Logotype_shape IT green

Det finns väldigt många fina träd för villaträdgården och det är viktigt att ta sig tid att välja ett som passar både storleksmässigt och trivs med jorden och läget på platsen. Dessutom tycker jag att det är bra att välja ett träd som har flera kvalitéer, exempelvis blomning på våren - och fina höstfärger eller vacker form - och fin färg på stammen.

Det kan vara svårt att välja ut ett bland alla varianter som finns att få tag på i handeln. Jag vill därför tipsa dig som planerar för ett nytt prydnadsträd om tre av mina absoluta favoriter. De har alla fantastiskt vackra stammar vilket ger ett extra värde till trädgården vintertid. Stammen framträder tydligare när det inte finns blommande växter som konkurrerar om uppmärksamheten.

Läs hela inlägget »

Andra advent är snart här och julen närmar sig alltmer för varje dag. Har du köpt alla julklappar än? Eller brukar du kanske vänta till sista minuten? Istället för att köpa ännu en onödig pryl så vill jag tipsa dig om några julklappar som du kan hitta hos mig på shape IT green - och som ger en ny upplevelse i trädgården under många år framåt.

Kanske får du äntligen tag på den rätta klappen till trädgårdsintresserade faster Märta, till det nygifta paret som just köpt ett nytt hus (och en trädgård), eller varför inte välja ut en grön klapp åt dig själv som förgyller din egen trädgård? 

Läs hela inlägget »

En av höjdpunkterna inför julen är att dekorera och skapa mysig stämning både inne och ute. Med belysning och slingor i trädgården på byggnader och i träd och buskar får man just den där vintriga myskänslan som lyser upp trädgården under de mörka kvällarna och bjuder in julen.

Sockertoppsgran med julbelysning
Sockertoppsgran med julbelysning
Läs hela inlägget »

Drömmer du om en japansk trädgård men drar dig för att sätta planerna i verket för hela trädgården? En smart idé kan då vara att låta en mindre del av trädgården gå i japansk stil. Kanske det finns ett trist hörn någonstans som skulle vara perfekt för en sådan plats.

Läs hela inlägget »

Jag är så glad över min vita tigerlilja 'Sweet Surrender' som jag satte några lökar av förra året. Blommarna drar åt det vitgula hållet och har små söta prickar på de mjukt bakåtböjda kronbladen. I somras var den helt underbart vacker bland de andra perennerna i rabatten.

Tigerlilja 'Sweet Surrender' tillsammans med stäppsalvia 'Caradonna'
Tigerlilja 'Sweet Surrender' tillsammans med stäppsalvia 'Caradonna'
Läs hela inlägget »

Vintern är den perfekta årstiden att börja planera och drömma om en ny trädgård. Oavsett om du vill göra det på egen hand eller om du vill ha proffshjälp så är det bra att vara ute i god tid för att ha en färdig ritning att följa redan tidigt på våren. 

Läs hela inlägget »

Har du funderat på att anlita en trädgårdsarkitekt för att äntligen få den trädgård du längtar efter, men alltid undrat om det är värt kostnaden? Här listar jag fem fördelar som visar varför det lönar sig att låta en trädgårdsarkitekt göra det professionella jobbet med att planera din trädgård.

Läs hela inlägget »

En perennrabatt ger oss ofta vad vi vill ha när det gäller blomning och vackra blad under vår, sommar och höst. Men under vintern får vi lita till ett fåtal stadiga perenner som, om de får stå kvar istället för att klippas ner, ger en längre säsong och höjd åt rabatten.

Men det finns också ett annat sätt där man kan skapa en rabatt som ser bra ut under en längre period. Att använda sig av buskar och barrväxter som tillskott bland perennerna bidrar med struktur och form även vintertid, med eller utan ett vitt snötäcke. I den här artikeln tipsar jag om låga buskar och små stamträd som passar i mindre rabatter.

En naturlik, frodig rabatt som innehåller buskar och perenner. Här finns bland annat en brokbladig kornell, vidjehortensia, pioner och i framkant lavendel.

Läs hela inlägget »

Det finns en buske som är min absoluta favorit på hösten. Den har en underbart stark höstfärg och lyser upp vår omgivning under den gråkalla hösten, just när vi behöver en extra färgklick som allra mest. Busken är benved (Euonymus) och den finns i flera olika varianter.

Den största tillgången är alltså buskarnas enastående och lysande höstfärger. Bladen bryter stiligt av mot de egendomligt formade frukterna som ser ut som små kinesiska lyktor. En av sorterna, vingbenved, har en tydlig korklist som ser ut som en platt vinge. Det ger busken en speciell karaktär vilket gör att den pryder sin plats även när den tappat bladen inför vintern.

Läs hela inlägget »

Vill du anlägga en ny rabatt men tycker det är svårt att välja växter?  Eller har du en rabatt som inte blev som du hade tänkt dig? Har du svårt att hitta växter som passar ihop och tillsammans bildar en vacker rabatt?

Planering av rabatt på distans

Nu kan du ta hjälp med att planera en vackert blommande rabatt. Med den nya tjänsten Design på Distans går det enkelt och smidigt att beställa en ritning med växter som trivs och frodas i just din rabatt.  Du kan alltså anlita mig utan att boka ett möte i trädgården.  Istället hjälper jag dig på distans då tjänsten är baserad på utbyte via e-post.

Jenny Rydebrink, grundare av trädgårdsappen Gardenize (där man också kan hitta mina blogginlägg) har använt sig av tjänsten. Läs mer om vad hon tyckte om Design på Distans och hur det gick till att anlita mig längre ner på sidan.

Läs hela inlägget »