Tulpaner varje år - utan onödigt krångel

Underbara, ljuvliga, fantastiska tulpaner. När de börjar blomma på våren ger de oss en härlig explosion i färg och blomning som vi längtar efter hela långa vintern. Tulpaner är verkligen en symbol för den varma delen av året. Äntligen sol och värme!

För att få den vackra vårblomningen behöver vi förbereda redan hösten innan. Det gäller att komma ihåg att sätta tulpaner och annan lök för att kunna njuta av dem till våren. Dessutom finns det en del problem som ofta dyker upp i tulpanrabatten.

Massplantering av liljetulpaner i Botaniska trädgården, Uppsala.
Massplantering av liljetulpaner i Botaniska trädgården, Uppsala.

Finsmakare, vissna tulpanblad, ettåriga?

Någon kanske äter upp blad och knoppar? De kanske bara blommar det första året och sen ser du dem aldrig mer? Eller de gula vissnande tulpanbladen kanske gör att du gör dig besväret att gräva upp lökarna och sätta ner dem igen nästa år?

Rådjur och harar är riktiga finsmakare som gärna kalasar på tulpanblad och knoppar. Kanske har du provat allt från fårull på pinnar till att sätta ett nät över tulpanerna för att få ha dem ifred?

Eller tynar tulpanerna bort för att de inte trivs där du satt dem? Kommer alla de där lökarna du satte med stor omsorg bara upp ett år och sedan är de bara borta?

Blir du irriterad på de fula, gulnande tulpanbladen som måste få sitta kvar för att löken ska kunna få kraft att blomma igen? Kanske har du till och med satt lökarna i en korg som måste grävas upp och flyttas undan varje år efter blomningen?

Så får du en tulpanrabatt att njuta av

Vill du ha vackra tulpaner i trädgården men utan att lägga för mycket tid på att sköta och skydda dem? Här är mina bästa knep för att öka glädjen du får av dina tulpaner.

Kom ihåg att plantera

Det låter kanske självklart att man behöver plantera för att få blommor att njuta av, men det är ganska lätt att missa att sätta lökar på hösten. Och så kommer man kanske på det först när våren kommer. "Javisst, ja. Nu glömde jag sätta tulpaner igen..."

För att komma ihåg när det är dags att köpa tulpanlök är det en bra idé att skriva upp det i kalendern eller sätta en påminnelse i mobilen, till exempel i trädgårdsappen Gardenize

Välj långlivade sorter

När du köper tulpanlökar - välj långlivade tulpaner som återkommer år efter år för att få njuta av tulpanerna varje vår. 

Rätt växtplats

Tulpaner vill ha en solig plats på väldränerad mark för att trivas bra och öka chansen att de klarar vintern. På en sank eller fuktig plats mår de inte så bra och lökarna riskerar att ruttna bort.

Sätt många lökar tillsammans

Det blir vackrast med flera tulpaner tillsammans så sätt gärna många lökar.

Antingen kan du sätta lökarna i ett oregelbundet mönster utspritt i en rabatt för ett naturligt intryck. Ett knep är att slänga ut lökarna på måfå i rabatten och plantera dem där de hamnar.

Eller så kan du sätta lökarna i grupper och låta dem återkomma på flera ställen i rabatten. Det ger en fin och genomtänkt effekt och ett mer ordnat intryck.

Använd placerings- och perennknepet

Det första steget är att tänka på var i rabatten du sätter tulpanlökarna. Placera dem en bit in i rabatten mellan och bakom sent grönskande perenner med frodigt bladverk.

På våren, när perennerna just börjat grönska, lyser tulpanerna vackert i den mellersta och bakre delen av rabatten. När perennerna senare vuxit sig större döljer de tulpanernas blad medan de vissnar ner efter blomningen.

Det är enkelt att vira ihop de gulnande bladen och peta in under perennerna om de sticker fram. Då slipper du gräva upp de överblommade lökarna eller att bladen fångar blicken medan de vissnar ner och samlar ny kraft till löken.

Exempel på lämpliga perenner för samplantering är kaukasisk förgätmigej, daggkåpa, höstanemon och större sorters funkior och nävor.

Gödsla för nästa års blomning

En tulpanlök blommar bara en gång och sätter därefter sidolökar. Kommer det bara blad ett år har sidolökarna inte hunnit samla tillräckligt med kraft för att växa till sig och orka blomma. Knipsa av den vissna blomman så kan lökarna satsa på att bilda sidolökar istället för frön.

För att sidolökarna ska blomma nästa år behöver de näring. Gödsla med benmjöl vid planteringen och därefter varje höst. När lökarna börjar komma upp ur jorden kan man strö ut blodmjöl innan blomningen för att ge extra näring.

Blodmjöl avskräcker också de vilda djuren, i alla fall tills nästa regnväder drar in och det spolas bort...läs vidare för tips om bättre viltskydd.

Middag åt hungriga rådjur?

När det gäller problem med vilt som rådjur och harar som låter sig smaka av tulpaner och annat gott i våra trädgårdar så är mitt råd att spraya med Trico Garden en gång i månaden. Medlet är naturligt, lätt att använda och finns att köpa i trädgårdshandeln.

Trico Garden är det enda som har fungerat hos mig och här har vi många rådjur. Grannen brukar mata dom under vintern och det lockar till sig fler nyfikna rådjur som gärna tar sig in i min trädgård och smakar på det mesta.

Såväl tulpaner som idegran och rododendron i trädgården har blivit middag åt de vackra växtmarodörerna ;-) Men så är det inte nu längre. Det gäller bara att komma ihåg att spraya från det att tulpanbladen börjar titta upp tills de har blommat över :)

  • Linn Hansen • 13 oktober 2022 21:35:25
    Hej, vilken härlig hemsida du har! Jag har precis bokat intressera mig ordentligt för min trädgård och behöver lite tips för min rabatt jag ska fixa! Så den blommar alla säsonger Hoppas du har tid att hjälpa mig som du hjälpte en tidigare kund, den var så fin den rabatten!

    Mvh Linn
  • Hej Linn, vad roligt att du gillar min hemsida och så härligt med ett nyväckt trädgårdsintresse! (ursäkta mitt sena svar, jag hade råkat missa din kommentar). Jag hoppas kunna hjälpa dig med din rabatt, skickar ett mail till dig så kan vi fortsätta utifrån det.
    Mvh Ann

    28 oktober 2022 14:11:41

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg

Etikettmoln