Lummig & färgstark trädgård

Andreas och Miia ville ha en lummig, insynsskyddad och grönskande trädgård fylld med färgstarka buskar och träd och de är nu på god väg att anlägga sin drömträdgård efter förslaget jag tog fram åt dem.

På framsidan är trädgården stramt formad med raka linjer och hårdgjorda ytor, till skillnad från baksidan som har en mer naturlig karaktär med runda former och frodig grönska. Genom stödmuren mot gatan fick entrén en fin inramning och det blev en naturlig plats att plantera växter innanför muren.

Trädgården är ännu inte helt färdigställd men träden och de flesta buskarna är planterade. Framöver kommer planteringarna att fyllas på med fler perenner och marktäckare så att Andreas och Miia får den lättskötta och vackra trädgård de längtat efter.  

”Det bästa med den färdiga trädgårdsplanen är mångfalden och variationen av växter. Vi ser fram emot att buskarna på baksidan ska växa sig stora liksom träden. Prunkande växtlighet som bidrar till att "bädda in" huset och skydda mot insyn är ett mål.

Vi vill gärna rekommendera Ann som vi tycker har gjort ett gediget arbete. Hon är ödmjuk och inlyssnande och vi har förutom ritningarna även fått tips och förslag för den fortsatta utvecklingen av trädgården.”


Andreas Eriksson & Miia Saranka
Lindbacken, Uppsala

Illustrationsplan

Illustration, veranda

Utgångsläget, den obebyggda tomten

Byggnation av bostadshus

Uppbyggnad av stödmur

Stödmuren är färdig och en del växter har redan planterats.

Körsbärsträdet blommar vackert i rosa. En del växter ska fyllas på under trädet innan allt är klart.

Andreas och Miia i trädgården på framsidan.

Den soliga verandan är klar så här långt. Nästa steg blir ett inglasat uterum.

Den lummiga baksidan med mjukt böljande former och färgrika träd och buskar.

Barrväxter, smällspirea och mörkbladig fläder ger insynsskydd och en lummig färgrik trädgård.

Japansk lönn och smällspirea ger en fin kombination.