Design på Distans
Jennys rabatt vid havet

Jenny Rydebrink som har grundat trädgårdsappen Gardenize är en av de som anlitat mig för att planera en rabatt genom Design på Distans. Jenny och hennes man har byggt upp en fin rabatt med kanter av natursten som smälter in väldigt bra i omgivningen. De kände dock att de behövde hjälp med att välja buskar och perenner och få en bra kombination av växter.

Rabatten är omkring 20 m² och det fanns en del olika förutsättningar att ta hänsyn till, bland annat rabattens utsatta läge. Här nedan beskriver Jenny själv hur det gick till när jag planerade och valde perenner och buskar till hennes rabatt.

Jenny Rydebrink: Att anlägga och planera en rabatt
I våras så anlade jag en helt ny rabatt vid vårt hus i Bohuslän, en plats med många speciella förutsättningar att ta hänsyn till:

  • Den ligger på toppen av en höjd, som tidigare varit ett stenbrott och som därmed är extremt väldränerad.
  • Bevattningsförbud i juli är standard
  • Salta vindar sveper in från sydväst och tär på känsliga växter.
  • Vi vill ha insynsskydd från vägen och samtidigt behålla havsutsikten åt samma håll.
  • Min man vill ha prydnadsbuskar och jag vill ha sommarblommande perenner.
  • Och så ska det vara lättskött såklart.

Som ni förstår är detta ingen lätt ekvation, så vi bestämde oss därför att ta hjälp för att få till en genomtänkt plantering som funkar över lång tid.

Via Gardenize hade jag kommit i kontakt med en av våra trogna användare - Ann på shape IT green,  som jobbar just med trädgårdsdesign. Hon skulle just lansera ett nytt koncept som hon undrade om vi ville testa - Design på Distans, kanon tyckte jag!

Sagt och gjort. Jag skickade en enkel skiss över rabatten och skrev ner våra önskemål och förutsättningar till Ann som efter ett par veckor återkom med skiss, växtlista och planteringsinstruktioner. Snyggt och enkelt att följa. Jag fick även en beskrivning över hur hennes tankarna var, tex att placera växter omlott för att lösa insyns/utsikts-problematiken, samt vikten av att plantera rätt namnsorter, som var utvalda för att klara vårt väder och vind. 

Sen skickade jag en beställning till vår lokala trädgårdshandlare som tog hem växterna lagom tills det var dags att plantera. Nedan ser ni ett par bilder, före och efter, samt lite av materialet som vi fick som underlag.

Jennys grundskiss

Rabatten innan den nya planteringen

Planteringen är påbörjad och kommer att fyllas på efter hand.

Illustrationsplan och växtbilder 

Jag måste säga att jag tycker att när man anlägger en ny rabatt som skall finnas i många år så är det helt klart värt pengarna att ta hjälp med planeringen. Annars, faller jag lätt för frestelsen att välja de växter som ser fina ut i butiken just när jag är där, och så blir helheten ett sammelsurium, utan någon röd tråd. Kika gärna in på shape IT greens hemsida, för ytterligare tips och råd.

Är du nyfiken på hur det går för min rabatt? Kolla in mitt konto i Gardenize och leta upp växtplatsen "Hön Framsidan" så får du se mer.

Själv väntar jag med spänning på nästa sommar, för att se hur rabatten ter sig när växterna har fått etablera sig ordentligt
!
Hälsningar
/Jenny

Uppdatering från andra säsongen

Jag fick en uppdatering från Jenny med ett par bilder på hur växterna ser ut andra året i hennes rabatt. Växterna har tagit sig riktigt fint och nästa säsong kommer de att växa till sig ännu mer och blomma ännu vackrare.

Andra säsongen i Jennys rabatt
Andra säsongen i Jennys rabatt
Alltid snyggt med stenar som bryter av mot växterna
Alltid snyggt med stenar som bryter av mot växterna

Vill du också ha hjälp med att planera en rabatt eller en trädgård på distans?