Nyttoinsekterna behöver din hjälp

Känner du, precis som jag, att det är sorgligt att höra alla rapporter om att pollinerade insekter minskar drastiskt? Kanske tänker du att det inte finns så mycket att göra? Eller att det redan är för sent?

Men trots att det ibland kan kännas ganska hopplöst så ska vi såklart inte ge upp. Allt vi kan bidra med som ökar mångfalden och hjälper nyttodjuren i våra trädgårdar är värdefullt. I långa loppet är jag säker på att vi tillsammans kan göra skillnad. 

Många bäckar små...

Slår man ihop alla trädgårdar och de olika sorters växter och mini-biotoper som finns där så finns det väldigt mycket värde i det. 

Jämfört med de stora jordbrukens gigantiska fält med en enda gröda så är våra trädgårdar små, men viktiga, paradis för många djur som igelkottar, groddjur och insekter. 

Liten insats för ökad mångfald

Ett av de enklaste sätten att bidra till mer mångfald är att plantera växter som lockar till sig pollinerade insekter. En liten insats som ger fina resultat, både för dig och för insekterna.

Plantera på hösten - få en bra start i vår

Så varför inte börja "preppa" för nästa vår och sommar redan nu på hösten? Plantera (fler) blommor som lockar och hjälper bin, humlor och fjärilar i din trädgård. 

När man sätter plantorna i jorden redan på hösten får de ett fint försprång nästa vår när de redan utvecklat rötter och etablerat sig på platsen. Bara att sätta igång och växa så fort vårvärmen kommer!

Att välja rätt växter

Så vilka blommor är bra för pollinerarna? En fjärilsbuske (buddleja) är förstås det självklara valet, men sen då? Om du till exempel vill göra en vacker rabatt med växter för nyttoinsekterna?

Det går ju förstås att googla på växtsorter, men det är inte lika lätt att få svar på vilka som trivs och passar in i din trädgård. Eller hur man kombinerar olika sorter så de tillsammans ger en vacker rabatt som blommar länge.

Gör som Elina: anpassa växtplanen till din rabatt

Ett tips för dig som inte riktigt vet vilka blommor du ska välja är att göra som min kund Elina. Hon ville få in fler insektsdragande blommor i trädgården och hade en tanke om en hjärtformad rabatt (vilken härlig och kreativ idé!)

Foto: Elina Andersson | Nyanlagd fjärilsrabatt i form av ett hjärta
Foto: Elina Andersson | Nyanlagd fjärilsrabatt i form av ett hjärta

Elinas fjärilsrabatt

Elina byggde upp den hjärtformade rabatten vid husets entré. För att få en fin mix av blommor från vår till höst använde hon sig av växtförslaget Fjärilsrabatten.

Eftersom rabattens mått och form inte stämde överens med planteringsplanen i växtförslaget så anpassade Elina antalet växter och deras placering - och resultatet blev helt underbart!

Foto: Elina Andersson | Spaljén med klängväxter kommer att ge ett fint insynsskydd
Foto: Elina Andersson | Spaljén med klängväxter kommer att ge ett fint insynsskydd
Foto: Elina Andersson | Fjärilsväxter i full blom i den hjärtformade rabatten. Ljuvligt!
Foto: Elina Andersson | Fjärilsväxter i full blom i den hjärtformade rabatten. Ljuvligt!

Vill du ha en egen fjärilsrabatt så att du kan locka och hjälpa nyttoinsekter i din trädgård? Läs mer om växtförslaget Fjärilsrabatten här...

Senaste inläggen

Kommentarer:

Tidigare inlägg

Etikettmoln