Bjud in bin, humlor & fjärilar i trädgården

Du har säkert hört mycket om att våra viktiga nyttoinsekter minskar i antal. Det beror framförallt på alla kemiska bekämpningsmedel som förutom att döda ogräs och skadeinsekter också tar dör på bin, humlor, fjärilar och andra pollinerande insekter.

En annan stor del av att insekterna minskar beror på att man odlar samma gröda på stora arealer, så kallad monokultur. Det är stor skillnad mot den artrikedom som finns i naturen eller till och med gamla tiders jordbruk. 

Vi som har lyckan att ha en trädgård kan göra ganska mycket för att hjälpa insekter och andra smådjur att hitta föda och boplatser genom att göra relativt små insatser och förändringar i trädgården.

Hjälp oss genom att plantera mer pollenrika växter verkar den här humlan vilja säga.
Hjälp oss genom att plantera mer pollenrika växter verkar den här humlan vilja säga.

Din trädgård är en artrik & viktig plats

En trädgård är oftast en relativt artrik miljö med många olika blommor, i allafall om den inte enbart består av stenläggning och en gräsmatta som omges av en häck. Om din trädgård innehåller åtminstone några träd, buskar, blommor eller grönsaker så finns det mat och boplatser åt nyttiga småkryp.

Men det finns såklart alltid saker man kan göra för att locka fler småkryp till trädgården och öka antalet arter som trivs där. Här kommer några förslag på vad du kan göra i din trädgård för att hjälpa fler nyttoinsekter få tillgång till mat och boplatser.

En humlebagge som uppenbarligen gillar - och pollinerar - stjärnflockans blommor.
En humlebagge som uppenbarligen gillar - och pollinerar - stjärnflockans blommor.

Bjud in bin och humlor och fjärilar i din trädgård

 • Välj ut en del av gräsmattan som du låter vara oklippt och ogödslad för att låta tusensköna och andra gräsmatteväxter få frodas och bilda en fin miljö för nyttoinsekter.
 • Bin och andra insekter behöver tillgång till vatten. Gör en bi-vattnare av en skål som du fyller med stenar och vatten så att insekterna kan landa på stenarna och nå vattnet.
 • Välj blommor som är nektar- och pollenrika och därför lockar till sig bin, humlor och fjärilar. Här kan du hämta en gratis växtlista med 30 växter för pollinerare.
 • Plantera en rabatt eller pallkrage som blommar från vår till höst och lockar till sig fjärilar, humlor och andra nyttoinsekter.

  Väl i din trädgård kan du njuta av surr, brum och fjärilsvingar medan de pollinerar dina fruktträd och bärbuskar.

  Med den smarta växtplanen Fjärilsväxter går det enkelt och smidigt att plantera  vackra växter som trivs och som blir ett fint blickfång i trädgården.
 • Bygg ett bi-hotell eller ett bi-batteri och placera i trädgården för att skapa boplatser åt bin och steklar.
 • Välj växter som har enkla blommor i stället för fyllda eftersom de senare har så många kronblad att insekterna inte når pollenkornen och nektarn.
 • Gör en rabatt med kryddörter för att locka ännu fler insekter som söker pollen och nektar till trädgården.

  De doftande, smakrika växterna är inte bara bra för nyttoinsekterna. Även vi kan ha nytta av dem och låta örterna förgylla matlagningen. 

  Om du vill ha en plan att följa så ta en titt på växtplanen för Kryddhjulet som hjälper dig på vägen till en egen örtagård.
 • Så till sist det allra viktigaste rådet som jag hoppas är självklart för de allra flesta idag. Använd absolut inga kemiska bekämpningsmedel i trädgården! Det som tar död på det vi inte vill ha i trädgården tar också död på nyttodjuren.
Även trädgårdens små bevingade vänner behöver vatten...
Även trädgårdens små bevingade vänner behöver vatten...
Kombinerat fågelbad och bi-vattnare omgivet av alunrot, hakonegräs, akleja och murreva.
Kombinerat fågelbad och bi-vattnare omgivet av alunrot, hakonegräs, akleja och murreva.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg

Etikettmoln