Blog Layout

9 växter till den skuggiga norrsidan

9 växter till den skuggiga norrsidan

Det kan vara lite klurigt att hitta växter att plantera i det torra, skuggiga läget invid en husvägg i norrläge. Här har jag valt ut 9 växter som trivs i  ett torrt och skuggigt läge. Om du vill kan du utgå från växtförslagen när du väljer vad du ska plantera i din skuggrabatt.

Viktigt att välja växter efter läge

När man väljer växter till en rabatt intill en husvägg är det viktigt att se till att de trivs i ett torrt och skuggigt läge.

Om takutsprånget går ut över rabatten hindras regnet från att nå växterna och det dränerande materialet intill husgrundet är till för att transportera bort regnvatten. Intill huset bildas dessutom en kompakt skugga. 

De växter man planterar i detta läge bör alltså tåla såväl kompakt skugga som (relativt) torr jord när de väl etablerat sig på växtplatsen.


Här är mina bästa tips på växter till norrsidan:
1. Vit Skogsaster, Eurybia divaricata


Vit skogsaster blev utvald till  Årets perenn 2015  och har snabbt blivit en personlig favorit. Den är frodigt buskformad och blommar med mängder av små vita asterblommor i juli-september. Trivs utmärkt i torr skugga.  

2. Jättedaggkåpa, Alchemilla mollis

 

De vackra, grågröna bladen hos jättedaggkåpan fyller ut mellan andra växter i vilken rabatt som helst. De limefärgade blommorna matchar och lyfter fram de flesta andra växter och den är tålig och klarar i stort sett alla lägen. Även den lägre kusinen fjällkåpa kan vara värd att testa i torr skugga.

3. Träjon, Dryopteris filix-mas

 

Träjon är en ormbunke som fungerar bra i torr skugga. Ormbunkar har blivit mer populära på senare tid och tillför en frodig grönska med sina skira flikiga blad. Beroende på omgivningen och vilka andra växter som ormbunkar kombineras med kan olika uttryck som modernt och avskalat, asiatisk stil eller frodigt djungeltema uppnås. 

4. Stjärnflocka, Astrantia major

 

Stjärnflockan vill helst ha något fuktig jord men fungerar bätte än man kan tro även i torrare lägen. De söta blommorna finns i vit-rosa-röda nyanser och blommar i juni-september. Självsår sig generöst. 


Astrantia major, stjärnflocka

5. Blekgul sockblomma, Epimedium x versicolor

 

Blekgul sockblomma är en tork- och skuggtålig marktäckande perenn med vackra horisontella, vintergröna blad. Bildar en jämn och enhetlig bakgrund som får övriga växter att framhävas.

6. Murgröna, Hedera helix

 

Murgröna kan täcka in stora ytor på marken och klättrar också upp i träd och på väggar. Ger ett grönt och frodigt intryck och tål torr skugga bra. Välj en sort som passar i din växtzon. E-plantorna GRAFIK, HULDRA och HYMN är härdiga upp till zon 4.

7. Flocknäva, Geranium macrorrhizum

 

Flocknäva är en mycket bra marktäckande perenn som hjälper till att täcka öppna jordytor och därmed minimera risken för fröogräs. Trivs i stort sett överallt.

8. Gul nunneört, Pseudofumaria lutea

 

Den gula nunneörten är en riktig överlevare som blir stor och frodig på fuktiga ställen och mindre på torra. Den får ljusgröna skira blad tidigt på säsongen och blommar med små gula blommor under maj-september.

9. Europeisk hasselört, Asarum europaeum



Hasselört är en fin marktäckare med blanka, vintergröna blad som sprider sig där den trivs. Väl värd att prova i torr skugga även om den helst vill ha något fuktig jord.


En vacker tät växtmatta med hasselört i torrt skuggigt läge under takutsprånget. Tänk gärna på att placera rabatten en bit från väggen för att minska risken för fuktskador på husgrundet.

Hämta gratis lista med 30 skuggväxter

shape IT greens blogg

Upptäck hur växter som lammöron, bambu och smultron kan ge dig sinnesupplevelser i din trädgård.
Av Ann Hallén 20 Mar, 2024
En av fördelarna med att ha en trädgård är att närheten till grönska hjälper oss att påverka hälsan positivt på olika sätt. Till exempel kan trädgårdens växter hjälpa dig att koppla av och bli mer närvarande i stunden. Växterna har förmågan att öppna dina olika sinnen, bara du ger dem lite uppmärksamhet. I den här artikeln får du tips på trädgårdsväxter som främjar olika sinnesupplevelser; din känsel, hörsel, syn, lukt och smak.
Soligt, torrt och inte ett regnmoln i sikte? Så vattnar du hållbart i trädgården
Av Ann Hallén 16 Jun, 2023
De senaste somrarna har på många håll i landet varit torra och varma med långa perioder utan en droppe regn i sikte. Och som det ser ut verkar trenden att fortsätta. Så vad gör man då med trädgården och alla växter som behöver vatten. Grönsaker man odlar, prydnadsväxter, träd och buskar? Hur kan man samla vatten och spara på det man har när torkan sätter in och regnet uteblir? I den här artikeln ger jag tips och råd på hur du kan vattna smart och hållbart och hur du kan tänka kring bevattning i din trädgård.
Rådjur i trädgården
Av Ann Hallén 13 Nov, 2022
Förutom insekter, småfåglar och andra vilda nyttodjur är det vanligt att få besök av lite större djur som rådjur eller harar i trädgården, speciellt om man bor på landet men också på mindre orter och i städer. Det kan kännas tråkigt och ledsamt när ens växter blir förstörda eller uppätna. Därför vill jag tipsa om vad du kan göra för att förebygga viltskador på trädgårdens träd och andra växter.
Bildkollage med höstvackra blommor och blad
Av Ann Hallén 03 Oct, 2022
Det finns så mycket fint att välja på bland blommor och blad på hösten och det kan vara svårt att veta vad man ska plantera. För att ge dig lite tips och inspiration tänkte jag visa en del bilder på en del av det som blommar och är höstfint i min trädgård (norra Uppland, zon 4). Jag har delat in bilderna efter blommornas färgskala; vitt, rosa, blå/violett, gult, orange och till sist höstfärger och annat höstvackert.
Vinkande humla på gräslöksblomma
Av Ann Hallén 22 May, 2022
En trädgård är oftast en relativt artrik miljö med många olika blommor, i alla fall om den inte enbart består av stenläggning och en gräsmatta. Om din trädgård innehåller åtminstone några träd, buskar, blommor eller grönsaker så finns det mat och boplatser åt nyttiga småkryp. Men det finns alltid saker man kan göra för att locka fler småkryp till trädgården och öka antalet arter som trivs där. I den här artikeln tipsar jag om hur du kan hjälpa pollinerare och andra nyttoinsekter med mat och boplatser i din trädgård.
En padda gör stor nytta i trädgården
Av Ann Hallén 17 May, 2022
Till trädgårdens nyttodjur tänker man kanske inte främst på paddor och andra groddjur. Men det är verkligen en fördel att ha dem i trädgården eftersom de har den trevliga vanan att käka upp sniglar, myggor och myror. När man vet det blir det kanske lättare att överväga att bjuda in paddor och andra groddjur i trädgården?
En blåmes i fågelholken
Av Ann Hallén 16 May, 2022
Visst blir man glad när småfåglarna flyttar in på våren! Förutom att de är roliga att titta på och bjuder på vacker fågelsång så har de också en viktig roll i trädgården. Småfåglarna pickar i sig mängder med skadedjur som bladlöss och larver och hjälper därmed till att skapa balans i trädgården. Så vad kan du göra för att din trädgård ska bli lockande för fåglarna samtidigt som den skyddar dem från faror?
Vårfint med blommor i kruka och urna
Av Ann Hallén 14 Apr, 2022
Att plantera vårens första krukor är för många en stor del av att göra vårfint i trädgården. Ofta använder man "slit och släng-växter" som när de blommat över i sin kruka kastas bort och ersätts av nya fräscha växter. Men det finns andra och mer hållbara sätt att tänka, exempelvis kring val av växter och återanvändning. Här får du tips på vad du kan tänka på för att skapa långsiktigt hållbara krukor, redan innan du åker till butiken för att handla.
Lavendel i perennrabatten
Av Ann Hallén 14 Apr, 2022
Påsken verkar bli den första stora trädgårdshelgen här i norra delarna av Uppland där det hittills varit kyligt vinterväder. Under helgen ser det ut att bli varmare och även en del skön vårsol och då är det ett bra tillfälle att börja göra vårfint och rensa i trädgårdens rabatter, beroende på var i landet du bor förstås. Klippte du inte ner perennerna i höstas är det en bra tid att göra det på våren när värsta risken för frost är över. I det här inlägget kan du läsa mer om vad du kan göra för att vårfixa rabatterna.
Fler inlägg
Share by: