Vår i trädgården: hållbart i krukor & urnor

Att plantera vårens första krukor är för många en stor del av att göra vårfint i trädgården. Ofta använder man "slit och släng-växter" som när de blommat över i sin kruka kastas bort och ersätts av nya fräscha växter. 

Men det finns andra och mer hållbara sätt att tänka, exempelvis kring val av växter och återanvändning. Här får du tips på vad du kan tänka på för att skapa långsiktigt hållbara krukor, redan innan du åker till butiken för att handla.

Påskliljor och penséer  blir en fin vårkruka. I bakgrunden en rödrosa primula.
Påskliljor och penséer blir en fin vårkruka. I bakgrunden en rödrosa primula.

Hållbart och vårfint i krukor och urnor

  • Handla plantor till dina krukor och urnor i din lokala butik om du har möjlighet. Det ökar chansen att butiken finns kvar framöver och kvaliteten på växterna än ofta bättre än på köpmarknaden eller lågpriskedjan. 
  • Tänk långsiktigt och hållbart genom att välja ut ett par perenner eller en liten barrväxt som får bli basen i krukan. För att få variation kan du lägga till blommor som byts ut efter säsong samtidigt som basväxten är kvar.
  • Du kan också använda perenner som säsongsväxter. När de blommat över eller inte längre är så fina i bladverket kan du sätta ut dem i trädgården. Tänk då på att se till att växterna passar in i den stil och färgskala du vill ha i din trädgård redan när du köper dem.
  • Ett par exempel på perenner som är fina i kruka är tusensköna, primula, julros och olika slags sedum. Här kan du se en minuts video där Laura från Garden Answer planterar två olika varianter av krukor med julrosor, penséer och sedum.
  • Använd gärna grenar och kvistar som blivit över när du beskurit träd och buskar med vackra grenar. Stick ner grenarna mellan blommorna i krukorna som dekoration.
  • Till påsk passar det att sätta fjädrar på grenarna för lite extra påskkänsla. Tänk bara på att välja fjädrar som inte kommer från metoder som innebär djurplågeri. På Helena Lyths sida kan du hitta bra tips på alternativa fjädrar som också blir ett bra vårpyssel. Toppen också för oss som är allergiska mot dun och fjädrar!
  • Brukar du varje år köpa ett olivträd att ha på uteplatsen och tänker att du ska övervintra det? Det brukar vara svårt eftersom de ofta vantrivs med för lite ljus, torr luft eller att det blir ohyra. Satsa på ett härdigt litet träd som silverpäron i en stor kruka istället. I kallare klimat kan det behöva stå i ett skyddat utrymme över vintern men ofta räcker det att isolera krukan och så grönskar trädet igen till våren. Med tiden blir trädet för stort för krukan och då kan man ge bort det eller plantera ut det i trädgården.
  • Placera krukorna vid entrén och på uteplatsen så att de får lysa upp våren lite extra var gång du kommer hem eller när du sitter ute och fikar i vårsolen.
Vita penséer gör sig fint tillsammans med de charmigt rosaröda blommorna hos tusensköna.
Vita penséer gör sig fint tillsammans med de charmigt rosaröda blommorna hos tusensköna.
Ibland räcker det med bara en enda sort och färg. Vita penséer i korg blir enkelt och snyggt.
Ibland räcker det med bara en enda sort och färg. Vita penséer i korg blir enkelt och snyggt.

Missa inte att anmäla dig till mitt nyhetsbrev. När du anmält dig får du en växtlista med 9 marktäckare som håller ogräset borta.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg

Etikettmoln