Trädgårdsoas med nivåer & skogskänsla

När man fastnar för en tomt att bygga hus på är det inte alltid det är en plan tomt utan nivåskillnader. Det kan också vara en starkt kuperad tomt där delar av den i detaljplanen ska bevaras som naturtomt, som den mina kunder kontaktade mig för att få hjälp med. 

John och Marias tomt är idag obebyggd men snart ska ett sutteränghus uppföras och sen är det dags för trädgården. För att få den trädgård de föreställt sig ville de få proffshjälp och därför tog de kontakt med mig.

Det var lite av en utmaning att planera den här tomten och att få designen och alla mått och höjder att gå ihop. Efter en del skissande och räknande blev resultatet till slut väldigt bra och mina kunder har nu en praktiskt genomförbar plan att följa för att nå drömmarna om en egen trädgårdsoas.

Användbara rum, mjuka former och integrerad pool

Designen utgår från en strategisk placering av stödmurar och trappor för att skapa användbara rum i trädgården. För att få plats med en trädgårdsbod utan att den hamnar i blickfånget får den en smart placering under den långa trappan upp till baksidan.

Väl uppe på nästa nivå möts man av ett stort, mjukt format trädäck med integrerad pool som gör det till en välfungerade oas för hela familjen. 

Där trädgården mjukt övergår i naturmark leder en stig ut i skogsområdet där det blir en mysig sittplats och ett spabad. Charmigt och naturnära!  

Sektion som visar trädgårdens uppbyggnad och utformning

John & Maria om trädgårdsplanen

"Vi köpte en tomt för att bygga vårt drömhus på och ville anlita någon som kunde hjälpa oss att ta fram en långsiktig plan för att få en fin trädgård. Med en skogstomt kändes det viktigt att träd, buskar och växter skulle smälta in i omgivningarna.
 
Vi tvekade lite om den budgetmässiga prioriteringen men kom fram till att denna investering är långsiktig. Att planera tomten fel i början lätt kan bli dyrt, bättre göra rätt från början.
 
Ann hjälpte oss att visualisera och få fram en målbild. Förslaget var superbra med nya vinklar som vi själva inte hade kommit på. Att få en planteringsplan och växtlista kändes också viktigt eftersom växter är något vi inte är så bra på. 

 
När trädgården är anlagd ser vi fram emot att börja använda de olika delarna. De naturliga gångarna på baksidan och gången bredvid huset kommer vi att strosa och njuta mycket av!
 
Vi kan rekommendera Ann till fullo, hon håller tidplaner och är ett bra bollplank på vägen. Det kändes jättekul att få hjälp av henne samtidigt som det var smidigt och proffsigt. Känns också väldigt lyxigt att ha en plan att kunna visa för både sig själv och andra. =)


John och Maria Ekblad, Enköping

Bildkollage som visar ett urval av växterna i John och Marias trädgård

Vill du också ha en plan till din trädgård?