nyttoinsekterna kan börja använda och njuta av så snart som möjligt.

Vilka växter ingår och var trivs de?
I växtförslaget ingår 12 olika sorters växter, varav några exempel är röd solhatt, vårkrokus och rosenstav. Rabattens blomningstid sträcker sig från vår till höst.

Rekommenderat läge: soligt & väldränerat, normal till fuktighetshållande jord

Härdighet: B = kan odlas i hela landet på skyddat och väldränerat läge

Planteringstid: Vår/försommar eller höst. Lökväxter sätts på hösten


Hur stor är rabatten?
I växtförslaget ingår två olika planteringsplaner, en för en normalstor pallkrage och en lite större rabatt i marknivå. För större rabatter går det bra att förlänga planteringsplanen och justera antalet växter därefter.

Alternativ 1: Längd 1,2 x bredd: 0,8 meter 
(normalstor pallkrage) 

Alternativ 2: Längd 2,5 x bredd 1 meter
(rabatt i marknivå)

Vad ingår i växtförslaget?
Illustration som ger en bild av hur din plantering kan komma att se ut efter ett par säsonger när plantorna växt sig stora och frodiga.

Planteringsplan som du enkelt kan följa när du ska placera ut och plantera perenner och lökväxter i din pallkrage eller rabatt.

Växtlista kopplad till planteringsplanen. Den kan också användas som inköpslista vid besök i trädgårdsbutiken.

Växtbilder & växtfakta samlade på en översiktlig sida. För en del av växterna finns också förslag på alternativa sorter.

Plantering & skötselråd för växterna med information om vad du behöver tänka på vid plantering, beskärning och gödsling.

Bonustips med annat du kan göra för att bjuda in fler nyttoinsekter till trädgården.

Vad tycker andra om Fjärilsrabatten?

"Jag gillar verkligen fjärilsrabatten och jag blev inspirerad av de fina bilderna. En plan att hålla mig till är precis vad jag behöver"

Lisa Eriksson

"Jag är nöjd med min pdf och har haft den som kvällslektyr några kvällar och fantiserat om hur det kommer att se ut när det är klart"

Lisbeth Andersson

"Jag har inte så gröna fingrar men tycker det är roligt att fixa lite lagom i trädgården. Försöker koncentrera mig på växter som lockar humlor som surrar och fjärilar som dansar runt och förgyller tillvaron.

Växtförslaget underlättar verkligen eftersom jag haft svårt att bestämma mig och har alldeles för mycket böcker att bläddra i. Fjärilsväxterna kommer att planteras i pallkrage nära vår terrass och även ses från köksfönstret. Snart kommer växterna jag har beställt och det ser jag mycket fram emot."


Eva Svensson, Gotland

Plantera ett vackert blickfång i trädgården och njut av din egen fjärilsmagnet...

* Observera att du köper en digital produkt som levereras direkt till din e-post. Digitala varor är undantagna från ångerrätten och det går inte att ångra köpet eller återfå betalningen. Växter ingår inte i köpet.

* Rådgivning utöver de växtval, tips och råd som finns i växtförslaget ingår inte i konceptet Färdig Rabatt. Behöver du ett växtförslag som är specifikt anpassat efter din rabatts mått, läge, önskemål om färger mm är du välkommen att läsa mer om Design på Distans.

Tanken bakom Fjärilsrabatten

I år har jag märkt av ett ökat intresse för att plantera blommor för pollinerande insekter och jag blir verkligen glad av att så många trädgårdsägare inser nyttan och glädjen med att hjälpa våra nyttoinsekter.

Jag har tagit fram det här växtförslaget för att jag vill göra skillnad i större skala genom att hjälpa trädgårdsägare att plantera blommande växter som är till nytta för bin, humlor, fjärilar och många andra nyttoinsekter.

Många arter är utrotningshotade i och med att deras livsmiljöer försvinner när stora arealer åkermark antingen bebyggs eller blir till monokulturer där man odlar en och samma gröda och använder besprutning mot skadedjur och sjukdomar.

Den bebyggda marken gör självklart att de tidigare födoområdena försvinner. De giftiga medlen som används för att skydda grödorna slår samtidigt också ut de pollinerade insekterna. De kan också dö när den enda gröda som odlas på flera kilometers avstånd slutar blomma för säsongen och det inte längre finns något kvar att äta.

I Sverige och i världen finns oerhört många trädgårdar, små och stora, som tillsammans bildar ett nätverk av grönområden. I trädgårdarna finns en stor variation av olika växter vilket gör dem till perfekta tillflyktsorter där pollinerare och andra nyttodjur kan få en fristad och tillgång till föda och boplatser.

Med insekternas hjälp pollineras frukt, bär och andra grödor som vi sedan kan skörda och lägga på tallriken. När vi planterar fler nektar- och pollenrika blommor i trädgården tänker jag att det blir ett fint "tack för hjälpen" från oss till de små bevingade trädgårdshjältarna.

Till sist: Efter 2020 känns det extra angeläget att kunna bidra med något som gör skillnad för både människor och nyttodjur. Även fast den pågående pandemin skapar oro och osäkerhet för oss alla så är det ändå viktigt att fortsätta ta hand om naturen och miljön. Inte minst när det gäller våra superviktiga pollinerande insekter.

Dessutom finns det många goda hälsoeffekter av att vara ute i natur och andra gröna miljöer. Min förhoppning är att de Färdiga Rabatterna ska inspirera till att vara ute (mer) i trädgården och därmed också må bättre.