Höstens färger i min trädgård

Så här i början av oktober märks det tydligt att sommarsäsongen går mot sitt slut. Höstblommande perenner och vackert färgade buskar och träd lyser upp i våra trädgårdar och ger en guldkant på tillvaron.

I min trädgård har hösten gjort entré och jag njuter av det nya intrycket med lummigt grönt tillsammans med vackra färger och blommor. 

Syrenbuddlejan är snart överblommad och det märks att de kyligare dagarna gör att det är färre fjärilar i farten - även om det fortfarande dyker upp en och annan soliga dagar.

De lila blommorna hos syrenbuddlejan står i stark kontrast till vingbenvedens rosa höstfärger och de båda buskarna drar till sig blicken i den gröna omgivningen.

På lite lägre nivå får vingbenveden sällskap av bergormrotens färgmatchade blommor och en nävas gröna, flikiga blad.

Sjöhästen på pinne (växtstöd) som jag släpade med hem på flyget en gång för några år, uppstickande ur resväskan, sedan får nu vakta magnolians knoppar som redan börjat utvecklats i väntan på våren.

En rad pumpor och squash i olika färger och former uppradade på förstukvistens räcke i väntan på att tas in i köket.

Den klassiska kärleksörten blommar lika pålitligt som vanligt så här års. De röda stjälkarna intill tillhör en låg sort av fläckflockel.

Vildvinet börjar bli höstfint och väver sig in i tujan så att det bildas en portal. Den mörkbladiga alunroten, fågelbadet och tallen en bit bort blir fina blickfång.

Portalen från andra hållet ut mot gatan. Där skymtar den nyanlagda rabatten där sommarblommorna fortfarande frodas vid de svartmålade kompostlådorna. Att så ettåriga växter i väntan på att perennerna kommer i jorden (eller mellan  nyplanterade perenner) är ett bra tips för att få en vacker rabatt redan första året när det ofta ser lite glest ut. Nästa år byter jag ut sommarblommorna mot perenner som funkia, kransveronika och rosenstav.

Höstsilveraxet 'Brunette' får väldigt vackra, doftande blomspiror på hösten - i alla fall de år den hinner blomma här i norra delen av Uppland. Ibland får man nöja sig med att njuta av det mörka bladverket som ger en fin kontrast mot grönbladiga växter - och det är inte heller så tokigt :)

Vill du förlänga blomningen i din trädgård?

Fyll i formuläret nedan och anmäl dig till nyhetsbrevet så får du en gratis växtlista med med totalt 110 (!) sensommar- och höstblommande perenner till din mejl.

Listan är sorterad efter perennernas blomfärg för att det ska bli lätt att hitta det du söker. 

Etiketter: perenner höstfägring

Senaste inläggen

Tidigare inlägg

Etikettmoln