Spännande tidlösa i fönster och rabatt

Tidlösa: en speciell höstblomma

En växt som kan skapa lite förvåning när den dyker upp med vita eller rosa blommor så här års är lökväxten tidlösa.  

Den kallas också nakna jungfrun eftersom växten skickar upp blommor från lökarna men utan att några blad kommer samtidigt. 

Bladtuvan kommer inte förrän på våren efter och då kan man återigen bli förvånad och fundera över vad det är för blad som kommit upp.

Colchicum 'Lilac Wonder', tidlösa
Colchicum 'Lilac Wonder', tidlösa

Finare med stödjande grannar

Tidlösa är en spännande växt som blir allra finast om den samplanteras med andra växter som lyfter fram och stöttar blommorna. Ett bra tips är att sätta lökarna i en matta av någon lägre perenn, till exempel alunrot eller flocknäva.

Perennernas blad kan då stödja tidlösans ibland veka blomstjälkar så de inte faller ihop och blir liggande på marken. Dessutom döljer de tidlösans blad när de vissnar ner under sommaren.

Colchicum autumnale 'Album', tidlösa
Colchicum autumnale 'Album', tidlösa

Plantera tidlösa i trädgården
Sätt lökarna i jorden på hösten och placera dem på ungefär 20 cm djup för att ytterligare minska risken att stjälkarna viker sig. 

Blomning utan vatten och jord
Om du vill kan du lägga lökarna exempelvis i en glaskupa eller på ett fat som du ställer på fönsterbrädan där de får blomma första hösten - helt utan vatten och jord! (Tänk bara på att hela växten är giftig)

När tidlösan blommat över kan du plantera ut lökarna i rabatten och så kommer den med blad på våren och nya blommor nästa höst.

Bonusknep för bättre fruktsättning
Tidlösa innehåller ett ämne som sägs förbättra fruktsättningen hos plommon och körsbär. Trädgårdsmästare har sedan långt tillbaka planterat tidlösa under fruktträd, kanske något att ta efter...!

Plantera vårlökar
Förutom att plantera tidlösa så är det en bra idé att även sätta andra lökväxter i jorden så att man kan njuta av blommorna när våren kommer. Tulpaner går till exempel att plantera ända tills marken fryser till och blir för hård att gräva i. Här kan du läsa mer om att plantera tulpaner och välja sorter som är långlivade.

Etiketter: höstfägring

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Tidigare inlägg