Årets odlingsexperiment: popcorn-palmer

Bland det roligaste med att odla är att testa nya växter, ätbara eller inte. Tidigare har jag bland annat provat att odla sötpotatis i växthuset och det är så roligt att se resultatet vid skörden. I år har turen kommit till att så popcorn, alltså majs.

Den 5 april sådde jag ca 15 popcorn/majskärnor i varje kruka
Den 5 april sådde jag ca 15 popcorn/majskärnor i varje kruka

Jag räknar inte med någon skörd av majskolvar utan är enbart ute efter att få ett antal stora krukor fyllda med frodiga gräsplantor till uteplatsen i sommar. Jag tänker mig ganska höga gräs med breda blad och ett exotiskt, nästan palmlikt utseende.

Det ska bli spännande att se resultatet och hittills har det gått väldigt bra. Fröna grodde på bara några dagar och plantorna har redan börjat växa - och fort går det!

Den 15 april, 10 dagar efter sådden, hade plantorna grott och växt till drygt 1 decimeters höjd.
Den 15 april, 10 dagar efter sådden, hade plantorna grott och växt till drygt 1 decimeters höjd.
Ännu en bild från 15 april där man riktigt ser hur plantorna söker sig mot ljuset utanför.
Ännu en bild från 15 april där man riktigt ser hur plantorna söker sig mot ljuset utanför.
Redan tredje maj har de hunnit bli så här stora. Härlig växtkraft!
Redan tredje maj har de hunnit bli så här stora. Härlig växtkraft!
Efter ett par omplanteringar och några månader till har plantorna växt sig riktigt stora. Den här bilden är från 16 augusti och den verkar trivas väldigt bra i den stora krukan och vi har kunnat njuta av de gröna frodiga plantorna och rasslandet i vinden hela sommaren.
Efter ett par omplanteringar och några månader till har plantorna växt sig riktigt stora. Den här bilden är från 16 augusti och den verkar trivas väldigt bra i den stora krukan och vi har kunnat njuta av de gröna frodiga plantorna och rasslandet i vinden hela sommaren.

Har du provat att så majs eller experimenterat med några andra växter? Berätta gärna!

Etiketter: odling

Kommentera gärna:

 • Marie Hallén • 29 april 2020 11:28:28
  Hej Ann! Såå spännande experiment. Sådde direkt ett antal gamla kärnor från en bortglömd påse. Insåg att det nog varit smartare att köpa nya i affären, men kom inte så långt innan en lika inspirerad kollega gav mig en näve majskorn från hennes nyinköpta ”popcornpåse” . Nu väntar jag ivrigtÄr det bra att ha plastfolie över krukorna? Tänker du att varje kruka ska omplanteras i sin helhet eller tänker du dela plantorna? Hur höga tror du att de blir? Har du tips om lämplig storlek på krukorna? Såå kul att läsa om alla dina tips och inspirerande bilder❤️Ha det gott❤️Bästa hälsningar Marie H
 • Hej Marie =) Kul att du gillar mitt experiment och att du och din kollega också vill testa! Det är barnsligt roligt att se de små plantornas växtkraft.

  Jag sådde i 10 cm krukor men de har väldigt snabbt växt ur dem så jag kommer att behöva plantera om. Eftersom jag inte satsar på att få majskolvar så behåller jag alla plantor utan att dela dem för att få en riktigt tät och frodig "palm".

  Det enklaste är nog att plantera i en riktigt stor kruka på en gång om man vill slippa omplantering, t.ex en plastkruka som passar i någon rejäl utekruka man har blir säkert toppen. Peta ner fröna 3-4 centimeter djupt och håll sen jorden fuktig. Plastfolie ovanpå hjälper till att hålla jämn fukt så det blir jättebra.

  Tack så mycket, vad roligt att du inspireras av mina tips och bilder <3
  Detsamma till dig, ha det fint! Lycka till med popcornsådden och berätta gärna hur det går. Gröna hälsningar, Ann

  30 april 2020 09:06:16

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg

Etikettmoln