Mormorsperenner för charm & nostalgi

Mormorsperenner brukar man kalla klassiska torparväxter som exempelvis pion, akleja, höstflox, löjtnantshjärta och riddarsporre.

När vi ser de här växterna får många av oss en riktigt nostalgitripp där vi i minnet snabbt skickas tillbaka till mormors (eller farfars) röda stuga eller andra gamla charmiga torp och gårdar vi upplevt tidigare. 

Mormorsperenner. Traditionella växter som skapar nostalgi.
Mormorsperenner. Traditionella växter som skapar nostalgi.

Var passar det att plantera mormorsperenner?

Torp, stugor & gårdar
Eftersom vi är vana vid att se den här typen av nostalgifyllda växter i sammanhang som påminner om en annan tid så passar de extra bra i en miljö med äldre hustyper och trädgårdar. 

Äldreboenden
Typiska mormorsperenner är också det självklara valet för att fylla rabatterna i trädgården på äldreboendet. Både de som är "klara i knoppen" och de som drabbats av senildemens brukar kunna få glädje av mormorsperenner i sin närhet.
 
Bara doften av en välkänd växt från barndomshemmet kan, om än tillfälligt, få en äldre människa att leva upp, glädjas och minnas tillbaka.

Moderna hus och trädgårdar
Det man kanske inte tänker på i första hand är att mormorsperenner också blir en fantastisk fin kontrast till ett hus i modern stil.

Brytningen mellan det enkla med rena linjer och en lugn färgsättning tillsammans med prunkande torparväxter blir ofta pricken över i:et som lyfter fram både huset och rabattens blommor. 

Plantera din egen mormorsrabatt

Gillar du charmen med traditionella torparväxter och skulle vilja plantera en mormorsrabatt i din egen trädgård? Det finns många olika mormorsperenner så du kan helt säkert hitta sådana sorter och färger som du trivs med. 

Få hjälp på traven med Färdig Rabatt
Vill du ha lite hjälp på traven med val av sorter och komposition i rabatten? Kika då gärna på Färdig Rabatt, mormorsväxter, ett nedladdningsbart växtförslag som gör det enkelt att anlägga en vacker och blomstrande rabatt. 

Senaste inläggen

Kommentarer:

Tidigare inlägg

Etikettmoln