Från blank canvas till drömträdgård

Många tycker att det är svårt att veta vad man ska göra med sin trädgård när den i stort sett bara består av en tom, öppen yta.

Det kan kännas omöjligt att komma fram till var man ska börja och det blir ungefär som att ha en vit målarduk framför sig och inte veta var man ska sätta ner penseln.

En blank canvas är ofta något av en vånda, även i trädgården. (Bild från Pixabay)
En blank canvas är ofta något av en vånda, även i trädgården. (Bild från Pixabay)

Var ska man börja?

Det största misstaget, det som hindrar dig och gör att du inte kommer vidare med trädgårdsplanerna, är troligen att du inte satt dig ner för att samla dina tankar och idéer på papper.
 
Det första steget är inte att gå ut och börja gräva en rabatt eller plantera ett äppelträd - eller ens att göra en skiss. Det första steget innebär att ta reda på vad du vill med din trädgård; vad du vill göra i den, vad den ska innehålla och hur den ska se ut.
 
När du tar dig tid att skriva ner tankar och idéer, samlar ihop inspirationsbilder och tar reda på tomtens förutsättningar skapar du nyckeln till att uppnå det du föreställt dig i dina trädgårdsdrömmar.

Med allt samlat och nedskrivet blir det mycket lättare att veta vart du är på väg och att göra en översiktlig skiss som sedan leder till din drömträdgård.

Nyckeln till drömträdgården är att först samla ihop tankar och idéer. (Bild från Pixabay)
Nyckeln till drömträdgården är att först samla ihop tankar och idéer. (Bild från Pixabay)

Planera själv eller anlita en expert?

Om du inte vill planera själv kan du anlita en trädgårdsarkitekt som hjälper dig med att ta fram en genomtänkt trädgårdsplan. Men även då behöver du ta dig tid att fundera över och skriva ner vad som är viktigt för dig.
 
För att den du anlitar ska kunna planera en trädgård åt dig så behöver du kommunicera vad du gillar och berätta fullt ut om dina önskemål. På så sätt kan du undvika att du i slutänden får en trädgård som inte passar dig eller det du hade tänkt dig.

Hämta gratis checklista

Oavsett om du vill planera din trädgård själv eller om du vill anlita mig eller någon annan trädgårdsarkitekt så behöver du alltså få ner dina idéer på papper. En checklista är det enklaste sättet att komma igång och du får gärna använda den som jag tagit fram åt dig.

Fyll i formuläret nedan för att ladda ner checklistan: Önskelista för din drömträdgård

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Tidigare inlägg