Körsbärsblom att längta till

Många trädgårdsägare drömmer om ett rosablommande körsbärsträd, så även jag. De är helt fantastiska när de blommar och verkligen något att längta till.

Här får du förslag på två sorters rosa prydnadskörsbär för villaträdgården, men också lite kort om Nangijala, Hanami och Kungsträdgården.

Härligt val av kulör på huset. Färgmatchat efter körsbärsträdets blommor.
Härligt val av kulör på huset. Färgmatchat efter körsbärsträdets blommor.

Vårfest & godhet

Körsbärsträd förknippas med godhet, tänk bara på körsbärsdalen, paradiset i Bröderna Lejonhjärtas Nangijala. Det är även en tydlig signal på att våren äntligen kommit, särskilt i Japan. Där firas högtiden Hanami med picknick under de blommande träden. Här kan du läsa mer om körsbärsblomningen i Japan.

Blomningstiden är väldigt kort, den varar ungefär en vecka men är väl värd att vänta på. I kungsträdgården i Stockholm kan man flanera under en ljuvlig allé med körsbärsblom i rosa.

För att bevaka när körsbärsträden börjar slå ut kan man gå in och gilla Kungsträdgårdens Facebooksida. Som riktmärke kan nämnas att Kungsträdgården tillsammans med Japanska föreningen firar in våren med körsbärsblommans dag den 28 april.

Slottsträdgårdsmästarens blogg (Kolla in den! Så mycket att läsa för oss med växtintresse) finns helt underbara bilder på Kungsträdgårdens körsbärsträd om man scrollar ner en bit på sidan.

Så till de två prydnadskörsbärsträden:

Prunus sargentii, bergskörsbär i flerstammig form

Prunus sargentii, bergskörsbär

Höjd: 8-10 meter
Bredd: 5-8 meter
Härdighet: zon 5
Läge: Näringsrik jord med god dränering. Sol-halvskugga.

Ett körsbärsträd med bred vasformad till upprätt krona med först bronsfärgade blad som efter en tid blir gröna. Äldre uppstammade träd får en bredare krona. Enkla mörkrosa blommor som slår ut före lövsprickningen. 

Bergskörsbär får en fantastisk höstfärg i gult, rött och orange vilket innebär att trädet har två höjdpunkter varje år; blomning och höstfägring.

Den vackert rödbruna barken är en stor tillgång under vintermånaderna och trädet finns att få både som flerstammig buskform eller som träd med en huvudstam.

Prunus ’Accolade’, prydnadskörsbär

Höjd: 3-5 meter
Bredd: 5-7 meter
Härdighet: zon 3
Läge: Näringsrik jord med god dränering. Sol-halvskugga.

'Accolade' är ett vasformat mindre träd med ett graciöst växtsätt. Så småningom breder trädet ut sig med horisontella grenar och lätt nedhängande smågrenar, vilket gör att det inte är så passande i gatumiljö.

Rosaröda blomknoppar som slår ut till halvfyllda hängande ljusrosa blommor i knippen innan löven spricker ut. Höstfärgen är gul-orange-röd. Sorten ’Accolade’ är det träd som pryder de båda alléerna och blommar överdådigt på våren i Kungsträdgården i Stockholm.

Att välja...

Om jag bodde i en mildare zon skulle jag välja sorten ’Accolade’ i min trädgård. Det har ju en alldeles speciell blomning och jag gillar verkligen det lite överhängande växtsättet. 

Bergskörsbäret är egentligen lika vackert, men har en stadigare och striktare form med den mer upprätta kronan. Det tar också större plats än ”Accolade”, men har den stora fördelen att trivas och frodas ända upp i zon 5.

Kommentarer

  • Per Olof Wiberg • 20 januari 2016 10:33:29
    I min kallare zon blir det bergskörsbäret. Intressant med utblickarna mot Japan och Kungsträdgården. Den kulturhistoriska "touchen" gör ofta att man får en fylligare bild och ser saker och ting i sitt sammanhang.
  • Håller med - det är roligt att få en breddad eller fördjupande skildring av ett intressant ämne. Jag bor i zon 4 så det får bli bergskörsbär för min del också. Fast jag är bra sugen på en katsura och har inte plats för både ock, så vi får se ;)

    20 januari 2016 13:32:59

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv