Tips för trädgården i sommarvärmen

Under sommarens allra varmaste perioder när temperaturen ligger på uppåt 25-30 grader eller mer kan det vara bra att tänka på att ta hand om trädgården lite extra.

I den här artikeln delar jag med mig av tips och råd för att ta hand om trädgården på bästa sätt tills graderna sjunker igen, både när det gäller bevattning, plantering och lite annat smått och gott.

Bevattning i värmen

På många håll i landet är det ofta vattenbrist under sommaren och många kommuner inför tillfälliga bevattningsförbud. Det innebär att vi behöver tänka till och spara på  vattenanvändningen i trädgården.

Ett sätt att minska förbrukningen är att begränsa vattningen till framförallt de viktigaste plantorna. För mig betyder det att jag fokuserar på att vattna grönsaksplantor och nyplanterade växter, inklusive de som planterades för 1-2 år sedan.

Växter i kruka eller pallkrage torkar ut snabbare och de kan också behöva vattnas lite extra. Det gäller inte minst för Fjärilsrabatten som är extra viktig eftersom blommorna där hjälper bin och andra nyttoinsekter att hitta föda.

Vattna smart
Använd gärna droppslang eller andra smarta bevattningslösningar där du behöver vattna så det mesta av vattnet kommer ner i jorden utan att avdunsta alltför mycket i den varma luften.

Vattenspridare är praktiskt men tyvärr är det mycket av vattnet från spridaren som inte hamnar där det ska på grund av att det blåser eller dunstar bort innan det når marken. Vattenkanna eller slang med duschmunstycke gör det lättare att se till att vattnet kommer plantorna tillgodo.

Vattna på morgonen eller på kvällen för att minska avdunstningen så mycket som möjligt. Vattnar man i hettan mitt på dagen försvinner mycket av vattnet i luften eller på grund av att det avdunstar från växternas blad innan det ens får en chans att nå ner till jorden.
 
Använd vattnet där det behövs mest
Etablerade planteringar och rabatter med perenner, buskar och träd har ett relativt stort och djupgående rotsystem som klarar torrperioder väldigt bra. Där punktbevattnar jag ibland någon enstaka planta som ser ut att börja sloka, men annars får rabatten klara sig på egen hand.

Har man utgått från växtplatsen och valt växter efter läget och jordmånen så har plantorna de bästa förutsättningarna från början och har fått det de behöver för att kunna växa sig kraftiga. Sådana växter är tåliga och livskraftiga och klarar extrema perioder bättre än till exempel en skuggväxt som står och kämpar i en rabatt i full sol. 

Tycker du att det är svårt att välja rätt växter som passar i just din rabatt? Läs gärna mer om hur du kan få min hjälp med din rabatt genom Design på Distans.

Skippa gräsmattan
Gräsmattan är nog det sista (det vill säga aldrig) jag skulle stödbevattna mellan  sommarregnen. Jag använder hellre det värdefulla vattnet till andra växter.

Gräset kan bli riktigt torrt och fult på sina håll men att det brukar ta sig väldigt bra igen så snart det kommer regn. Är det några fläckar kvar där gräset inte kommer igen är det lätt att så lite gräsfrön just där och snabbt få en fin gräsmatta igen. 

Bevattningsförbud & egen brunn

- Det är inget som påverkar mig för jag har egen brunn så jag kan fortsätta vattna som vanligt.

Så är det en del som har egen brunn som säger när det blir bevattningsförbud. Vad de inte tänker på då är varifrån vattnet kommer - vårt gemensamma och värdefulla förråd av grundvatten. Allt vatten är sammanlänkat och om en del slösar på vattnet blir det mindre kvar att dela på för alla andra.

Undvik att plantera växter

Plantera inte växter mitt i värmeböljan om du kan undvika det. Det går åt mängder av vatten till ett nyplanterat träd eller en perennrabatt, speciellt i torrt varmt väder eftersom den torra jorden runtomkring suger åt sig vattnet som en svamp och vattnet snabbt avdunstar från marken och växternas blad.

Nyinköpta växter på vänt
Har du köpt växter som står och väntar på att planteras ut så är det bättre att avvakta tills temperaturen sjunker och gärna innan ett utlovat regn om något sådant ser ut att vara på ingång.

Låt de inhandlade växterna stå kvar i sina krukor så länge. Ställ dem på en bricka eller ett fat i skuggan och se till att de får tillräckligt med vatten. De klarar sig fint en längre period om de får vatten, tänk bara på hur länge en växt kan stå i kruka på handelsträdgården.

Vatten åt trädgårdens gäster

I sommarvärmen kan det vara bra att tänka på att bin, humlor, fjärilar, fåglar, igelkottar, paddor och andra gäster i trädgården behöver tillgång till vatten. Ett fågelbad och ett par bi-vattnare är en bra start som verkligen hjälper djurlivet i trädgården.

En bi-vattnare är helt enkelt en skål eller ett fat med stenar som man fyller på med vatten. Där kan bin och andra insekter tryggt och säkert dricka vatten utan att riskera att drunkna.

Svalkande tips för växthuset

I ett växthus kan det bli olidligt varmt även för värmeälskande växter och därför är det bra att försöka sänka temperaturen i växthuset. Läs mer och få 5 smarta tips för ett svalare växthus.

Har du fler tips för trädgården under sommaren varmaste dagar? Dela gärna med dig i en kommentar.

Kommentera gärna:

 • Ylva Oldberg Backman • 27 juni 2020 23:19:51
  Har ni tänkt på hur mycket vatten som rinner ner i avloppet från slasken i köket. Jag har en spann ståendes där i , bär ut ca 6-7 spänner varje dag och vattnar växterna. Onödigt att det rinner ut i avloppet. Har två grävda brunnar men sparar ändå
 • Hej Ylva,
  Ja, det går verkligen att spara mycket vatten genom att samla spillvatten istället för att låta det gå till avloppet. Ett bra tips och ett enkelt sätt att bidra till minskad vattenanvändning.
  /Ann

  29 juni 2020 12:19:09

 • Carin Göransson • 26 juni 2020 12:41:45
  Det blir en del spillvatten när man t.ex. spolar för att få kallt vatten att dricka eller bara när man sköljer något. Sommartid har jag en balja i diskhon som jag samlar upp sådant spillvatten i och använder sedan till växterna ute (krukor, rabatter m.m.).
 • Hej Carin,
  Tack för att du delar med dig, bra tips! Att samla spillvatten istället för att låta det gå rakt ner i avloppet är ett enkelt och bra sätt för att spara vatten. Jag brukar också ha en hink i duschen där jag låter vattnet samlas innan det blir lagom varmt att duscha i.
  /Ann

  27 juni 2020 14:14:24

 • Anna Ekman • 25 juni 2020 21:28:15
  Jag vill tipsa om en rotvattnare i koppar som jag använder för att punktbevattna pallkragar och krukor. En - tre minuter per planta räcker bra. Den finns att köpa i trädgårdsbutiker.
 • Hej Anna,
  En rotvattnare verkar vara ett smart och vattenbesparande tillbehör. Perfekt att låta vattnet komma ner direkt till rötterna där det gör mest nytta. Tack för ett bra tips!
  /Ann

  27 juni 2020 14:13:29

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg

Etikettmoln