Berika din trädgård med bivänliga frösådda blommor

Jätteprästkrage och blomstermorot 'Dara' är exempel på bra dragväxter för pollinerare
Jätteprästkrage och blomstermorot 'Dara' är exempel på bra dragväxter för pollinerare

* REKLAMSAMARBETE MED IMPECTA FRÖHANDEL
Innehåller annonslänkar, läs mer längst ner i inlägget

Blommor för pollinerande insekter

Ettåriga sommarblommor kan användas i många sammanhang i trädgården. Du kan till exempel låta några försådda plantor fylla ut ett tomrum i rabatten, så fröerna i en kruka eller se till att den nyanlagda perennrabatten blommar vackert  redan första sommaren.

Eller så kan du skippa en bit av gräsmattan och istället så en "miniäng" som är vacker att se på och dessutom gynnar pollinatörer. Letar du efter dragväxter för bin och humlor så har Impecta ett bra utbud av både ettåriga och perenna fröer till blommor som ger mycket pollen och nektar.

Sommaräng, enkelt och lättskött?

Att skapa en typisk svensk sommaräng är inte alltid helt lätt. Det krävs ganska mycket arbete med att anlägga och sköta ängen så den kan utvecklas långsiktigt. När ängen väl är anlagd tar det vanligen ca 3-4 år innan den börjar bli riktigt fin.

Platsen är också viktig, framförallt bör jorden vara sandig, näringsfattig och väldränerad och det får gärna vara mycket sol. Har du en lerjord kan det vara svårare att få ängens vackra blommor att trivas och klara sig i längden.  

Blomsterfröer för fjärilar, humlor och bin

Det finns alternativ till den traditionella ängen som passar bättre på andra jordar och som även är attraktiva för fjärilar, humlor och bin. Till exempel kan man så blomsterfrö av sorter som trivs med platsens jordmån och läge. 

Jag har funderat på att göra ett par planteringar med sommarblommor i år, bland annat vill jag omvandla en överbliven gräsplätt till en liten blomstrande och bivänlig yta.

Därför blev jag glad över att hitta fröblandningen Sommarblom-biväxter hos Impecta. Det är en mix av ett- och fleråriga blommor som är utvalda för att gynna den biologiska mångfalden och locka till sig pollinerande insekter.

I fröblandningen ingår till exempel kornvallmo, röllika, slöjsilja, jätteprästkrage, blåklint, sömntuta och blomsterlin. Väldigt smidigt med en färdigmixad blandning med utvalda sorter, det underlättar verkligen.

Fröer från Impecta
Fröer från Impecta

Förnya med andra sorter nästa säsong

I fröblandningen Sommarblom-biväxter finns både ettåriga sorter (där vissa frösår sig till nästa år) och perenner som återkommer årligen.

Våren efter sådden kommer jag troligen att behöva så i lite nya frön för att få en lika tät och blomstrande rabatt igen. Sorter som sprider sig kan man rensa bort en del plantor av om de tagit upp för mycket av jordytan.

Det roliga med ettåriga blommor är att man kan förändra intrycket och färgskalan genom att välja att så in andra sorter till nästa år, precis så som man ofta ser att man gör i stadsparkernas planteringar med sommarblommor.

Sommarbukett med jätteprästkrage, gurkört, blomstermorot 'Dara' och sköldpaddsört
Sommarbukett med jätteprästkrage, gurkört, blomstermorot 'Dara' och sköldpaddsört

Fler dragväxter för pollinerare

När jag väl lagt fröblandningen i varukorgen passade jag också på att beställa fler fröer från Impecta. Bland annat valde jag praktvädd 'Magic Night', rosenskära 'Hummingbird White'gurkört och grekisk lövkoja

Det ska bli så roligt att komma igång med att så fröerna och att lite senare få njuta av vackra blommor, flitiga bin och brummande humlor! 

Kanske har du också en gräsplätt som du kan avvara till nytta för våra flygande små trädgårdshjältar?

* REKLAMSAMARBETE MED IMPECTA FRÖHANDEL
Det här inlägget är ett reklamsamarbete med Impecta Fröhandel och innehåller annonslänkar till några av Impectas produkter. Att inlägget är sponsrat påverkar inte mina personliga värderingar och åsikter om produkterna.

Senaste inläggen

Kommentarer:

Tidigare inlägg

Etikettmoln