5 vanliga misstag när du gör en ny rabatt

Varför är det så svårt att göra en rabatt som blir så där fantastisk och underbar som i alla inspirerande trädgårdstidningar? Vad är det som gör att växterna i min rabatt inte verkar trivas så bra? Hur undviker jag att behöva köpa nya växter för att det blir tomrum i rabatten när växterna dör en efter en?

Om du någon gång har ställt dig de här frågorna så fortsätt att läsa. Jag skulle vilja uppmärksamma dig på de vanligaste misstagen så att du kan undvika dem så att du kan få den rabatt du föreställer dig.

Fingerborgsblomma, pion och alunrot i "magnoliarabatten" i min trädgård
Fingerborgsblomma, pion och alunrot i "magnoliarabatten" i min trädgård

Har du gjort de här misstagen?

 1. Du har inte tagit reda på om dina favoritväxter trivs i den nya rabatten
  På en skuggig norrsida blir det till exempel inte särskilt bra att plantera rosor och solhattar. Växterna som placeras i fel läge växer sämre, angrips lättare av sjukdomar och skadedjur och blir mindre långlivade. Låt istället platsen, läget och jorden vara grunden för de växter du planterar.
 2. Du har ingen aning om växten du ska köpa klarar sig där du bor
  Ta reda på vilken växtzon din trädgård tillhör och välj växter utifrån det. Tänk särskilt på att välja extra tåliga växter till trädgårdens stomväxter, t.ex. träd och häckar. Chansar du finns risken att delar av en häck dör efter en tid eller att ett träd som hunnit växa i några år inte klarar en extra kall vinter och du får börja om från början.
 3. Du lockas att köpa billiga plantor i butiker där kunskap om växter saknas
  Här är det större risk att få en annan sort än den man tror sig köpa, att plantorna håller en lägre kvalitet eller uppges vara härdiga fast det inte stämmer (gäller särskilt för träd, buskar, rosor mm som från början är tänkta att säljas i sydligare länder). Handla istället i en  trädgårdsbutik där du kan fråga kunnig personal och kommer hem med kvalitetsväxter.
 4. Du försöker få med alla dina favoritblommor i en och samma rabatt
  För att skapa en vacker plantering som ger ett sammanhängande intryck behöver du sålla och sortera bort för att undvika ett rörigt resultat. Samtidigt är det inte så lätt som att bara välja en eller två olika sorters då det skulle göra det svårt att skapa en dynamisk rabatt med vackra blad och blommor under hela växtsäsongen.
 5. Du gillar att vara spontan och tycker det är onödigt att planera
  Det blir nog bra ändå...eller? Har du försökt göra en rabatt med en stor dos spontantiet men inte lyckats så bra föreslår jag att du testar ett nytt sätt. Gör en plan och följ den! Då kan du i förväg välja växter efter färg, form, olika höjder och blomningstider så att planteringen blir en tilltalande helhet. När du vet vilka växter du ska leta efter undviker du att köpa sådant som blommar och lockar i butiken men som egentligen inte passar in i din rabatt.
Vill du ha hjälp med att planera din rabatt?
Har du gjort ett eller flera av de 5 misstagen? Skulle du vilja slippa hålla koll på allt man behöver tänka på eller ta reda på för att bygga upp en vacker rabatt? Du vet väl att du kan få min hjälp med att planera din rabatt - och äntligen få den att bli som du vill?! 

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg

Etikettmoln