Det finns så mycket fint att välja på bland blommor och blad på hösten och det kan vara svårt att veta vad man ska plantera.

För att ge dig lite tips och inspiration tänkte jag visa en del bilder på en del av det som blommar och är höstfint i min trädgård (norra Uppland, zon 4). 

Jag har delat in bilderna efter blommornas färgskala; vitt, rosa, blå/violett, gult, orange och till sist höstfärger och annat höstvackert.

Vitt & vackert

Drakmynta, vit skogsaster, romersk riddarsporre, rosenskära, höstsilverax 'Brunette'

Drakmynta, vit skogsaster, romersk riddarsporre, rosenskära och höstsilverax 'Brunette'

Läs hela inlägget »

En trädgård är oftast en relativt artrik miljö med många olika blommor, i alla fall om den inte enbart består av stenläggning och en gräsmatta. Om din trädgård innehåller åtminstone några träd, buskar, blommor eller grönsaker så finns det mat och boplatser åt nyttiga småkryp.

Men det finns alltid saker man kan göra för att locka fler småkryp till trädgården och öka antalet arter som trivs där. I den här artikeln tipsar jag om hur du kan hjälpa pollinerare och andra nyttoinsekter med mat och boplatser i din trädgård.

Hjälp oss genom att plantera mer pollenrika växter verkar den här humlan vilja säga.
Hjälp oss genom att plantera mer pollenrika växter verkar den här humlan vilja säga.
Läs hela inlägget »

Till trädgårdens nyttodjur tänker man kanske inte främst på paddor och andra groddjur. Men det är verkligen en fördel att ha dem i trädgården eftersom de har den trevliga vanan att käka upp sniglar, myggor och myror. 

När man vet det blir det kanske lättare att överväga att bjuda in paddor och andra groddjur i trädgården?

Läs hela inlägget »

Visst blir man glad när småfåglarna flyttar in på våren! Förutom att de är roliga att titta på och bjuder på vacker fågelsång så har de också en viktig roll i trädgården.

Småfåglarna pickar i sig mängder med skadedjur som bladlöss och larver och hjälper därmed till att skapa balans i trädgården. Så vad kan du göra för att din trädgård ska bli lockande för fåglarna samtidigt som den skyddar dem från faror?

Hurra, vi har blåmesar i holken!
Hurra, vi har blåmesar i holken!
Läs hela inlägget »

Att plantera vårens första krukor är för många en stor del av att göra vårfint i trädgården. Ofta använder man "slit och släng-växter" som när de blommat över i sin kruka kastas bort och ersätts av nya fräscha växter. 

Men det finns andra och mer hållbara sätt att tänka, exempelvis kring val av växter och återanvändning. Här får du tips på vad du kan tänka på för att skapa långsiktigt hållbara krukor, redan innan du åker till butiken för att handla.

Påskliljor och penséer blir en fin vårkruka. I bakgrunden en rödrosa primula.
Påskliljor och penséer blir en fin vårkruka. I bakgrunden en rödrosa primula.
Läs hela inlägget »

Påsken verkar bli den första stora trädgårdshelgen här i norra delarna av Uppland där det hittills varit kyligt vinterväder.

Under helgen ser det ut att bli varmare och även en del skön vårsol och då är det ett bra tillfälle att börja göra vårfint och rensa i trädgårdens rabatter, beroende på var i landet du bor förstås.

Klippte du inte ner perennerna i höstas är det en bra tid att göra det på våren när värsta risken för frost är över. I det här inlägget kan du läsa mer om vad du kan göra för att vårfixa rabatterna. 

Mjukt formad lavendel med grekvädd i bakgrunden
Mjukt formad lavendel med grekvädd i bakgrunden

Rensa, gödsla och gör fint i rabatterna

 • Ta bort eventuellt täckmaterial och klipp ner perennerna om du inte redan hunnit med det. Låt gärna sönderklippt växtmaterial få vara kvar i rabatten för att bli till näring. 
 • Beskär lavendel och isop till en rundad form. Klipp bort ca 1/3 av plantan så undviker du att få kala och risiga plantor i sommar. Passa gärna på att ta sticklingar när du ändå klipper för att få fler plantor. Sätt ner sticklingarna i en kruka med fuktig sandblandad jord och ställ den skuggigt där du kommer ihåg att titta till dem så de inte torkar ut.
 • Klipp ner prydnadsgräs när det kommer nya blad nere vid marken. Vintergröna prydnadsgräs som japansk starr (Carex morrowii) ska inte klippas men det går bra att rensa bort torra blad.
 • Rensa bort ogräs nu på våren medan de är späda och lätta att dra upp från den vårfuktiga marken. Det sparar massor av tid i sommar om du gör det redan nu.
 • Gödsla vårlökar med benmjöl eller komposterad kogödsel för att de ska få kraft att blomma länge och komma tillbaka nästa vår.
 • Spraya tulpaner och annat som är smakligt för rådjur och harar med Trico Garden som är ett naturligt medel gjort på fårtalg. Det är det som fungerat allra bäst i min egen trädgård där rådjuren är dagliga besökare under vinter och vår. På rådjurens meny finns allt från idegran och klätterbenved till alunrot och tulpaner, men genom att spraya någon gång i månaden får jag behålla det mesta för mig själv :) 

Missa inte att anmäla dig till mitt nyhetsbrev. När du anmält dig får du en växtlista med  9 marktäckare som håller ogräset borta.

Läs hela inlägget »
Etiketter: perenner vårlökar
Jätteprästkrage och blomstermorot 'Dara' är exempel på bra dragväxter för pollinerare
Jätteprästkrage och blomstermorot 'Dara' är exempel på bra dragväxter för pollinerare

* REKLAMSAMARBETE MED IMPECTA FRÖHANDEL
Innehåller annonslänkar, läs mer längst ner i inlägget

Blommor för pollinerande insekter

Ettåriga sommarblommor kan användas i många sammanhang i trädgården. Du kan till exempel låta några försådda plantor fylla ut ett tomrum i rabatten, så fröerna i en kruka eller se till att den nyanlagda perennrabatten blommar vackert  redan första sommaren.

Läs hela inlägget »

Mormorsperenner brukar man kalla klassiska torparväxter som exempelvis pion, akleja, höstflox, löjtnantshjärta och riddarsporre.

När vi ser de här växterna får många av oss en riktigt nostalgitripp där vi i minnet snabbt skickas tillbaka till mormors (eller farfars) röda stuga eller andra gamla charmiga torp och gårdar vi upplevt tidigare. 

Mormorsperenner. Traditionella växter som skapar nostalgi.
Mormorsperenner. Traditionella växter som skapar nostalgi.
Läs hela inlägget »

Många av mina kunder kommer till mig för att de tycker att det är svårt att veta vad man ska göra med sin nya tomt eller trädgård, speciellt när den i stort sett bara består av en tom, öppen yta.

Att börja planera trädgården kan kännas snudd på omöjligt, även för dig som ser framför dig hur du vill att den ska vara. Det blir ungefär som att ha en vit målarduk framför sig och inte veta var man ska sätta ner penseln för att börja måla.

En tom målarduk kan kännas svår att börja på, precis som en ny tomt eller trädgård. (Bild från Pixabay)
En tom målarduk kan kännas svår att börja på, precis som en ny tomt eller trädgård. (Bild från Pixabay)
Läs hela inlägget »

Intresset för trädgård - men också sticklingar och gröna växter inomhus - har verkligen exploderat den senaste tiden. Från flera olika håll hör jag kopplingen att intresset ökat under tiden som pandemin pågått och det låter ju ganska rimligt.

Läs hela inlägget »
Etiketter: krukväxter

Så här i början av oktober märks det tydligt att sommarsäsongen går mot sitt slut. Höstblommande perenner och vackert färgade buskar och träd lyser upp i våra trädgårdar och ger en guldkant på tillvaron.

I min trädgård har hösten gjort entré och jag njuter av det nya intrycket med lummigt grönt tillsammans med vackra färger och blommor. 

Läs hela inlägget »
Etiketter: höstfägring perenner

Känner du, precis som jag, att det är sorgligt att höra alla rapporter om att pollinerade insekter minskar drastiskt? Kanske tänker du att det inte finns så mycket att göra? Eller att det redan är för sent?

Men trots att det ibland kan kännas ganska hopplöst så ska vi såklart inte ge upp. Allt vi kan bidra med som ökar mångfalden och hjälper nyttodjuren i våra trädgårdar är värdefullt. I långa loppet är jag säker på att vi tillsammans kan göra skillnad. 

Läs hela inlägget »
Ofta när man pratar om pollinerande insekter så hamnar fokus på de man oftast tänker på; bin, humlor och fjärilar.

Det är kanske inte så konstigt eftersom de är välkända och syns mest i trädgården - och som vi har glädje av utöver att de pollinerar våra fruktträd och bärbuskar. Till exempel  är det väldigt rogivande att höra humlor och bin surra i närheten och att titta på fjärilar som fladdrar från blomma till blomma.

Men här tänkte jag visa bilder på lite andra insekter och kanske också fylla på med fler efterhand, så spara sidan som bokmärke så du kan hitta hit igen. Det finns många spännande pollinerare som jag vill lära mig mer om och det här är en bra början.
Humlebaggen är en skalbagge som liknar en humla i teckningen. Den verkar väldigt förtjust i stjärnflockans många små blommor och brukar stanna där länge, länge.
Humlebaggen är en skalbagge som liknar en humla i teckningen. Den verkar väldigt förtjust i stjärnflockans många små blommor och brukar stanna där länge, länge.
Läs hela inlägget »

Varför är det så svårt att göra en rabatt som blir så där fantastisk och underbar som i alla inspirerande trädgårdstidningar? Vad är det som gör att växterna i min rabatt inte verkar trivas så bra? Hur undviker jag att behöva köpa nya växter för att det blir tomrum i rabatten när växterna dör en efter en?

Om du någon gång har ställt dig de här frågorna så fortsätt att läsa. Jag skulle vilja uppmärksamma dig på de vanligaste misstagen så att du kan undvika dem så att du kan få den rabatt du föreställer dig.

Fingerborgsblomma, pion och alunrot i "magnoliarabatten" i min trädgård
Fingerborgsblomma, pion och alunrot i "magnoliarabatten" i min trädgård
Läs hela inlägget »

Vilka växter passar i min rabatt? Det är en fråga jag ofta får och som är mer komplex än man kanske föreställer sig.

För att välja växter till en rabatt behövs kunskap om jordmån, läge och växter. Allt från blomningstid till växtens sluthöjd ska vägas in. Det behövs också en viss känsla för färg, form och stil för att slutresultatet ska bli en vacker och harmonisk rabatt.

Den här artikeln är fortsättning på del 1 som handlar om vad man ska tänka på när man anlägger en ny rabatt, exempelvis val av plats, form och rabattens storlek.

Läs hela inlägget »

Har du planer på att anlägga en ny rabatt? Det första du behöver göra för att få det resultat du föreställer dig är att ta dig tid att fundera och samla ihop dina idéer. Det finns också en del grundläggande delar att ta med i beräkningen redan från början.

I den här artikelserien berättar jag vad man ska tänka på för att planera en vacker och harmonisk rabatt - från val av plats, form och storlek på planteringsytan till att välja och placera växter som lyfter och kompletterar varandra.

Läs hela inlägget »

Ska du anlägga en helt ny trädgård eller planerar du att göra om den nuvarande? Vill du undvika onödiga och dyra misstag och istället få det rätt från början?

Skulle du till exempel vilja slippa göra om stenläggningen på uteplatsen för att den hamnade i fel väderstreck eller vara tvungen att flytta på träd för att de du satt inte längre passar in?

I så fall behöver du en trädgårdsplan som sätter ramarna från början och leder dig till målet.

Läs hela inlägget »

Ska du planera eller förnya din trädgård? Har du ett konto på Pinterest? Det är ett väldigt bra verktyg för att samla idébilder för vad din trädgård ska innehålla och hur den ska se ut. Dessutom är Pinterest användbart för att förmedla dina visuella önskemål, till exempel när du vill ha hjälp med att planera din trädgård.

Ett urval anslagstavlor på shape IT greens Pinterest-sida.
Läs hela inlägget »

Har du planer på att förnya trädgården i år? Du kanske har bestämt dig för att det är dags för trädgården att genomgå en förvandling? Att låta den bli en lummig oas där du kan koppla av och umgås med släkt och vänner utomhus i vår och sommar? 

Så hur gör man för att realisera sina trädgårdsdrömmar och hur kan man undvika att fastna på vägen? Vilka är de vanligaste tankefällorna som fördröjer planerna eller gör att du hamnar på ett sidospår? 

I den här artikeln tar jag upp de vanligaste orsakerna som skapar hinder för att uppnå drömträdgården.

Hur ser vägen till din drömträdgård ut? Lätt och rak eller krokig och kantad av hinder?
Hur ser vägen till din drömträdgård ut? Lätt och rak eller krokig och kantad av hinder?
Läs hela inlägget »

Det kan vara lite klurigt att hitta växter att plantera i det torra, skuggiga läget invid en husvägg i norrläge. Här har jag valt ut 9 växter som trivs i  ett torrt och skuggigt läge. Om du vill kan du utgå från växtförslagen när du väljer vad du ska plantera i din skuggrabatt.

Läs hela inlägget »

Många trädgårdsägare drömmer om ett rosablommande körsbärsträd, så även jag. De är helt fantastiska när de blommar och verkligen något att längta till.

Här får du förslag på två sorters rosa prydnadskörsbär för villaträdgården, men också lite kort om Nangijala, Hanami och Kungsträdgården.

Härligt val av kulör på huset. Färgmatchat efter körsbärsträdets blommor.
Härligt val av kulör på huset. Färgmatchat efter körsbärsträdets blommor.
Läs hela inlägget »

Tidlösa: en speciell höstblomma

En växt som kan skapa lite förvåning när den dyker upp med vita eller rosa blommor så här års är lökväxten tidlösa.  

Den kallas också nakna jungfrun eftersom växten skickar upp blommor från lökarna men utan att några blad kommer samtidigt. 

Bladtuvan kommer inte förrän på våren efter och då kan man återigen bli förvånad och fundera över vad det är för blad som kommit upp.

Colchicum 'Lilac Wonder', tidlösa
Colchicum 'Lilac Wonder', tidlösa
Läs hela inlägget »
Etiketter: höstfägring

Bland det roligaste med att odla är att testa nya växter, ätbara eller inte. Tidigare har jag bland annat provat att odla sötpotatis i växthuset och det är så roligt att se resultatet vid skörden. I år har turen kommit till att så popcorn, alltså majs.

Den 5 april sådde jag ca 15 popcorn/majskärnor i varje kruka
Den 5 april sådde jag ca 15 popcorn/majskärnor i varje kruka
Läs hela inlägget »
Etiketter: odling

Underbara, ljuvliga, fantastiska tulpaner. När de börjar blomma på våren ger de oss en härlig explosion i färg och blomning som vi längtar efter hela långa vintern. Tulpaner är verkligen en symbol för den varma delen av året. Äntligen sol och värme!

För att få den vackra vårblomningen behöver vi förbereda redan hösten innan. Det gäller att komma ihåg att sätta tulpaner och annan lök för att kunna njuta av dem till våren. Dessutom finns det en del problem som ofta dyker upp i tulpanrabatten.

Massplantering av liljetulpaner i Botaniska trädgården, Uppsala.
Massplantering av liljetulpaner i Botaniska trädgården, Uppsala.
Läs hela inlägget »

September och oktober är perfekta månader för nyplantering. Det är fortfarande varmt i jorden och höstens regn och fuktiga luft hjälper växterna att rota sig ordentligt inför vintern. De får en bra start och kan komma igång att växa så snart marken tinar upp på vårkanten. 

Men alla växter passar inte för höstplantering och en del bör inte planteras senare än september. Här reder jag ut vilka växter som kan planteras på hösten - och vilka du bör vänta med att sätta i jorden till våren.

Praktrudbeckia & höstsilverax - två härliga höstblommande perenner.
Praktrudbeckia & höstsilverax - två härliga höstblommande perenner.
Läs hela inlägget »

För ett tag sen blev jag intervjuad av Lisa Wallström som är journalist och gör uppdrag åt TT:s Nyhetsbyrå. Lisa hade en del frågor om marktäckare, bland annat hur man använder dem, vad man ska tänka på och vilka sorter jag rekommenderar.

Intervjun ledde till en artikel som publicerades i bland annat DN, SVD, UNT och flera andra dagstidningar. Det känns så roligt att kunna dela med sig av tips & råd till trädgårdsintresserade på olika håll i landet!

Läs hela inlägget »
Etiketter: marktäckare

I slutet av juli och början av augusti kan det kännas som att det står still i en del rabatter. Det kan lätt bli en period där det inte är så mycket som blommar vilket kan kännas lite tomt och tråkigt på sina håll.

Ofta beror det på att den viktiga biten med att planera en rabatt - och strategiskt välja ut de växter som ska finnas i den - saknas. Det tänkte jag försöka råda bot på med lite tips på hur du kan tänka och planera för att fylla på sommarrabatten med blommande perenner.

Läs hela inlägget »

Under sommarens allra varmaste perioder när temperaturen ligger på uppåt 25-30 grader eller mer kan det vara bra att tänka på att ta hand om trädgården lite extra.

I den här artikeln delar jag med mig av tips och råd för att ta hand om trädgården på bästa sätt tills graderna sjunker igen, både när det gäller bevattning, plantering och lite annat smått och gott.

Läs hela inlägget »

Marktäckare är några av de mest användbara växter som finns. De brer ut sig över marken och täcker in öppen jord och lämnar därmed inte mycket plats för ogräs att få fäste. Här listar jag några av mina favoriter bland marktäckande växter, sådana jag ofta använder mig av. Både i min egen trädgård och när jag planerar rabatter åt mina kunder.

Missa inte att anmäla dig till mitt nyhetsbrev längre ner på sidan. När du anmäler dig får du också en pdf med de 9 marktäckarna i det här inlägget.

Jätterams i en matta av myskmadra och sockblomma.
Jätterams i en matta av myskmadra och sockblomma.
Läs hela inlägget »

Har du funderat på att plantera nya växter i trädgården? Kanske några nya rosor, blommande buskar, ett vackert prydnadsträd eller varför inte en klematis?

Det finns många olika sorters växter på marknaden och det kan ofta kännas svårt att välja ut några till den egna trädgården.

Därför vill jag tipsa dig om mina favoriter bland träd och buskar och även visa hur du kan hitta vackra och spännande sorter av rosor och klematis.

Blommande silverpäron, vingbenved, klematis 'Black Prince' och rosen 'Queen of Sweden'
Blommande silverpäron, vingbenved, klematis 'Black Prince' och rosen 'Queen of Sweden'
Läs hela inlägget »
Etiketter: rosor klematis buskar träd

Uppsala är en stad som är känd för många saker; slottet, domkyrkan och universitetet för att nämna några stycken. Staden är också känd för arvet efter Carl von Linné, Rudbeck och Thunberg för deras insatser i bland annat växternas värld.

Linnéträdgården och Linnés Hammarby hör till de Linneanska trädgårdarna och i den här artikeln ger jag en kort introduktion till de båda trädgårdarna och lite översiktligt om deras växter. 

Även Botaniska trädgården i Uppsala hör till de Linneanska trädgårdarna - men det får bli en annan gång :)

Läs hela inlägget »

Det finns alltid något att fixa med i trädgården, även under den tidiga våren. Du har kanske hört det berömda ordspråket "Den som äger en trädgård och en boksamling saknar intet".

Här delar jag med mig av tips på sånt du kan göra ute så här års. Hoppas du hittar något som passar dig och din trädgård.

Läs hela inlägget »

Även i tider när allt är upp och ner och det känns oroligt så är det viktigt att fundera över trädgården och planera för den kommande säsongen.
 
Dels mår vi bra av att vistas ute i trädgården eller i naturen där både stressnivåer och blodtryck sjunker och därmed gör oss mer motståndskraftiga mot sjukdomar. Det kan du läsa mer om i min artikel Minska stress och oro med hjälp av trädgården.

Men det är också en bra idé att odla ätbara växter i trädgården, både för att äta giftfritt men även för en känna dig trygg med att du har tillgång på mat.

Läs hela inlägget »

Pinterest är en webbplats dit folk söker sig för att ge och få inspiration via bilder. På Pinterest kan du skapa boards, ett slags digitala anslagstavlor, där du kan samla dina och andras idéer, tips och inspiration. Du kan ha olika boards för olika ämnen, till exempel recept, inredning och trädgård.

Här kan man verkligen hitta det mesta och det är lätt att tiden flyger iväg. Ett bra sätt att använda den extra tiden många har just nu och ett utmärkt alternativ till att fastna alltför länge på Netflix :-) Testa att skapa ett konto på Pinterest och se om det passar dig.

Läs hela inlägget »

Att ha en trädgård att fixa och dona i - eller bara sitta och vila i - är bra för oss alla.  I naturen och trädgården sjunker både blodtrycket och stressnivåerna och ditt fokus går till det naturliga som finns runtomkring dig.

För äldre och sjuka är det särskilt viktigt att ha tillgång till närliggande grönska. Man har sett att människor blir friska snabbare bara av att ha utsikt från ett fönster över naturen eller en trädgård.

I en stad eller förort stressas din urtida hjärna av bullrig stadstrafik, plingande telefoner, höga hus, hårda material och stora högljudda folksamlingar. Det är verkligen en väsentlig skillnad mot det vi är menade att uppleva; ljud av porlande vatten och fågelkvitter, vackra vyer och ett landskap som ger skydd och tillgång till mat.

Läs hela inlägget »

I ett tidigare inlägg berättade jag om trädgårdens stil & tema och vad som skiljer dem åt.  Här kommer jag att gå in djupare på trädgårdsteman och hur du kan börja ta reda på vilket tema som du skulle vilja ha i din trädgård.

Antingen kan du välja ett tema för hela trädgården eller ha olika teman för olika rum i trädgården. Vill du ha flera teman så är det bra om de olika rummen är visuellt avskärmade för att undvika ett rörigt intryck av trädgården som helhet. 

Läs hela inlägget »

Har du en stil eller ett tema i din trädgård? Eller du kanske har hört att det är bra att ha en röd tråd eller att trädgården ska ha en helhetskänsla? Hur gör man för att uppnå det och hur skiljer man på de olika begreppen? 

En idéträdgård från Enköping med japansk stil
Läs hela inlägget »

Ett nytt år behöver inte starta i januari. Du kan själv bestämma när du vill ha en nystart och ta chansen att göra det du vill men inte hunnit med tidigare. Det blir en möjlighet att förändra det man inte riktigt känner sig nöjd med.

Vad skulle du vilja komma igång med? Vill du börja yoga, jogga eller styrketräna? Äta (mer) hälsosamt? Byta köksluckor eller renovera badrummet? Städa garaget? 

Du glömmer väl inte att planera även för din grönaste tillgång, trädgården?
Är det i år du ska ta tag i den där rabatten vid entrén som du ser varje dag året om? Eller du kanske har väntat och längtat efter att göra en nystart för trädgården i sin helhet?

Mjuka former i trädgården
Läs hela inlägget »

En av höjdpunkterna inför julen är att dekorera och skapa mysig stämning både inne och ute. Med belysning och slingor i trädgården på byggnader och i träd och buskar får man just den där vintriga myskänslan som lyser upp trädgården under de mörka kvällarna och bjuder in julen.

Sockertoppsgran med julbelysning
Sockertoppsgran med julbelysning
Läs hela inlägget »
Under hösten får många träd och buskar vackra färger innan de fäller sina löv. Även en del perenner får fina höstfärger som lyser upp i rabatter och planteringsytor i parker och trädgårdar.

I det här inlägget vill jag tipsa om och visa några odlingsvärda växter som tillhör mina absoluta favoriter. Några riktiga pärlor i höstträdgården.

Det är verkligen värt att plantera fler höstvackra växter för att kunna njuta av de mustiga färgerna så länge som möjligt. Ta gärna en runda i trädgården och se efter var det skulle behövas ett tillskott av färg.

Fundera över vilka växter som skulle passa in och om det ska vara ett träd, en buske eller en perenn. Ta sen reda på vilka växter som trivs med läget där du ska plantera och välj ut en eller flera som får lagom höjd och vackra höstfärger.

Sen är det bara att plantera för att kunna njuta av färgerna redan nästa höst.
Katsura är ett vackert träd som får guld- till bronsfärgade blad på hösten.
Katsura är ett vackert träd som får guld- till bronsfärgade blad på hösten.
Läs hela inlägget »

Vissa mejl blir man lite extra glad för! Som när man får härlig feedback för ett tidigare uppdrag.
 
Den här rabatten ritade jag åt min kund Marie för fyra år sedan. Hennes bilder visar hur rabatten ser ut på våren, på sommaren och nu på hösten.
 
Så här säger Marie om rabatten:
"Hej Ann! Rabatten du ritade är fantastisk och jag är dig evigt tacksam för att du lade grunden till allt. De vackra vita löjtnantshjärtana har tagit sig mycket bra. Den magnifika kärleksörten Matrona växer så det knakar och solhatten Magnus är otrolig! Hur många blommor som helst och ett tillhåll för humlor och fjärilar."
Marie Hallén, Tierp 

Maries rabatt i ljuvlig rosa-lila-vit vårskrud med växter som välkomnar hem, ger ett fint blickfång från uteplatsen bidrar med en härlig start på säsongen. Foto: Marie Hallén
Maries rabatt i ljuvlig rosa-lila-vit vårskrud med växter som välkomnar hem, ger ett fint blickfång från uteplatsen bidrar med en härlig start på säsongen. Foto: Marie Hallén
Läs hela inlägget »

Det finns väldigt många fina träd för villaträdgården och det är viktigt att ta sig tid att välja ett som passar både storleksmässigt och trivs med jorden och läget på platsen.

Dessutom tycker jag att det är bra att välja ett träd som har flera kvalitéer, exempelvis blomning på våren - och fina höstfärger eller vacker form - och fin färg på stammen.

Det kan vara svårt att välja ut ett bland alla varianter som finns att få tag på i handeln. Jag vill därför tipsa dig som planerar för ett nytt prydnadsträd om tre av mina absoluta favoriter.

De har alla fantastiskt vackra stammar vilket ger ett extra värde till trädgården vintertid. Stammen framträder tydligare när det inte finns blommande växter som konkurrerar om uppmärksamheten.

Läs hela inlägget »

Min Design på Distans-kund Sara skickade en bild på hur det blev efter att hon planterat de växter jag föreslog i planteringsplanen.

Sara har gjort ett jättefint jobb med både anläggning och plantering. Rabatten ligger i ett blickfång från ett fönster och bilden nedan är tagen inifrån huset.

Läs hela inlägget »

Kanske har du precis som min kund Maria ställt dig frågan: Hur får man en gammal radhusträdgård som man tagit över att bli den trädgård man drömmer om?

Trädgården behövde förnyas för att bli mer funktionell och trivsam och för att bättre passa Maria och hennes familj. När jag kom in i bilden fanns det en hel del de ville ändra på och förnya för att uppnå den trädgård de drömde om.

Efter att ha pratat igenom önskemål och tomtens olika förutsättningar med Maria så satte jag igång med att skissa och arbeta fram en trädgårdsplan för deras nya trädgård.

Häng med och se bilder på trädgården idag och förslaget till den nya trädgården.

Läs hela inlägget »

Om du har följt mig en tid så har du kanske märkt att jag gillar att fotografera och tar många bilder till exempelvis min blogg och webbsida. Fotografering har varit ett stort intresse för mig sedan tonåren och ofta ligger fokus på bilder med natur, djur och växter.

Även när jag har semester så brukar jag ta en hel del trädgårds- och växtbilder. Trädgård, design och växter är förstås en stor del av mitt arbete som trädgårdsarkitekt, men det är också ett personligt intresse som går bra ihop med att vara amatörfotograf.

Kameran hänger med på det mesta och fotograferandet bidrar till ökad kreativitet som spiller över på mina designuppdrag. Dessutom är det ett bra sätt att spara idéer eller  "minnesbilder" som jag kan plocka fram för inspiration vid ritbordet på kontoret.

Läs hela inlägget »

Det kan snabbt bli olidligt varmt i ett växthus, både för växter och människor, speciellt om det är litet som mitt eget.

Värmen kan orsaka skador på växterna och solens strålar kan ge brännskador på exempelvis tomatplantor.

Här får du mina bästa tips på hur jag brukar göra för att hjälpa mina växter för att skydda mot värme och solstrålar.

5 tips för ett svalare växthus

 1. Skydda mot solen genom att sätta upp en tunn gardin eller en bambujalusi alternativt måla utsidan av fönstren med kalkfärg/skuggpasta.
 2. Låt dörren vara öppen liksom alla öppningsbara fönster. Finns det för få vädringsluckor kan man tillfälligt ta ut glaset ur någon ruta.
 3. Vattna golvet i växthuset för att ge svalka och ökad luftfuktighet.
 4. Fyll spannar med vatten och låt stå i växthuset för att jämna ut temperaturen.
 5. Vattna ofta, men chocka inte de solvarma växterna med iskallt vatten direkt från kranen. Tappa upp och låt det stå och bli ljummet först.

Till sist: njut av värmen och kom ihåg att dricka vatten själv också :)

Har du fler tips? Berätta gärna i en kommentar hur du brukar göra.

Läs hela inlägget »
Etiketter: växthus odling

Den ovanliga frågan gick rakt på sak: - Har ni en viva som ser ut som en liten röd-lila tomte? Det var en kund på handelsträdgården där jag hjälper till ibland som ställde frågan.

Jag kan tänka mig att vi som jobbade såg ut som levande frågetecken. Ingen av oss hade heller något svar på vad det kunde vara för växt och därför bad vi att få återkomma när vi undersökt saken.
 
Det gjorde vi och visst fanns det en viva som passade in på beskrivningen av en tomte eller kanske en svävande tomteluva. Primula vialii, hyacintviva, är växten som vår kund ville ha tag på och hon blev väldigt glad när hon hörde att vi hade fått hem den.

Hyacintvivan har blomspiror som är helt röda när växten är i knopp och när de små blommorna slår ut övergår spirorna mer och mer i violett. Är den inte helt underbar?

Primula vialii, hyacintviva i olika stadier från knopp till blomning. Bilden till vänster kommer från Pixabay.com. Övriga bilder är mina egna.
Primula vialii, hyacintviva i olika stadier från knopp till blomning. Bilden till vänster kommer från Pixabay.com. Övriga bilder är mina egna.
Läs hela inlägget »

Du kanske har funderat på vad det är som gör att en trädgård ser "designad" ut. Till mångas förvåning är det inte växterna i sig eller "inredningen" som är det centrala för trädgårdens utseende eller hur den uppfattas. Växter och andra detaljer kommer långt senare i processen och de växter som då väljs ut blir till största delen en förstärkning av den stil och känsla som redan finns i trädgården.

grundformen är viktig

Istället beror det huvudsakliga intrycket till största delen på den grundläggande utformningen för trädgården. Struktur, gångar, ytor och hur det är fördelat och format utgör den stabila grunden som trädgården byggs upp omkring, oavsett om du vill ha exempelvis en modernt stilfull eller en charmigt naturlik trädgård.

upplyftande Designknep

Men...det finns också en del andra designknep att ta till när trädgården redan är uppbyggd och där man redan hittat den grundläggande formen och strukturen. Kanske känns det som att det är något som saknas trots att den biten är på plats? Något som skulle kunna ge det där lilla extra "lyftet" så att trädgården känns mer stylad?

Läs hela inlägget »

Julrosor ger vacker blomning tidigt på våren innan så mycket annat kommit igång och de är därför ett värdefullt tillskott i rabatten. Ett bra tips är att placera en eller flera julrosor intill entrén eller någon annanstans där man passerar dagligen. På så sätt får man glädje av den även under den period som inte lockar till att vara ute i trädgården.

En lite annorlunda julros än de vi oftast ser är klockjulrosen, Helleborus foetidus. Den blommar med ljust gulgröna, hängande klocklika blommor som blir en fin färgbrytning som kontrasterar mot andra växters vårgröna blad som spricker ut i perennrabatten.

Läs hela inlägget »
Etiketter: perenner vårblom

Våren innebär helt naturligt en nystart i trädgården. Under vintern när växterna har sin viloperiod finns möjlighet att se tillbaka på trädgårdsåret och fundera över vad som varit bra och vad som kunde ha fungerat bättre.

När våren kommer och trädgården vaknar till liv igen får vi möjlighet att börja om på nytt och ändra på det som vi inte känner oss riktigt nöjda med.

Det kan också vara så att det är läge att börja om helt och hållet om hela tomten behöver förnyas och omstruktureras. Eller så kanske du har en ny tomt som du vill göra till din drömträdgård. Oavsett vilket så kan det kännas svårt att veta i vilken ände man ska börja.

Läs hela inlägget »

FÄRDIG RABATT: Fjärilsväxter
Ett växtförslag för dig som vill locka vackra fjärilar, vilda bin, brummande humlor och andra pollinerande insekter till din trädgård.

Läs mer om Fjärilsrabatten...

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Etiketter


Laddar innehåll...