Höstguide: Hur sent kan du plantera blommor och buskar?

September och oktober är perfekta månader för nyplantering. Det är fortfarande varmt i jorden och höstens regn och fuktiga luft hjälper växterna att rota sig ordentligt inför vintern. De får en bra start och kan komma igång att växa så snart marken tinar upp på vårkanten. 

Men alla växter passar inte för höstplantering och en del bör inte planteras senare än september. Här reder jag ut vilka växter som kan planteras på hösten - och vilka du bör vänta med att sätta i jorden till våren.

Praktrudbeckia & höstsilverax - två härliga höstblommande perenner.
Praktrudbeckia & höstsilverax - två härliga höstblommande perenner.

Hur sent på hösten kan du plantera buskar och träd?

De flesta lövfällande buskar och träd kan du plantera så länge det går att gräva i marken innan kylan kommer och tjälen slår till. Vintergröna växter som bambu, barrväxter och lagerhägg kan med fördel planteras under tidig höst - i mellersta Sverige från augusti fram till mitten av september. 

Barrotade häckplantor ska vara i vintervila (löven lossnar lätt från grenarna) och planteras tidigast i oktober och fram till november. Även barrotade rosor planteras under samma period.

Vilka buskar och träd ska helst inte planteras på hösten?

En del växter är lite extra ömtåliga och är därför bättre att plantera på våren. De behöver en så lång växtsäsong som möjligt för att rotsystemet ska hinna växa till sig inför vintern. Planteras de för sent på säsongen kan de få svårt att överleva till nästa vår.

Bland de växter som bör planteras på våren finns exotiska växter eller buskar och träd som invintrar sent, exempelvis bok, avenbok, hagtorn, pil, björk, ek, katsura och magnolia. Samma gäller för sådana som är på gränsen till härdiga i din växtzon.

Vad gäller för perenner och prydnadsgräs?

Perenner kan planteras fram till slutet av september. Risken om de sätts senare än så är att de inte hinner rota sig ordentligt och att jordklumpen då kan tryckas upp ur jorden när marken fryser till. September är också en bra tid för att flytta eller dela perenner, speciellt sådana som blommar under vår och sommar. 

Lista med höstens perenner
Vill du få tips på perenner som blommar på hösten? Anmäl dig till nyhetsbrevet så får du en växtlista med över 100 perenner som blommar i september-oktober.

Listan är sorterad efter blomfärg för att göra det lätt att hitta den växt du söker, men tänk på att ta reda på växtens egenskaper som höjd, växtsätt, spridningsförmåga och förstås om växten trivs där du vill plantera den.

Fyll i formuläret nedan för att prenumerera och få växtlistan.

Höstanemon och prydnadsgräs - vårplantering!

Undantag från höstplantering finns även för perenner. Prydnadsgräs och höstanemoner bör planteras på våren för att hinna etablera sig inför vintern. Ser du ett skirt gräs eller en vacker höstanemon i trädgårdshandeln på hösten så är ett tips att skriva upp namnsorten och köpa växten på våren istället. På så sätt ökar du chansen att den överlever kommande vinter och blir långlivad i rabatten.

När ska tulpaner och andra vårlökar planteras?

Tulpaner kan sättas ända fram till det att tjälen gör marken för hård att gräva i, medan narcisser behöver komma i jorden under september. För övriga lökar gäller att små lökar sätts tidigt och större lökar senare inom perioden september-oktober.

Det är inte alltid man tänker på att sätta vårlökar på hösten. Brukar du missa det och saknar färgklickar i rabatten på våren så kan det vara bra att sätta en påminnelse om att köpa lökar på hösten så att du kan njuta av tidig vårblomning.

Tidigare kommentarer:

 • Jirakul Nyberg • 25 november 2020 04:26:22
  Jag har köpt en Katsura cercidiphyllum japonicum och undrar hur jag ska ta hand om den innan plantering i vår. Jag har växthus som jag kan ställa ut den i. Bör jag även isolera runt den och hur gör jag med vatten ? Bor i zon 3.
 • Hej Jirakul! Katsura är ett vackert exotiskt träd som helst ska planteras på våren precis som du tänkt, men bäst är då också att köpa plantan på våren. I en kruka blir det stora temperaturväxlingar som medför att jorden fryser och tinar om vartannat vilket gör det tufft för plantan. Du kan antingen prova att isolera runt krukan och ställa den i växthuset eller gräva ner krukan utomhus på en skyddad plats. Sen är det bara att hålla tummarna för att katsuran klarar vintern. Du behöver inte vattna efter att plantan fällt sina löv eftersom den då gått i vintervila.
  Lycka till /Ann

  26 november 2020 09:56:57

 • Linda • 7 september 2020 07:18:26
  Hej! Jag har en Syrenhortensia som vuxit ur växtplatsen den står på i dag. Jag bor i växtzon 2 och funderar på om det går bra att flytta den nu eller är det bättre till våren? Vad bör man tänka på?
  Mvh Linda
 • Hej Linda! Det går bra att flytta den nu på hösten. Förbered den nya växtplatsen innan du gräver upp hortensian. Försök få med så mycket av rotsystemet som möjligt. Vattna ordentligt och regelbundet under hösten och våren de kommande två-tre säsongerna. Lycka till /Ann

  7 september 2020 11:23:06

 • Cathrine • 21 september 2019 09:36:20
  Hejsan . Jag har en fråga som lyder :
  Vi bor i Lekvattnet i Värmland . Zonen är 6-7 och nu har vi minus 1-2 grader på natt/morgon . Jag undrar om det är försent att plantera ISOP och Kransveronica och Rusbeckia nu ? Mvh Cathrine Rückert
 • Hej Cathrine, tack för din fråga. Det är nog på gränsen till för sent att plantera i zon 6-7. Risken är att plantorna inte hinner rota sig innan kylan kommer och att rotklumparna då kan frysa upp av tjälen. Mitt förslag är att du kontaktar din lokala handelsträdgård där de säkerligen har erfarenhet av hur sent du kan plantera i dina trakter /Ann

  23 september 2019 15:45:33

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv