Logotype_shape IT green

Hospice i Uppsala - en oerhört viktig trädgård

Att planera en anpassad trädgård för svårt sjuka människor på Hospice i Uppsala var för mig en mycket betydelsefull uppgift som jag tog mig an under ett längre projektarbete under utbildningen till landskapsarkitekt. Syftet med projektet var att skapa en trädgård som förhoppningsvis skulle kunna lindra psykisk och fysisk smärta.

Det var viktigt att ta reda på specifikt vad de som befinner sig i den situationen behöver och utifrån det planera en plats för vila och möjlighet till en stunds distraktion. Den färdiga trädgården blev en uppskattad oas för såväl patienter, anhöriga och personal.

"Resultatet av Anns förslag blev mycket lyckat med avskilda och skuggiga partier, doftande blommor med fina färger och ätliga växter som smultron och vinbär.

Genom innergården anlades en gång där det gick att  dra rullstolsburna eller sängbundna patienter ut i trädgården.

Många patienter, anhöriga och även personalen har
kunnat vittna om vad detta inneburit för lindring och ökad livskvalitet i en svår situation." 


Micaela Kinch, f.d. överläkare vid Hospice

Illustrationsplan för trädgården. De turkosa objekten är möbler, varav de större visar var sängar kan placeras i skuggig grönska och i avskildhet för samvaro mellan patiener och deras närstående.

loading...

Bildspel: Före- och efterbilder från trädgården vid Hospice 

Både Uppsala Nya Tidning och Uppsalatidningen rapporterade om trädgården som  jag ritade och som anlades vid Hospice.

Många anhöriga och patienter har talat om vilket andningshål trädgården har varit, att kunna gå ut och bara titta och lukta på blommorna. 

Att få ligga ute under träden har också varit en härlig känsla för patienterna. En del har velat stanna ute nästan hela dagen.


Birgitta Åhman, undersköterska vid Hospice

Före: En rad ojämna plattor i en rak gång från entrén. Trångt och svårt att ta sig fram om någon sitter på bänken. Några träd och buskar står för grönskan på sommaren.

Efter: Rundad gång av asfalt som är lätt att dra rullstolar eller sängar på. En stor oval pergola som kommer att täckas in av skönt skuggande klätterväxter. Ljuvligt doftande lavendel.

Före: En ojämn yta av gammalt marktegel. Svårt och tungt för personalen att dra rullstolar och sängar på. Lusthuset är för litet och används inte alls.

Efter: Inuti pergolan finns gott om plats för den som vill sitta i skuggan. Nya träd, buskar och perenner gör trädgården trevligare att vistas i och markteglet mjukar upp asfaltsytan.

Före: Kantigt och onaturligt beskurna buskar. Glest med växter i rabatterna.

Efter: Naturligt friväxande buskar. Trädet bevarades och ger bra skugga och fin vårblomning.

Före: Stora gräsytor som är oanvändbara för patienterna och några få gröna buskar.

Efter: Lummiga planteringar mjukar upp huset och intrycket av instutition, utan att utblicken döljs från fönstren.