Vår i trädgården: gör fint i rabatterna

Påsken verkar bli den första stora trädgårdshelgen här i norra delarna av Uppland där det hittills varit kyligt vinterväder.

Under helgen ser det ut att bli varmare och även en del skön vårsol och då är det ett bra tillfälle att börja göra vårfint och rensa i trädgårdens rabatter, beroende på var i landet du bor förstås.

Klippte du inte ner perennerna i höstas är det en bra tid att göra det på våren när värsta risken för frost är över. I det här inlägget kan du läsa mer om vad du kan göra för att vårfixa rabatterna. 

Mjukt formad lavendel med grekvädd i bakgrunden
Mjukt formad lavendel med grekvädd i bakgrunden

Rensa, gödsla och gör fint i rabatterna

 • Ta bort eventuellt täckmaterial och klipp ner perennerna om du inte redan hunnit med det. Låt gärna sönderklippt växtmaterial få vara kvar i rabatten för att bli till näring. 
 • Beskär lavendel och isop till en rundad form. Klipp bort ca 1/3 av plantan så undviker du att få kala och risiga plantor i sommar. Passa gärna på att ta sticklingar när du ändå klipper för att få fler plantor. Sätt ner sticklingarna i en kruka med fuktig sandblandad jord och ställ den skuggigt där du kommer ihåg att titta till dem så de inte torkar ut.
 • Klipp ner prydnadsgräs när det kommer nya blad nere vid marken. Vintergröna prydnadsgräs som japansk starr (Carex morrowii) ska inte klippas men det går bra att rensa bort torra blad.
 • Rensa bort ogräs nu på våren medan de är späda och lätta att dra upp från den vårfuktiga marken. Det sparar massor av tid i sommar om du gör det redan nu.
 • Gödsla vårlökar med benmjöl eller komposterad kogödsel för att de ska få kraft att blomma länge och komma tillbaka nästa vår.
 • Spraya tulpaner och annat som är smakligt för rådjur och harar med Trico Garden som är ett naturligt medel gjort på fårtalg. Det är det som fungerat allra bäst i min egen trädgård där rådjuren är dagliga besökare under vinter och vår. På rådjurens meny finns allt från idegran och klätterbenved till alunrot och tulpaner, men genom att spraya någon gång i månaden får jag behålla det mesta för mig själv :) 

Missa inte att anmäla dig till mitt nyhetsbrev. När du anmält dig får du en växtlista med  9 marktäckare som håller ogräset borta.

Etiketter: perenner vårlökar
 • Iréne Roos • 9 maj 2020 13:36:42
  Har just upptäckt sidan och tycker den verkar intressant. Jag har min trädgård nära Slottsskogen och Botaniska Trädgården i Göteborg. Tomten är sluttande mot söder och väster. Vi har mycket rådjur som kommer från Slottsskogen och jag ska verkligen pröva Trico Garden. Tack för tipset! Jag har problem med en ny trappa från en altan och vet inte hur jag ska få till det med olika höjder.
 • Hej Iréne, vad roligt att du gillar min sida :) Det låter som att din trädgård ligger riktigt fint till, men med närheten till Slottsskogen förstår jag rådjursproblemet. Trico Garden är både enkelt att använda och effektivt och jag hoppas det hjälper dig att minska växtskador från rådjuren. Det låter som en riktig utmaning med den nya trappan och olika höjder att ta hänsyn till. Hoppas det löser sig /Ann

  10 maj 2020 09:03:03

 • Mette • 20 april 2019 08:45:09
  Hei! Takk for råd ifht rådyr :) Jeg har aldri hørt om dette preparatet. Og takk for tips pm hvordan man gjødsler løkblomster!
  Setter pris på dine tips og råd.
  Mvh mette
 • Hej Mette! Tack själv för att du tog dig tid att skriva en kommentar. Roligt att höra att du har användning för mina tips och råd :) Trico Garden är verkligen räddningen om man vill ha tulpanerna ifred /Ann

  20 april 2019 10:15:40

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg

Etikettmoln