Tidigare uppdrag

NATURTOMT MED STIL

STILREN MEDELHAVSKÄNSLA

FORMSTARK BOSTADSGÅRD

OAS MED NIVÅER & SKOGSKÄNSLA

SOLIG BOSTADSGÅRD

LUMMIG TRÄDGÅRD

TOPELIUS ÄLDREBOENDE

FRANSK-SVENSK TRÄDGÅRD

LUMMIGT & MJUKA FORMER

EN SINNESRIK TRÄDGÅRD FÖR ALLA

HOSPICE VÅRDBOENDE

RADHUSTOMT MED DJURLIV

LUMMIGT MED PERGOLA & VÄXTER
Illustration

BOSTADSGÅRD FÖR UMGÄNGE

FORMSTARK TRÄDGÅRD, UPPSALA

Inbjudande innergård i Tierp

Det här förslaget har jag ritat på uppdrag av Tierpsbyggen för en av deras innergårdar. Det kommer att bli en trivsam och inbjudande innergård för socialt umgänge med pergola, uteplatser och aktivitetsyta. Noggrant utvalda träd, buskar och perenner bidrar till att göra innergården lummig och skapa variation. Ledord för projektet är tillgänglighet, trygghet och hållbara material.  

Den här sektionen visar förslag till den nya innergården och dess olika nivåer, växtlighet, pergola mm

Nytt förslag; illustrationsplan

Nytt förslag; planteringsplan

Dagens innergård med stor potential

Ännu en bild från hur det ser ut i dagsläget

Fler bilder kommer under projektets gång så kika gärna in igen om du är nyfiken. 

Trädgård med tema "tallmo möter medelhav". Lindbacken, Uppsala

En trädgård med inspiration från två olika natur- och trädgårdstyper. Dels den sparsmakade gotländska tallmon med höga tallar och låg undervegetation och dels den frodiga vegetationen som hör till medelhavet med lavendel, buxbomsklot, olivträd (här silverpäron). Ett spännande uppdrag med utmaningen att foga samman tallmo med medelhav i en sammanhållen helhet.

Illustrationsplan
Illustration
Illustration

"Vi är verkligen jättenöjda med hur Ann på ett lyhört, professionellt och personligt sätt har hjälpt oss att planera vår nya tomt och trädgård. Vi hade massor av tankar och idéer - men att binda ihop dem till en helhet som kunde omsättas i en konkret plan kändes oss övermäktigt. När en bygger ett nytt hus är det lätt att kostnaderna springer iväg och en behöver prioritera bland allt en vill ha/göra - men beslutet att anlita Ann känns helt klart som ett av de mest välinvesterade med högst ’bang for the buck’ i hela husbyggnadsprojektet.

Vi får nu en genomtänkt trädgård som är visuellt tilltalande och funktionell tillika avvägd och anpassad till just vårt hus utseende och vår tomts förutsättningar. I denna harmoni ligger ett stort mervärde vi aldrig hade kunnat skapa på egen hand. Vi längtar att få se vår trädgård ta form och framför allt att få njuta av och i den i många år framöver. Vi kan varmt rekommendera Ann!"


Johanna Bergman Lodin & Mikael Jansson. Lindbacken, Uppsala

Provenceinspirerad trädgård till 30-tals funkishus. Västerås.

I ett högt beläget bostadsområde i Västerås ligger detta pampiga funkishus i ljusgul puts. Det är byggt 1938 och kallades när det uppförts för "Spanska villan". Tomten är starkt kuperad och har stora nivåskillnader och många storvuxna träd, bland annat tall, ek och lind. Paret som nu köpt huset hade under några års tid bott i Frankrike och ville gärna skapa en fransk-svensk trädgård med inspiration från Provence med odlingsmöjligheter, växthus och uteplatser omgivna av grönska.

Önskemålet var en variationsrik trädgård med rabatter som drar mot det vilda och otyglade hållet, med doftande blomning hela säsongen, höstfärger och årstidsvariation. Kaprifol, klätterrosor, pioner, vallmo, iris. lavendel och stockrosor var några av parets favoritväxter. Dessa och många andra växter finns nu med i planritningen för trädgårdens successiva uppbyggnad.

Illustrationsplan
Illustrationsplan

”Vår trädgård hade många olika nivåer och mycket skugga från träden och huset. Det fanns INGA rabatter utan bara sly och gräsmatta. Vi ville ha en prunkande, inbjudande trädgård som man vill vistas i, med många rabatter och uteplatser.

Vi fick bra kontakt med Ann som var lyhörd för vad vi hade tänkt oss, kunnig när det gäller trädgård och växter och kommer med egna förslag. Planen blev som vi hade tänkt oss, bäst var hjälpen att passa ihop växter med växtplatsen och förslag på växter vi inte kände till tidigare och som passade ihop med vår tanke om en prunkande Provence-inspirerad trädgård!

Vi ser fram emot att använda den nya stenlagda uteplatsen och det blir spännande att se hur trädgården fortsätter att utvecklas. Vi rekommenderar gärna Ann till andra som behöver hjälp med trädgården.”


Christine & Anders Riber Marklund. Västerås

Trädgård med klassisk stil. Lindbacken, Uppsala.

Här ville kunden ha en trädgård i klassisk stil med flaggstång och planterad julgran (sockertoppsgran som kläs in med julbelysning i december). Här finns också en blomsterkantad entrégång, stor uteplats inramad av en låg mur, en rundad pergola i bästa läge för kvällssol, äppelträd, buskar och blommor av olika sorter samt odlingsyta för bär och grönsaker.

Illustrationsplan
Illustrationsplan
Planteringsplan
Planteringsplan
Pergola i kvällssol
Pergola i kvällssol

Topelius äldreboende. Uppsala

Illustrationsplanen med trädgårdens helhetstänk. Stranden, soldäcket, grillplatsen, uteplatsen, odlingen och gymmet. Näst på tur att anläggas är grillplatsen.
Illustrationsplanen med trädgårdens helhetstänk. Stranden, soldäcket, grillplatsen, uteplatsen, odlingen och gymmet. Näst på tur att anläggas är grillplatsen.

“Trädgården på Attendo Topelius äldreboende var ganska tråkig och inte särskilt väl anpassad för aktiviteter som efterfrågas på ett äldreboende. Vi ville få en väl genomarbetad plan för hela trädgården där förbättringarna kunde genomföras i olika steg. Vårt önskemål var att trädgården skulle anpassas för att fungera på ett äldreboende och att få in element som vatten, eld och sten.

Vi har varit med och tänkt kring planen och är mycket nöjda med den. Redan från början fick vi väldigt bra kontakt med Ann som vi upplever som professionell, serviceminded och hjälpsam. Vi har alltid kunnat höra av oss med frågor och fått hjälp. Vi vill absolut rekommendera Ann till andra vård- och äldreboenden där trädgården behöver anpassas och förnyas.”


Linda Skatt, arbetsterapeut, Attendo Topelius
Gisela Sverin, Silviasyster, Attendo Topelius

Äldreboendet Topelius i Uppsala ville få hjälp med idéer och förslag till förnyelse av innergården som används av både boende, deras anhöriga och personalen. Utgångspunkten var en hjärtfomad gångväg och en del buskar och träd längs ytterkanterna av trädgården.

Med en inbjudande och rumsskapande pergola, där klätterväxterna ger välbehövlig skugga under soliga sommardagar och gammaldags perenner som de äldre känner igen från förr, skapades en stillsam plats för umgänge.

Här kan du läsa mer om projektet med Topelius äldreboende 

Trädgårdens utgångsläge med den hjärtformade gångvägen och med flaggstången i mitten.
Trädgårdens utgångsläge med den hjärtformade gångvägen och med flaggstången i mitten.
Byggnation av perolan pågår. Redan nu syns det vilken skillnad det blir med något som ger höjd åt gården jämfört med de tidigare bilderna.
Byggnation av perolan pågår. Redan nu syns det vilken skillnad det blir med något som ger höjd åt gården jämfört med de tidigare bilderna.
Efter sommaren, i oktober, har plantorna växt till sig väldigt bra.  Nästa säsong kommer även klängväxterna att börja växa upp på pergolan.
Efter sommaren, i oktober, har plantorna växt till sig väldigt bra. Nästa säsong kommer även klängväxterna att börja växa upp på pergolan.

En trädgård omgiven av grönska. Lindbacken, Uppsala

Ägarna till denna tomt i området Lindbacken i Uppsala ville få en naturlik, lummig och levande trädgård med färgstarka växter, ett stort trädäck för umgänge och ett förråd med plats att förvara redskap och gräsklippare.

Mot gatan byggs en stödmur och innanför planteras olika växter för att skapa avskildhet och lummighet. Den inbjudande entrén, med sågad skiffersten som markmaterial, flankeras bland annat av ett prydnadskörsbär som blommar i rosa på våren och en ginnalalönn med starka höstfärger.

Även baksidan av tomten, mot väst, får insynsskyddande buskar och träd, vilket också förstärker årstidsvariationerna. Mot grannen i söder föreslås en häck av avenbok. Intill förrådet finns också ett praktiskt cykelförråd.

Illustrationsplan

Snitt genom tomten

”Det här är vår första trädgård som dessutom är ett nybygge. Därför ville vi redan från början få möjlighet att skapa någonting bra och genomtänkt från grunden. Våra önskemål var att trädgården skulle vara funktionell och ge ett livfullt och spännande intryck med en asymmetrisk balans. För att uppnå det behövde vi professionella synpunkter och förslag och vi tog därför kontakt med Ann.
 
Det bästa med den färdiga trädgårdsplanen är mångfalden och variationen av växter. Vi ser fram emot att buskarna på baksidan ska växa sig stora liksom träden. Prunkande växtlighet som bidrar till att "bädda in" huset och skydda mot insyn är ett mål.

Vi vill gärna rekommendera Ann som vi tycker har gjort ett gediget arbete. Hon är ödmjuk och inlyssnande och vi har förutom ritningarna även fått tips och förslag för den fortsatta utvecklingen av trädgården.”


Andreas Eriksson & Miia Saranka, Lindbacken, Uppsala

Lummig dalaträdgård inspirerad av Ulla Molin. Sollerön.

Denna tomt har en speciell och ovanlig form och ligger mellan två mindre landsvägar. Den har en fantastisk gammaldags känsla och stor potential. En röd stuga och ett härbre finns idag på tomten, liksom några stora björkar och andra träd och buskar. Ägaren vill skapa ett sommarparadis med lummig grönska, insynsskyddad tomt, flera sittplatser och odlingsmöjligheter. Stilmässigt är trädgårdsförslaget inspirerat av trädgårdsarkitekten Ulla Molins formspråk och tankar kring trädgårdsplanering.

Förnyad trädgård med gammal stil. Knivsta.

En familj med en villa på en avstyckad tomt, ursprungligen en äldre gård, ville ha hjälp med planering för en lättskött trädgård med odlingsytor, carport och förråd och uteplatser. De ville också bevara charmen i den gamla gårdsmiljön. 

Växtförslag till slänt, Sigtuna

Till detta vackra hus med fantastisk utsikt behövdes en växtplan för den branta slänten framför huset. Växterna har i dagsläget etablerat sig bra och bör till nästa säsong hinna växa till sig riktigt ordentligt. På våren blommar det främst i gult och vitt, på sommaren dominerar blått, lila, vitt och rosa och på hösten röda och rosa blom- och bladfärger. Dessutom finns det en hel del vintergrönt på olika ställen i slänten.

"Efter att vi fått hjälp med en mycket besvärlig sluttning har vi nu en trädgård som vi njuter av varje dag.

Färgskalan, placeringarna och urvalet av växter blev inte bara ett lyft för sluttningen. Det blev även
ett lyft för huset.

Vi kan varmt rekommendera Ann och
shape IT green"


Greger Jönsson, Sigtuna

Nybyggd villa, Lindbacken Uppsala

"Ann har på ett fint sätt lyssnat på våra idéer och omvandlat dom till en utmärkt plan för vår blivande trädgård.


Det blir spännande till hösten och framförallt kommande år att uppleva trädens, buskarnas och övriga växters färgharmoni med vårt fina hus”


Familjen Baum, Uppsala

Naturtomt norr om Uppsala

Denna tomt ligger på gammal hagmark på en höjd med enar, björkar och vall. Huset byggdes året innan jag besökte familjen. Läget är ganska utsatt med nordliga vindar från de öppna åkrarna runtomkring. Familjen ville bland annat ha naturlika planteringar, äppelträd, perennrabatter och en stor gräsyta. 

"Att ha en stor tomt är vår dröm fast vi inte kan så mycket om växter, vad som passar eller funkar här. Det var perfekt att få en plan att gå efter! Nu vet vi hur vi ska disponera vår tomt och hur vi ska jobba framåt.

Den stora råtomten och begränsad kunskap gjorde att jag anlitade Ann. Jag visste nog inte riktigt hur jag ville ha det, men när jag såg Anns förslag visste jag: det är SÅ jag vill ha det. Suveränt!"


Katarina Sten, Uppsala