Lummigt med pergola, perenner och klängväxter

En stor och öppen tomt på landet, till viss del omgärdad av friväxande häckar, och med bland annat några fina gamla äppelträd på en väl tilltagen gräsmatta. Det var utgångspunkten när min kund Carin kontaktade mig.

Hon ville ha hjälp med  att planera för en lummig och mysig trädgård, betydligt mindre yta gräsmatta att klippa och med mängder av blommande perenner och klätterväxter, en lund och en liten damm.

Översiktig plan för trädgårdens utveckling

Planteringsplan för området intill uteplatsen/pergolan

Jag tog fram en trädgårdsplan åt Carin och därefter blev första prio att anlägga den nya altanen med stenlagt golv, en pergola för att skapa skugga och ett staket som ramar in uteplatsen. Eftersom platsen vid husets gavel var upphöjd i nivå med ingången så ritade jag in en mur som förstärkte ytan och gav den en tydlig form. 

Övriga delar av trädgården delades in i olika rum efter användningsområde, bland annat en fokuspunkt med sittplatser in en stor rundel med en smal portal och pergola i sektioner längs rundeln och gången som leder dit. En lummig lund och en mindre damm fick också sin givna plats i trädgården. 

Illustration som visar en sektion genom trädgården och nya uteplatsen

"Trädgårdsplanen blev så mycket bättre än jag tänkt mig. Det bästa och som jag ser mest fram mot att få färdigt är uteplatsen med mur, stenläggning och omgivande rabatt. Det kommer garanterat bli en favorit!"
Carin Göransson

Före och under uppbyggnad

Första steget med att bygga upp stödmuren, altanen och pergolan är nu klart och trädgården fortsätter att utvecklas och anläggas allt eftersom.

Dra från sida till sida i bilden nedan för att se uteplatsen före och efter muren och pergolan är uppbyggda. Snart kommer perenner och klängväxter att rama in uteplatsen med lummig grönska och blommor.