9 växter för den skuggiga norrsidan

Det kan vara lite klurigt att hitta växter att plantera i det torra, skuggiga läget invid en husvägg i norrläge. Här har jag valt ut 9 växter som trivs i  ett torrt och skuggigt läge. Om du vill kan du utgå från växtförslagen när du väljer vad du ska plantera i din skuggrabatt.

Viktigt att välja växter efter läge

När man väljer växter till en rabatt intill en husvägg är det viktigt att se till att de trivs i ett torrt och skuggigt läge.

Om takutsprånget går ut över rabatten hindras regnet från att nå växterna och det dränerande materialet intill husgrundet är till för att transportera bort regnvatten. Intill huset bildas dessutom en kompakt skugga. 

De växter man planterar i detta läge bör alltså tåla såväl kompakt skugga som (relativt) torr jord när de väl etablerat sig på växtplatsen. Här är mina bästa tips på växter till norrsidan:

1. Vit Skogsaster, Eurybia divaricata

Vit skogsaster blev utvald till årets perenn 2015 och har snabbt blivit en personlig favorit. Den är frodigt buskformad och blommar med mängder av små vita asterblommor i juli-september. Trivs utmärkt i torr skugga.     

2. Jättedaggkåpa, Alchemilla mollis

De vackra, grågröna bladen hos jättedaggkåpan fyller ut mellan andra växter i vilken rabatt som helst. De limefärgade blommorna matchar och lyfter fram de flesta andra växter och den är tålig och klarar i stort sett alla lägen. Även den lägre kusinen fjällkåpa kan vara värd att testa i torr skugga.

3. Träjon, Dryopteris filix-mas

Träjon är en ormbunke som fungerar bra i torr skugga. Ormbunkar har blivit mer populära på senare tid och tillför en frodig grönska med sina skira flikiga blad. Beroende på omgivningen och vilka andra växter som ormbunkar kombineras med kan olika uttryck som modernt och avskalat, asiatisk stil eller frodigt djungeltema uppnås.

4. Stjärnflocka, Astrantia major

Stjärnflockan vill helst ha något fuktig jord men fungerar bätte än man kan tro även i torrare lägen. De söta blommorna finns i vit-rosa-röda nyanser och blommar i juni-september. Självsår sig generöst.

Astrantia major, stjärnflocka
Astrantia major, stjärnflocka

5. Blekgul sockblomma, Epimedium x versicolor

Blekgul sockblomma är en tork- och skuggtålig marktäckande perenn med vackra horisontella, vintergröna blad. Bildar en jämn och enhetlig bakgrund som får övriga växter att framhävas.

6. Murgröna, Hedera helix

Murgröna kan täcka in stora ytor på marken och klättrar också upp i träd och på väggar. Ger ett grönt och frodigt intryck och tål torr skugga bra. Välj en sort som passar i din växtzon. E-plantorna GRAFIK, HULDRA och HYMN är härdiga upp till zon 4.

7. Flocknäva, Geranium macrorrhizum

Flocknäva är en mycket bra marktäckande perenn som hjälper till att täcka öppna jordytor och därmed minimera risken för fröogräs. Trivs i stort sett överallt.

8. Gul nunneört, Pseudofumaria lutea

Den gula nunneörten är en riktig överlevare som blir stor och frodig på fuktiga ställen och mindre på torra. Den får ljusgröna skira blad tidigt på säsongen och blommar med små gula blommor under maj-september.

9. Europeisk hasselört, Asarum europaeum

Hasselört är en fin marktäckare med blanka, vintergröna blad som sprider sig där den trivs. Väl värd att prova i torr skugga även om den helst vill ha något fuktig jord.

En vacker tät växtmatta med hasselört i torrt skuggigt läge under takutsprånget. Tänk gärna på att placera rabatten en bit från väggen för att minska risken för fuktskador på husgrundet.
En vacker tät växtmatta med hasselört i torrt skuggigt läge under takutsprånget. Tänk gärna på att placera rabatten en bit från väggen för att minska risken för fuktskador på husgrundet.

Kommentarer:

 • Catrine Arvidsson • 17 juni 2020 21:17:20
  Jag har flera på din lista. Till favoriterna hör även myskmadra. Den är tålig och klarar både sol och skugga. Lätt arr hålla efter om så behövs, och dekorativ. Elegant, utan att vara minimalistisk. Lilla flocknävan också bra, inte minst för att den är lägre. Lika fin i sol som skugga. Ljust rosa blommor, och fin sensommarfärg. Gillar också lättodlade nätnävan, med sina fina mörkt gröna blad.
 • Hej Catrine! Kul med nya tillskott till listan. Jag håller med, myskmadran är jättefin och bra även i torr skugga när den väl har etablerat sig. Liten flocknäva är också bra exempelvis på husets norrsida. Fungerar nätnävan för dig i skugga? Den brukar annars trivas bäst i soliga lägen. Men fin är den!

  18 juni 2020 16:30:17

 • Jenny • 20 maj 2017 07:35:50
  Precis de tips och den inspiration som jag behövde just nu. Välskrivet och snyggt, nu blir det fint vid vår nybyggda (men skuggiga) entré. Tack!
 • Hej Jenny! Åh vad bra, roligt att kunna hjälpa till. Skicka gärna en bild sen och visa hur det blev :)

  22 maj 2017 21:38:13

 • Per Olof Wiberg • 16 augusti 2016 08:49:42
  Ännu ett informativt och roligt "tema" från Shape it Green. Toppen!
 • Tack snälla för de fina orden, Per-Olof! Kul att du gillade "temat".

  16 augusti 2016 11:26:52

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv