Bjud in en nyttig padda i trädgården [Tema: Ekovänlig trädgård]

Till trädgårdens nyttodjur tänker man kanske inte främst på paddor och andra groddjur. Men det är verkligen en fördel att ha dem i trädgården eftersom de har den trevliga vanan att käka upp sniglar, myggor och myror. 

När man vet det blir det kanske lättare att överväga att bjuda in paddor och andra groddjur i trädgården?

Hemtrevligt med en padda under trappan?

Om en padda väljer att bosätta sig i min trädgård blir jag jätteglad. Det låter säkert lite knasigt men det känns liksom mer hemtrevligt att veta att den finns där och att den håller efter andra kryp och skadedjur.

Dessutom påminner paddor mig om sommarkvällarna på Ljusterö när jag var liten. Där bodde paddan under den låga stentrappan vid lillstugan där vi höll till när vi var på ön.

Det var alltid lika spännande att gå ut och borsta tänderna på kvällarna (fanns inget vatten indraget) innan vi skulle sova.

Groddjuren bevarar balansen

Ödlor och grodor skulle jag heller inte säga nej till, de är också varmt välkomna i min trädgård. Med sin närvaro bidrar de till att bevara balansen mellan nyttodjur och de skadedjur som jag gärna kan vara utan i trädgården.

På land äter grodor och paddor lite av varje och i trädgårdsdammen käkar samalandrar upp mängder av mygglarver. Tillsammans med exempelvis fåglar, fladdermöss och trollsländor hjälper groddjuren till med att minska det totala antalet myggor. 

Så gör du trädgården paddvänlig

Förhoppningsvis kan du tänka dig att ha en padda eller andra groddjur i trädgården. Många arter är utrotningshotade och behöver därför våra trädgårdar. Du gör en god gärning om så bara en enda liten padda hittar sin plats hos dig.

Viktigt är då att undvika gifter och bekämpningsmedel i trädgården eftersom groddjur är väldigt känsliga för det. Det här kan du göra för att bjuda in paddor till din trädgård:

  1. En sval och fuktig plats där de kan hålla till dagtid innan de går ut på jakt i skymningen, exempelvis en stenmur, stentrappa, rishög eller en trädgårdskompost. Sådana miljöer lockar också till sig många av de djur som groddjuren äter, vilket gör dem till en bra restaurang.
  2. En övervintringsplats för perioden när groddjuren går i dvala, exempelvis stenmurar, rishögar, jordkällare och liknande. Du kan också göra en övervintringsplats med en stenhög i botten där du sedan lägger på tjocka grenar och ris samt toppar högen med ett tätare lager av löv.
  3. Insekter av olika slag behövs som mat till groddjuren. Förutom skadeinsekter så kan även pollinerare, förutom sin viktiga uppgift att pollinera blommor, även blir till mat för andra djur. Om vi lockar till oss pollinerare genom att plantera bivänliga växter så kommer de ofta i stor mängd och även om en del av dessa blir till grodmat så finns det tillräckligt många för att gott och väl räcka till för att pollinera våra fruktträd, bärbuskar och andra växter.
  4. Buskar och andra växter som skapar skydd under nattens jakt i kombination med lägre vegetation, exempelvis krypande perenner eller klippt gräsmatta (gärna varvad med områden som lämnas oklippta). 
  5. En damm är förstås ett stort dragplåster för groddjuren, men det är inte ett måste för att grodorna ska trivas i din trädgård. Om du har möjlighet att anlägga en damm så brukar fler groddjur hitta dit, men svala fuktiga gömställen, en övervintringsplats och mat räcker ofta långt.

Om du huserar en padda i trädgården kan du till och med ha det som "ursäkt" för att täppan inte är i toppskick med välansade gräsmattor, spikraka kantskärningar och kliniskt städade ytor (om nu någon skulle få för sig att klaga :)

För ibland tror jag att vi behöver påminna oss om att en trädgård är en levande plats. Att den dessutom kan hjälpa till att bidra till arters överlevnad och den biologiska mångfalden är en fin bonus att glädjas åt.

Senaste inläggen

Kommentarer:

Tidigare inlägg

Etikettmoln