Logotype_shape IT green

Naturtomt med stil

När jag träffade familjen Baum första gången var de precis på väg att bygga ett nytt hus. Den tomt de hade köpt i området Lindbacken i Uppsala hade ett riktigt drömläge med skyddad baksida omgärdad av fina berghällar och en skogsbacke. Tack vare att huset de byggde  placerades noggrant och med eftertanke, kunde även en annan berghäll sparas till stora delar.

De nyblivna tomtägarna ville förstärka intrycket av naturtomt genom en lummig vegetation som på framsidan även skulle fungera som insynsskydd mot gatan. Husets placering intill berget tillät en smal passage till baksidans privata och avslappnat familjära trädgårdsrum. Med ett stort trädäck mellan huset och berghällen blir det en underbar plats i solen för umgänge och härliga grillkvällar. På baksidan finns också ett fint växthus och svartmålade odlingslådor för grönsaker och bärbuskar.

”Ann har på ett fint sätt lyssnat på våra idéer och omvandlat dom till en utmärkt plan för vår blivande trädgård.

Slutdokumentationen innehåller såväl ritningar som en komplett växtbeskrivning med allt vad som behövs för att vi ska kunna köpa växterna och även hur vi ska plantera dom.


Det blir spännande till hösten och framförallt kommande år att uppleva trädens, buskarnas och övriga växters färgharmoni med vårt fina hus.”


Familjen Baum
Lindbacken, Uppsala

Illustrationsplan

Färgschema för växterna i toner som matchar husets nyanser
Färgschema för växterna i toner som matchar husets nyanser

Växterna till trädgården valdes för att passa in i och förstärka färgskalan på huset, som tagit inspiration från temat "tall" med de olika nyanser som uppstår exempelvis när kvällssolen skiner på stam och grenverk.

Den svarta färgen tas upp av ett antal växter med mörka blad och även de ockragula och röda detaljerna matchades med utvalda växter i samma toner.  Växter med ljusa blad och blomfärger ljusar upp intrycket och skapar fin balans. Markmaterialet hölls i ljusgrått för att skapa lugn och balans till de övriga färgerna.

Utblick från platån
Utblick från platån
Utgångsläge med nyligen uppfört bostadshus
Utgångsläge med nyligen uppfört bostadshus
Med genomtänkt placering av huset kan en del av berget sparas
Med genomtänkt placering av huset kan en del av berget sparas
På berghällen bakom huset byggdes en platå upp. En trappa, som planerats för att också kunna användas som sittplats och förvaring, leder upp till platån dit familjen gärna slår sig ner och njuter av det fina kvällsljuset, utsikten över trädgården och omgivningarna.
På berghällen bakom huset byggdes en platå upp. En trappa, som planerats för att också kunna användas som sittplats och förvaring, leder upp till platån dit familjen gärna slår sig ner och njuter av det fina kvällsljuset, utsikten över trädgården och omgivningarna.

I trädäcket finns en ullungrönn som ger grönska och viss skugga åt en del av trädäcket. På hösten får den en lysande röd höstfärg som framhävs vackert mot det svarta huset.