Inne med sticklingar och gröna krukväxter

Intresset för trädgård - men också sticklingar och gröna växter inomhus - har verkligen exploderat den senaste tiden. Från flera olika håll hör jag kopplingen att intresset ökat under tiden som pandemin pågått och det låter ju ganska rimligt.

Kamerunlilja, Chlorophytum orchidastrum 'Green Orange' är en av mina krukväxter. Jag fick den som stickling från en god vän och den är så snygg med orange stjälkar.

Grönt och skönt hemma

Det ökade växtintresset visar tydligt att allt fler tycker att hemmiljön blivit viktigare när man är hemma mer än tidigare. Man vill ha fint omkring sig både ute och inne, ta med sig naturen och grönskan inomhus och få något meningsfullt att pyssla med.

Hängivna samlare och ovanliga sorter

Vissa växtsorter och växtgrupper har blivit oerhört eftertraktade och hängivna samlare kan betala tusentals kronor för en enda liten stickling av rätt sort. 

Ett exempel är den sällsynta Monstera 'Variegata' som har vit-variegerade blad (vita inslag i de gröna bladen) som kan kosta åtskilliga tusenlappar. En sådan stickling såldes till exempel på tradera för över 17 000 kronor.

Men såklart behöver en växt varken vara sällsynt eller dyr för att man ska kunna njuta av att odla och ta hand om den. Det är minst lika roligt att odla en helt vanlig stickling som man kanske fått av en vän och se plantan växa till sig.

Låt naturen följa med in

Att ha en liten bit "natur" omkring sig gör gott för själen. Plantorna hjälper dessutom till att hålla luften ren. Bara det är skäl nog att göra plats för (fler) växter hemma :)

Här är några av mina inomhusväxter. En del av dem har varit med mig sedan barnsben så de ger en del nostalgi och är av extra värde för mig.

ApsvansSedum morganianum 'Burrito', fick jag som stickling av min farmor när jag var liten. De små bladen rotar sig lätt och kan sen växa till stora plantor. Min planta börjar nog närma sig den storleken farmors planta var när den var som störst.

Badrummets egen lilla "väggros" kallar jag den här plantan. Det är en Tillandsia, en Airplant (luftplanta på svenska) som tar upp vatten och näring genom bladen. Den behöver alltså ingen jord eller annat substrat för rötterna utan kan hänga fritt.

De här stiliga, flerfärgade bladen tillhör en planta av Moses stentavlor 'Fascinator Tricolor'. En fin färgklick tillsammans med gröna plantor.

En växt som börjar bli för stor och snart slår i taket är Palmaralia, Schefflera actinophylla. När vi var på Teneriffa för några år sedan tog jag med mig några frön hem i bagaget och ett av dem grodde. Plantan är nu så pass hög att de övre bladen inte får något ljus från fönstret, så den kommer att behöva en växtlampa för att trivas bättre.

Trädaloe (Aloe arborescens) som får mängder av skott från basen och flasklilja (Beaucarnea recurvata) med uppsvälld stam som lagrar vatten är två av mina absoluta favoriter och tillhör de växter jag haft allra längst. 

Haworthia (Haworthiopsis) är en suckulent som får många sidoskott och som man därför ganska lätt kan få många plantor från. Det här är en stickling jag tagit från moderplantan och den har snabbt växt sig större. 

Philodendron 'Xanadu' är en frodig växt med flikiga blad som ger ett luftigt och grönt intryck. Den brer ut sig åt alla håll så den kan vara lite svår att få plats med på en fönsterbräda, men är jättefin på ett bord intill ett fönster.

Elefantöra, Pilea peperomioides, är en växt som blev omåttligt populär för ett par år sedan. Den var då ganska svår att få tag på, men jag hade tur och fick en stickling av sambons dotter. Numera är den lättare att hitta i växtbutikerna igen.

Vit vaddkaktus, Pilosocereus pachycladus, är en ny bekantskap som jag fick i present av min sambo. Alla kanske inte blir glada av att få en kaktus, men det blir jag :)

Äkta aloe, Aloe vera, är precis som det låter den växt man utvinner aloe vera gel från. Växten kan behöva föryngras ibland och det är inte alltför svårt då den ofta får rotskott som man kan lirka loss och odla upp som en nya planta.

Agave (attenuata?) är en suckulent med släta, grågröna blad som bryter av fint mot andra gröna och rödbladiga växter. Den här plantan köpte jag som liten stickling på Linnémarknaden i Uppsala 2014. Den växer sakta men är värd att vänta på.

Palettblad, Solenostemon scutellarioides (tidigare Coleus) är en bra nybörjarväxt  som finns i många olika färger och mönster. Det gör den till en växt som är populär och rolig att samla på.

Ännu ett palettblad, fast med omvänd färgsättning mot den på förra bilden. 

Från vänster; trädkaktus (Pereskia aculeata cv godseffiana), Agave (A. attenuata?) gummieuphorbia (Euphorbia tirucalli). Äkta aloe (Aloe vera) skymtar bakom agaven.

Etiketter: krukväxter
Gillar du det här inlägget och vill få mitt nyhetsbrev (mest om trädgård & design, men även inomhusväxter kan dyka upp i mejlen ibland) - anmäl dig nedan:
.

Senaste inläggen

Kommentarer:

Tidigare inlägg

Etikettmoln