Fyll på med högsommarens perenner: 10 favoriter i juli-augusti

I slutet av juli och början av augusti kan det kännas som att det står still i en del rabatter. Det kan lätt bli en period där det inte är så mycket som blommar vilket kan kännas lite tomt och tråkigt på sina håll.

Ofta beror det på att den viktiga biten med att planera en rabatt - och strategiskt välja ut de växter som ska finnas i den - saknas. Det tänkte jag försöka råda bot på med lite tips på hur du kan tänka och planera för att fylla på sommarrabatten med blommande perenner.

Vårens lockande blommor

Känner du igen dig i följande scenario?
Det är vår och det börjar spira i rabatterna hemma i trädgården. När du går en runda för att se vad som kommer upp så tänker du att det vore kul med något nytt att komplettera med. Var det inte ganska tomt där bredvid alunroten förra året? För att inte tala om att det skulle behövas något som fyller ut intill höstfloxen.

Du åker iväg till den lokala handelsträdgården och går runt lite på måfå bland alla krukor. Många plantor är ganska små och taniga. En del ser knappt ens ut som att de lever... 

Men där! Där ser du en fin liten viva/julros/nunneört som blommar så sött. Du stannar till och väljer ut ett par fina plantor av den och några andra sorter som också lockar med vackra vårblommor.

Nöjd med dina fynd kommer du hem och packar ur bilen och ställer de fina blommorna på ett bord. Nu ska de bara planteras, tänker du. Ja men var?

Du letar lite och sätter till slut ner växterna där det ser ut att finns en lucka. Det blir väldigt fint med de nya vårblommorna och du känner dig glad och nöjd.

Finns det plats för fler vårblommor i rabatten? Ett bra tips är att ha en plan för rabatten innan du ska iväg till trädgårdsbutiken.
Finns det plats för fler vårblommor i rabatten? Ett bra tips är att ha en plan för rabatten innan du ska iväg till trädgårdsbutiken.

Missar du högsommarens perenner i butiken?

Problemet är bara att du fortfarande inte har några blommande perenner i rabatten i juli-augusti. Om du enbart åker till handelsträdgården på våren, försommaren och framåt hösten och köper sådana växter som är i blom just då så missar du högsommarens perenner om och om igen.

Brukar du hamna i den här "fällan"? I så fall är mitt råd att ta reda på vilka växter som passar i din rabatt - och som blommar i juli-augusti om det är då du saknar blomning - innan du åker till trädgårdsbutiken. 

När du har en plan och vet vad du ska titta efter i butiken blir det lätt att få med dig rätt växter hem (även om de plantorna just då kanske bara har några taniga blad som sticker upp i krukan). 

Med lite planering kan du bygga upp en rabatt med blomningstid från vår till höst - utan att riskera onödiga impulsköp och växter som inte riktigt passar in.

10 perenner som blommar i juli-augusti

Vill du ha tips på några fina perenner som blommar i juli-augusti så ta en titt på den här listan med några av mina favoritblommor den här tiden:

  1. Isop
  2. Lavendel
  3. Trebladsspira
  4. Blodnäva 
  5. Daglilja
  6. Stormhatt
  7. Anisisop
  8. Tigerlilja
  9. Karpaterklocka
  10. Jättevädd

Skulle du vilja ha en färdig planteringsplan för en rabatt i din trädgård? Där växterna är utvalda för att trivas med läget och där blommor och blad matchar varandra i form, färg, höjd? I så fall är du välkommen att titta närmare på hur du kan få min hjälp genom Design på Distans.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg

Etikettmoln