Att välja växter: så får du en lyckad rabatt

Vilka växter passar i min rabatt? Det är en fråga jag ofta får och som är mer komplex än man kanske föreställer sig.

För att välja växter till en rabatt behövs kunskap om jordmån, läge och växter. Allt från blomningstid till växtens sluthöjd ska vägas in. Det behövs också en viss känsla för färg, form och stil för att slutresultatet ska bli en vacker och harmonisk rabatt.

Den här artikeln är fortsättning på del 1 som handlar om vad man ska tänka på när man anlägger en ny rabatt, exempelvis val av plats, form och rabattens storlek.

Att välja växter till en rabatt

Att planera och designa en helt ny rabatt är bland det roligaste jag vet och jag ser det som en utmaning att hitta just DEN speciella växten som passar ihop med, kompletterar och lyfter de andra utvalda växterna.

Om du vill planera din rabatt på egen hand så är mitt tips att gå igenom följande lista. Den innehåller sådant jag själv tar hänsyn till när jag planerar rabatter åt mina kunder.

Att tänka på när du väljer växter till rabatten:

 1. Läge: Vilken trädgårdszon är det på platsen? Är det sol, skugga eller halvskugga? Blåsigt eller vindskyddat?
 2. Jordmån: Består den befintliga jorden av lerjord, sandjord eller morän? Är det fuktigt, väldränerat eller torrt? Har du möjlighet att jordförbättra?
 3. Funktion: Ska växterna motverka ogräs, ge insynsskydd eller bilda ett avskärmat trädgårdsrum? Ska det blomma vackert eller kanske ge frukt?
 4. Höjd och bredd: Hur höga och breda får växterna bli för att passa in även när de växt till sig efter några år?
 5. Färg och form: Vilket färgtema ska blommor och bladverk ha? Hur kompletterar formen på blad och blommor varandra?
 6. Blomningstid: Ska rabatten blomma från vår till höst eller ska det vara fokus på storslagen blomning en viss tid på säsongen?
 7. Bladverk: Är växtens bladverk fint och fräsht under den period den inte blommar? Vissnar växtens bladverk efter blomningen så att plantan lämnar ett tomt hål efter sig resten av säsongen?
 8. Året runt-tänk: Ska det finnas växter med sprakande höstfärger, vintervackra  blomställningar eller vintergröna inslag?
 9. Placering: Hur ska de utvalda växterna placeras inom rabatten för att de ska komma till sin rätt och visa sig från sin bästa sida?

När du har svaren på de här frågorna kan du börja välja ut växter till rabatten med listan i tankarna. Om du redan från början är noggrann och aktivt väljer bort växter som inte passar in får du en genomtänkt rabatt som du har glädje av under många år framöver.

Vill du ha hjälp med din rabatt är du välkommen att läsa mer om Design på Distans ​​​​​​där jag planerar din unika rabatt efter dina önskemål. 

Du kan också kika på
Färdig Rabatt som består av växtförslag med olika teman.

Kommentera gärna:

 • Cecilia Lennerkrantz • 30 december 2016 17:01:28
  Flyttade till hus för drygt ett år sen. Trädgården är tom på växter sånär som på några vinbärsbuskar, en pytteliten dunge av uppväxta blandade träd och buskar och en stor lind. I alla fall så har jag ideer om att plantera växter och hålla mig inom färgskalan vitt, silver och grönt. Huset ger oss inte den riktiga känslan tyvärr för den ligger vid en stor väg som för väsen så antagligen flyttar vi någon gång i framtiden. Hur mkt pengar och arbete kan och orkar man lägga ner med den känslan? Har börjat föröka och så plantor som jag till en början ska ha i olika planteringskärl och grupper. Lilla dungen ska få bli ett miniwoodland hade jag tänkt och det är nog där jag börjar.
 • Hej Cecilia, tack för din fråga! Jag ber att få återkomma med ett utförligare svar i ett nytt inlägg här på bloggen om några dagar. Trevlig helg så länge!

  Uppdatering; Cecilia, nu finns ett svar på din fråga i inlägget "Läsarfråga; Flytta eller bo kvar - tankar kring trädgården" här på bloggen. Med gröna hälsningar /Ann

  30 januari 2017 10:06:21

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg