Logotype_shape IT green

Det finns en buske som är min absoluta favorit på hösten. Den har en underbart stark höstfärg och lyser upp vår omgivning under den gråkalla hösten, just när vi behöver en extra färgklick som allra mest. Busken är benved (Euonymus) och den finns i flera olika varianter.

Den största tillgången är alltså buskarnas enastående och lysande höstfärger. Bladen bryter stiligt av mot de egendomligt formade frukterna som ser ut som små kinesiska lyktor. En av sorterna, vingbenved, har en tydlig korklist som ser ut som en platt vinge. Det ger busken en speciell karaktär vilket gör att den pryder sin plats även när den tappat bladen inför vintern.

Läs hela inlägget »

Vill du anlägga en ny rabatt men tycker det är svårt att välja växter?  Eller har du en rabatt som inte blev som du hade tänkt dig? Har du svårt att hitta växter som passar ihop och tillsammans bildar en vacker rabatt?

Planering av rabatt på distans

Nu kan du ta hjälp med att planera en vackert blommande rabatt. Med den nya tjänsten Design på Distans går det enkelt och smidigt att beställa en ritning med växter som trivs och frodas i just din rabatt.  Du kan alltså anlita mig utan att boka ett möte i trädgården.  Istället hjälper jag dig på distans då tjänsten är baserad på utbyte via e-post.

Jenny Rydebrink, grundare av trädgårdsappen Gardenize (där man också kan hitta mina blogginlägg) har använt sig av tjänsten. Läs mer om vad hon tyckte om Design på Distans och hur det gick till att anlita mig längre ner på sidan.

Läs hela inlägget »

Smalt fackelblomster är en perenn som trivs i full sol och som gör sig allra bäst i ett läge där den får stå i motljus framåt kvällen. Då riktigt skimrar den och lyser upp med vackra blommorna som sitter på långa ax.

Läs hela inlägget »

Den här sommaren är det tre år sedan jag planerade och byggde upp den halvcirkelformade rabatten i min trädgård. Jag kallar den lite pretantiöst för "Magnoliarabatten" eftersom trädgårdens enda magnolia finns här.  Mitt emot magnoliarabatten, invid husväggen på gaveln  ligger "Skuggrabatten" som jag också anlade samma år.

Här fanns från början enbart en ensam men vacker rododendronbuske, gräsmatta och en gigantisk tujahäck som egentligen är alldeles för hög och bred för tomten. Tujorna planterades troligvis redan när huset byggdes, långt innan vi flyttade hit och har nog aldrig blivit toppad.

De är nu drygt fyra meter höga men vi valde ändå att spara dom eftersom de ger ett utmärkt insynsskydd mot grannens hus, även på andra våningen... Men vi klippte in tujorna en hel del i sidled för att få lite mer utrymme och därmed plats för mer växter =)

Läs hela inlägget »

I sommar gick några av semesterdagarna till Läckö slott och omgivningarna kring Kinnekulle. Här finns en fantastisk natur och mycket intressant att se. En del spännande trädgårdsbesök har det förstås blivit under de här dagarna. Det är alltid roligt med ny inspiration både från natur och trädgård.

Läckö slott ligger på en udde vid Vänerns strand en bit från Lidköping. Efter en biltur på en smal, slingrande landsväg dyker det vita slottet plötsligt upp på en höjd. Det ger verkligen ett magnifikt intryck, särskilt mot den blå himlen som välkomnade så ljuvligt på ankomstdagen.

Läs hela inlägget »

Den här bilden är tagen hos mina kunder inför ett projekt att förnya platsen. Vilken härlig vy de har från verandan ut över trädgården. En stor, härlig damm med vattenväxter och guldfisk. Ljuvligt!

Tomtägarna tog kontakt med mig för att de ville ha hjälp med att försköna området kring dammen och skapa en plats med helhetskänsla. En viktig del var att skapa skugga under en del av dagen för att minska de alger som bildas i dammen. De ville plantera fler träd, buskar och perenner och låta en syrenhäck växa upp och dölja förvaringsplatsen för virke, jordbruksmaskiner mm (skymtar till höger i bilden nedan). 

Läs hela inlägget »

Enköping..! Ibland, särskilt under sommarhalvåret, önskar jag att jag bodde där. Då skulle jag inte hinna göra annat än att gå och fotografera och studera växter och hur de utvecklas under säsongerna. Tänk bara alla vackra små fickparker och större parker med planteringar som Drömparken. Drömstaden för oss växttokar.

Men, det kanske är tur att jag inte bor där, hur skulle jag då hinna göra alla roliga designjobb för olika trädgårdar och rabatter? Ett besök i parkernas stad då och då kommer man också långt på.

På våren är Enköping näst intill synonymt med ljuvt blommande magnolior, massiva planteringar med tulpaner och överdådig körsbärsblom. I år, med den värmen vi haft, blommar de över rätt snabbt så det gäller att hänga med.

Här följer en liten kavalkad av magnoliabilder. Först ut är Magnolia 'Galaxy', rosenmagnolia:

Läs hela inlägget »
Etiketter: magnolia

Kommer du ihåg min löklasagne som jag skrev om i höstas? Här kommer i alla fall en uppdatering för dig som är nyfiken på hur det gått.

Jag satte ner två sorters tulpaner, den vita 'Exotic Emperor' och den mörkt lila 'Negrita'. Till sällskap fick de en blålila balkansippa 'Blue Shades' och en tidigt småblommig krokus i orange med namnet 'Orange Monarch'. (Har du förresten lagt märke till hur himla snyggt det är med orange och lila tillsammans. I alla fall tycker jag det är superstiligt. Jag har till exempel kombinerat en eldtörel med orange flockblommor med de blålila spirorna hos anisörten. De bryter därmed av mot varandra både i färg och form.)

De olika vårlökarna fick dessutom sällskap av små skott av myskmadra och en planta murgröna i ena hörnet av korgen jag planterade i. Min idé var att tulpanerna och de andra lökarna skulle få en fin utfyllnad med gröna blad från murgrönan och vita stjärnblommor från myskmadran.

Läs hela inlägget »
Etiketter: vårlökar tulpaner

Våriris är en vacker lågväxande iris som bildar knölar och som blommar i blå nyanser tidigt på våren. Med sina underbara blommor lyser den upp tillvaron precis när vi som allra mest behöver det efter den mörka, kalla vintern. Genom att sätta några knölar i en kruka redan på hösten kommer den igång och blommar när den får komma fram i ljuset i uterum eller inomhus.

Ibland har jag hittat färdigdrivna våriris i kruka i trädgårdshandeln på våren. Det kan alltså vara värt att hålla ögonen öppna och kika bland butikens "vanliga" sortiment av påskliljor och penséer. Kanske lyckas man göra ett fynd eller två.

Iris reticulata 'Harmony'

Läs hela inlägget »
Etiketter: vårlökar

Vårblommande buskar är verkligen värdefulla för vårträdgården. De ger så mycket med sin vackra tidiga blomning innan många andra växter alls kommit igång. Ofta har de också en vacker, färgsprakande höstfärg och häxal är inget undantag. Den tillhör inte de allra tidigaste buskarna men tillför ändå väldigt mycket med sina ljusa blommor, speciellt mot en mörk bakgrund som en idegranshäck.

Häxal; tufsiga blommor och sprakande höstfärg

Häxal är en ovanlig, men värdefull, vårblommande buske som får härligt tufsiga blommor som påminner om upprätta videkissar. Blommorna doftar av honung och slår ut på bar kvist eller i samband med bladutspringet i maj-juni. Bladen är glänsande, tjocka och läderartade och får en vackert gulröd höstfärg. Grenarna kan slå rot och på så sätt kan busken sprida sig i sidled.

Mellanhäxal (Fothergilla × intermedia ’Mount Airy') med sina läckert tufsiga blommor.

Läs hela inlägget »