Blog Layout

Årets odlingsexperiment: popcorn-palmer

Årets odlingsexperiment: popcorn-palmer

 

Bland det roligaste med att odla är att testa nya växter, ätbara eller inte. Tidigare har jag bland annat provat att odla sötpotatis i växthuset och det är så roligt att se resultatet vid skörden. I år har turen kommit till att så popcorn, alltså majs.

 


Den 5 april sådde jag ca 15 popcorn/majskärnor i varje kruka

Jag räknar inte med någon skörd av majskolvar utan är enbart ute efter att få ett antal stora krukor fyllda med frodiga gräsplantor till uteplatsen i sommar. Jag tänker mig ganska höga gräs med breda blad och ett exotiskt, nästan palmlikt utseende.

Det ska bli spännande att se resultatet och hittills har det gått väldigt bra. Fröna grodde på bara några dagar och plantorna har redan börjat växa - och fort går det!


Den 15 april, 10 dagar efter sådden, hade plantorna grott och växt till drygt 1 decimeters höjd.


Ännu en bild från 15 april där man riktigt ser hur plantorna söker sig mot ljuset utanför.


Redan tredje maj har de hunnit bli så här stora. Härlig växtkraft!


Efter ett par omplanteringar och några månader till har plantorna växt sig riktigt stora. Den här bilden är från 16 augusti och den verkar trivas väldigt bra i den stora krukan och vi har kunnat njuta av de gröna frodiga plantorna och rasslandet i vinden hela sommaren.

 

Att odla popcorn-palmer är väldigt roligt, kan verkligen rekommendera att testa det :) 

shape IT greens blogg

Soligt, torrt och inte ett regnmoln i sikte? Så vattnar du hållbart i trädgården
Av Ann Hallén 16 Jun, 2023
De senaste somrarna har på många håll i landet varit torra och varma med långa perioder utan en droppe regn i sikte. Och som det ser ut verkar trenden att fortsätta. Så vad gör man då med trädgården och alla växter som behöver vatten. Grönsaker man odlar, prydnadsväxter, träd och buskar? Hur kan man samla vatten och spara på det man har när torkan sätter in och regnet uteblir? I den här artikeln ger jag tips och råd på hur du kan vattna smart och hållbart och hur du kan tänka kring bevattning i din trädgård.
Rådjur i trädgården
Av Ann Hallén 13 Nov, 2022
Förutom insekter, småfåglar och andra vilda nyttodjur är det vanligt att få besök av lite större djur som rådjur eller harar i trädgården, speciellt om man bor på landet men också på mindre orter och i städer. Det kan kännas tråkigt och ledsamt när ens växter blir förstörda eller uppätna. Därför vill jag tipsa om vad du kan göra för att förebygga viltskador på trädgårdens träd och andra växter.
Bildkollage med höstvackra blommor och blad
Av Ann Hallén 03 Oct, 2022
Det finns så mycket fint att välja på bland blommor och blad på hösten och det kan vara svårt att veta vad man ska plantera. För att ge dig lite tips och inspiration tänkte jag visa en del bilder på en del av det som blommar och är höstfint i min trädgård (norra Uppland, zon 4). Jag har delat in bilderna efter blommornas färgskala; vitt, rosa, blå/violett, gult, orange och till sist höstfärger och annat höstvackert.
Vinkande humla på gräslöksblomma
Av Ann Hallén 22 May, 2022
En trädgård är oftast en relativt artrik miljö med många olika blommor, i alla fall om den inte enbart består av stenläggning och en gräsmatta. Om din trädgård innehåller åtminstone några träd, buskar, blommor eller grönsaker så finns det mat och boplatser åt nyttiga småkryp. Men det finns alltid saker man kan göra för att locka fler småkryp till trädgården och öka antalet arter som trivs där. I den här artikeln tipsar jag om hur du kan hjälpa pollinerare och andra nyttoinsekter med mat och boplatser i din trädgård.
En padda gör stor nytta i trädgården
Av Ann Hallén 17 May, 2022
Till trädgårdens nyttodjur tänker man kanske inte främst på paddor och andra groddjur. Men det är verkligen en fördel att ha dem i trädgården eftersom de har den trevliga vanan att käka upp sniglar, myggor och myror. När man vet det blir det kanske lättare att överväga att bjuda in paddor och andra groddjur i trädgården?
En blåmes i fågelholken
Av Ann Hallén 16 May, 2022
Visst blir man glad när småfåglarna flyttar in på våren! Förutom att de är roliga att titta på och bjuder på vacker fågelsång så har de också en viktig roll i trädgården. Småfåglarna pickar i sig mängder med skadedjur som bladlöss och larver och hjälper därmed till att skapa balans i trädgården. Så vad kan du göra för att din trädgård ska bli lockande för fåglarna samtidigt som den skyddar dem från faror?
Vårfint med blommor i kruka och urna
Av Ann Hallén 14 Apr, 2022
Att plantera vårens första krukor är för många en stor del av att göra vårfint i trädgården. Ofta använder man "slit och släng-växter" som när de blommat över i sin kruka kastas bort och ersätts av nya fräscha växter. Men det finns andra och mer hållbara sätt att tänka, exempelvis kring val av växter och återanvändning. Här får du tips på vad du kan tänka på för att skapa långsiktigt hållbara krukor, redan innan du åker till butiken för att handla.
Lavendel i perennrabatten
Av Ann Hallén 14 Apr, 2022
Påsken verkar bli den första stora trädgårdshelgen här i norra delarna av Uppland där det hittills varit kyligt vinterväder. Under helgen ser det ut att bli varmare och även en del skön vårsol och då är det ett bra tillfälle att börja göra vårfint och rensa i trädgårdens rabatter, beroende på var i landet du bor förstås. Klippte du inte ner perennerna i höstas är det en bra tid att göra det på våren när värsta risken för frost är över. I det här inlägget kan du läsa mer om vad du kan göra för att vårfixa rabatterna.
En bukett bivänliga sommarblommor för pollinatörer
Av Ann Hallén 01 Apr, 2022
* REKLAMSAMARBETE MED IMPECTA FRÖHANDEL Innehåller annonslänkar, läs mer längst ner i inlägget
Fler inlägg
Share by: