Från tom målarduk till drömträdgård

Många av mina kunder kommer till mig för att de tycker att det är svårt att veta vad man ska göra med sin nya tomt eller trädgård, speciellt när den i stort sett bara består av en tom, öppen yta.

Att börja planera trädgården kan kännas snudd på omöjligt, även för dig som ser framför dig hur du vill att den ska vara. Det blir ungefär som att ha en vit målarduk framför sig och inte veta var man ska sätta ner penseln för att börja måla.

En tom målarduk kan kännas svår att börja på, precis som en ny tomt eller trädgård. (Bild från Pixabay)
En tom målarduk kan kännas svår att börja på, precis som en ny tomt eller trädgård. (Bild från Pixabay)

Vad är första steget?

Det är vanligt att man som ny trädgårdsägare känner sig otålig och bara vill börja. Kanske känner du att det kliar i fingrarna och du längtar efter att ta fram spaden och gräva eller att sätta igång med ett större projekt som att bygga en ny veranda. 

Men det första steget är inte att gå ut och börja gräva en rabatt, plantera ett äppelträd eller bygga veranda.

Det första steget är inte ens att rita upp en skiss. Det är att ta reda på vad du vill med din trädgård; vad du vill göra i den, vad den ska innehålla och hur du vill att den ska se ut.
 
När du skriver ner tankar och idéer, samlar inspirationsbilder och börjar ta reda på tomtens förutsättningar skapar du nyckeln till framgång. Med det som grund blir det plötsligt mycket lättare att veta vart du är på väg - och att utifrån det ta fram en plan som sedan leder till din drömträdgård .

Nyckeln till drömträdgården är att först samla ihop tankar och idéer. (Bild från Pixabay)
Nyckeln till drömträdgården är att först samla ihop tankar och idéer. (Bild från Pixabay)

Berätta vad som är viktigt för dig

Om du inte vill planera själv kan du anlita en trädgårdsarkitekt som hjälper dig med att ta fram en genomtänkt trädgårdsplan. Men även då behöver du ta dig tid att fundera över och skriva ner vad som är viktigt för dig.
 
För att den du anlitar ska kunna planera en trädgård åt dig så behöver du berätta om dina önskemål och idéer. På så sätt kan du undvika att du i slutänden får en trädgård som inte passar dig eller det du hade tänkt dig - eller en trädgård som går i trädgårdsarkitektens stil snarare än din egen. 

Här kan du läsa mer om hur du hittar din trädgårds stil & tema.  

Hämta din checklista (gratis)

Oavsett om du vill planera din trädgård själv eller om du vill anlita mig eller någon annan trädgårdsarkitekt så behöver du alltså få ner dina idéer på papper (eller i någon app för anteckningar).

En checklista är det enklaste sättet att komma igång och du får gärna använda den som jag tagit fram åt dig. Fyll i formuläret nedan för att ladda ner din "önskelista ". 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Tidigare inlägg