3 vanliga tankefällor som sinkar dina trädgårdsplaner

Har du planer på att förnya trädgården i år? Du kanske har bestämt dig för att det är dags för trädgården att genomgå en förvandling? Att låta den bli en lummig oas där du kan koppla av och umgås med släkt och vänner utomhus i vår och sommar? 

Så hur gör man för att realisera sina trädgårdsdrömmar och hur kan man undvika att fastna på vägen? Vilka är de vanligaste tankefällorna som fördröjer planerna eller gör att du hamnar på ett sidospår? 

I den här artikeln tar jag upp de vanligaste orsakerna som skapar hinder för att uppnå drömträdgården.

Hur ser vägen till din drömträdgård ut? Lätt och rak eller krokig och kantad av hinder?
Hur ser vägen till din drömträdgård ut? Lätt och rak eller krokig och kantad av hinder?

Blir 2021 trädgårdens år?

Du kanske har funderat på att få ordning på trädgården en längre tid utan att det blir av. Några månader? Ett år? Eller kanske till och med flera år? Eller så har du börjat så smått med att inreda med möbler, blommor och kanske planterat ett äppelträd. 

Men det känns som att något saknas. Du får inte riktigt till det och börjar undra om den trädgård du fantiserar om någonsin ska bli verklighet. Och efter 2020 känns det extra angeläget att förbereda så att trädgården blir en trivsam plats för både återhämtning - och där man kan umgås med släkt och vänner.

Förhoppningsvis kan restriktionerna börja lätta i takt med att allt fler vaccineras, men hur snart vi kan träffa andra inomhus på samma sätt som innan pandemin är det nog ingen som kan säga. 

Har du fastnat på vägen?

Så vad är det som gör att du inte kommer vidare med trädgårdsplanerna? Ofta beror det på att du har fastnat i någon av tankefällorna jag tar upp i den här artikeln.

För att du ska kunna fortsätta din trädgårdsresa behöver du först uppmärksamma vad det är du behöver undvika. Först därefter kan du gå vidare till nästa steg.

3 vanliga tankefällor

Här är de vanligaste orsakerna som riskerar att sinka dig på vägen till drömträdgården:

 1. Du hoppar över viktiga grunder som väderstreck, jordmån osv.
  Istället för att undersöka utgångsläget och ta reda på tomtens olika förutsättningar börjar du med detaljer som att välja vilka blommor eller färger du vill ha i trädgården. Det här är en vanlig tankefälla som ofta leder till problem längre fram.

  Om du till exempel är helt inställd på rosor eller pioner och senare upptäcker att de inte trivs i din trädgård kan du bli tvungen att börja på nytt och byta ut växterna.
 2. Du placerar ut olika objekt i trädgården utan att tänka på helheten
  Du kanske anlägger en sittplats i ett hörn på tomten, bygger en pergola på en öppen plats eller planterar träd och andra växter utan att se efter om de olika delarna passar ihop och tillsammans skapar en helhetskänsla.

  När du senare vill bygga på med mer innehåll, kanske ett växthus, en badtunna eller ett utekök så kan det bli svårt att passa in det med det som redan finns på tomten utan att det ser ihoptryckt eller konstigt ut. Det är både kostsamt och skapar onödigt extraarbete att behöva flytta träd, stenläggning mm. 
 3. Du missar att planera för en lättskött och praktisk trädgård
  Det finns inget mer frustrerande än att varje gång man ska klippa gräs irritera sig över svåråtkomliga ytor eller att upptäcka att trädgårdsgången är felplacerad med den upptrampade gången i gräsmattan som tydligt bevis.

  Att välja en häck som ska beskäras och putsas minst tre gånger per säsong när man vill ha så lättskött som möjligt är inte heller så lyckat.

Vad är lösningen?

Hur kan du undvika att fastna i de här tankefällorna? Vad kan du göra istället?

Det enkla svaret är att du behöver en plan att följa så att allt är klart med tomtens struktur och indelning. Då kan du steg för steg bygga upp trädgården, på egen hand eller med hjälp av en anläggare, utan att förlora trädgårdens sammanhang och  helhetskänsla. 

Det är lätt att tänka att det går att få till drömträdgården utan en plan. Visst finns det de som lyckas, men för de allra flesta är det rent av nödvändigt att ha en plan att utgå från för att överhuvudtaget komma någonstans med trädgården.

Utan en plan är risken att man fastnar i en ödslig, oinspirerande trädgård eller att man måste flytta runt sådant som hamnat på fel plats.

Överför idéerna till en plan

Ofta har man en bild i huvudet av hur trädgården ska se ut men vet inte hur man ska samla alla idéer och trädgårdens förutsättningar och överföra dem till en plan. Men det är ändå viktigt att ta tag i det. En plan är en mycket viktig bit som löser problemen med alla de ovanstående punkterna.

Om du tycker det känns svårt och vill ha hjälp med planeringen så är du varmt välkommen att kontakta mig på ann@shapeitgreen.se. Berätta lite om din trädgård och vad du vill uppnå så kan vi diskutera hur jag kan hjälpa dig.

Vilka är dina trädgårdsdrömmar?

En plan över trädgårdens form, struktur och innehåll är det enklaste sättet att uppnå det du drömmer om och längtar efter.

Att barfota gå ut till frukostplatsen en solig sommarmorgon, att grilla och umgås med släkt och vänner, att njuta för sig själv och bara relaxa en stund i hängmattan, att... ja vad drömmer du om? Känner du att du fastnat i någon av tankefällorna? Skriv en kommentar och berätta!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg

Etikettmoln