KONTAKTA MIG
KONTAKTA MIG
9 marktäckare som håller ogräset borta

9 marktäckare som håller ogräset borta

Marktäckare är några av de mest användbara växter som finns. De brer ut sig över marken och täcker in öppen jord och lämnar därmed inte mycket plats för ogräs att få fäste.


Här listar jag några av mina favoriter bland marktäckande växter, sådana jag ofta använder mig av. Både i min egen trädgård och när jag planerar rabatter åt mina kunder.


Missa inte att anmäla dig till mitt nyhetsbrev längre ner på sidan. När du anmäler dig får du också en pdf med de 9 marktäckarna i det här inlägget.


1. Röd sockblomma

Röd sockblomma får vackert skira blad på våren som sen blir till en tät matta. Lite långsam att etablera sig men när den väl tagit sig är den en utmärkt marktäckare som effektivt hindrar ogräs från att få fäste. Trivs i halvskugga till skugga.


2. Myskmadra

Myskmadra bildar en ljusgrön matta av stjärnlika blad och på våren kommer mängder av vita blommor. Den sprider sig snabbt så man får hålla efter den eller plantera den i avgränsade ytor där den tillåts bre ut sig. Det går ganska lätt att rycka upp plantorna där man inte vill ha dem. Trivs bäst i halvskugga i lätt fuktig och väldränerad jord. Klarar en del torka när den är etablerad.


3. Ormöga

Ormögats vackra blå eller vita blommorna kommer tidigt på våren och de gröna frodiga bladen brer ut sig och sprider sig snabbt till en fin matta. Trivs i halvskugga till skugga på de flesta jordar, gärna lätt fuktiga.

En matta av ormöga

4. Gullgröna

Gullgröna bildar snabbt stora, utbredda låga mattor av flikiga gröna blad som är vintergröna. Den blommar med gula blommor de första åren men därefter kommer oftast bara bladen. Trivs i såväl sol som skugga och på de flesta jordar.


5. Jättedaggkåpa

Jättedaggkåpa är snabbväxande, tålig och täcker in öppen jord på ett par säsonger. Får limegröna blommor och vackra daggiga, mattgröna blad. Frösår sig rikligt. Trivs i sol till halvskugga och trivs på de flesta jordar.

Daggkåpa med uppfriskande limefärgade blomknoppar

6. Kaukasisk förgätmigej

Kaukasisk förgätmigej är en fin marktäckare som brer ut sig mer måttfullt än många andra i listan, åtminstone om man väljer någon av namnsorterna, till exempel 'Jack Fost' som får blå blommor och silvrig bladteckning. De stora hjärtformade bladen ger en fin bas i rabatten. Trivs i näringsrik, fuktig jord i halvskugga eller skugga.


7. Lammöron

Lammöron gör skäl för sitt namn med härligt silverludna bladen som man bara måste ta på. Jag gillar särskilt sorterna 'Silver Carpet' eller Big Ears' som oftast inte får några blomstänglar vilket håller den silverskimrande mattan låg. Men man kan gärna ha några plantor som blommar också eftersom de är en favorit bland humlor och bin. Soligt läge i näringsfattig, väldränerad jord.

Vackert silvergrönt med lammöron

8. Flocknäva

Flocknäva är en lättodlad marktäckare som passar in och trivs i stort sett överallt. Den sprider sig snabbt med utlöpare och bildar vackra blommande mattor som är användbara i många rabatter. Trivs i såväl sol som skugga på de flesta jordar.


9. Skuggröna

Skuggröna har fina blanka, vintergröna blad som sitter i kransar. Den vill ha jord med lågt pH, exempelvis rhododendronjord, och behöver ett halvskuggigt till skuggigt läge för att bladen ska hålla sig gröna och fina. I kalkrik jord eller i sol blir bladen gula och växten ser sjuk ut. Därför är det bättre att välja en annan marktäckare i ett sådant läge.

Kommentarer:

Agneta • 6 april 2021 11:09:56

Tack för tips om marktäckare. Har en rabatt som är mest ogräs som jag ska gräva om.


Hej Agneta, vad roligt om du får användning för tipsen. Lycka till med rabatten :)


Chatarina Ranieli • 22 mars 2021 13:51:10

vill ha marktäckande växter som ej är giftiga för barn eller hundar men gärna håller hundar borta


Hej Chatarina, många växter är mer eller mindre giftiga och när det gäller hundar och växter så föreslår jag att du kollar med en veterinär. Kanske kan ni utgå från växtlistan med marktäckare när ni undersöker vilka växter som är lämpliga?


Irmhilde Axelsson • 12 oktober 2020 19:41:36

Hej, tack för tipset om marktäckare, har en besvärlig slänt.


Varsågod Irmhilde :) Hoppas du hittar någon lämplig marktäckare till slänten bland tipsen.


Eva Vilhlemsson • 22 augusti 2020 10:00:00

Har en kolonilott som behöver omvårdnad och lite ny tänk:-)


Hej Eva, vad roligt med kolonilott. Låter spännande med planer på omvårdnad och nytänk :) kanske har du nytta av tipsen på marktäckare till din kolonilott?


Kicki • 21 augusti 2020 14:16:17

Hej! Tack för trevliga tips för trädgården. Vill tipsa om ytterligare en marktäckare: Rödbladig revsuga!!! Vackra blå blomspiror o lätta att hålla efter i blommandet. Låter man dom växa ut i gräsmattan är det bara att köra över med klipparen Ha en härlig trädgårdsmästare


Hej Kicki, varsågod :) roligt om du har nytta av det jag skriver. Rödbladig revsuga är ett jättebra tips! Den sprider sig duktigt men på rätt plats är det en fin marktäckare.


Lena Karlsson • 1 augusti 2020 17:22:51

Tack på förhand ser framemot på bra tips att slippa en massa ogräs.


Varsågod Lena :) Hoppas mina tips kan vara till hjälp.


Viveca Wålstedt • 29 maj 2020 11:17:58

Tack för listan på marktäckande perenner! Avskyr att rensa ogräs. Hos oss trivs kvickrot , smörblomma och nässlor väldigt bra.


Hej Viveca, det var så lite. Inga roliga ogräs du har att tampas med! Kan hålla med om att ogräsrensning inte är den roligaste sysslan, men försöker tänka att det är meditativt :)


Siw Eirin Löfblad • 20 maj 2020 08:13:58

Har en slänt i söderläge med mycket ogräs, framförallt kirskål som jag har jobbat med i många år. /Siw


Hej Siw, kirskål kan verkligen vara besvärligt och svårt att bli av med helt och hållet. Ofta är enda sättet att täcka hela ytan under ett par års tid, vilket inte alltid är så lätt om det är en stor yta eller om det finns andra växter där som man vill ha kvar.


Kerstin Nilsson • 2 september 2019 14:26:43

Kan marktäckare planteras på hösten?


Hej Kerstin. Tack för din fråga och ursäkta mitt sena svar. Marktäckande perenner passar utmärkt att plantera på hösten, men inte alltför sent eftersom de behöver hinna rota sig för att inte frysa upp av tjälen.


Från norra Svealand och uppåt kan man plantera perenner fram till mitten av september. Längre söderut går det bra fram till och med oktober och i de sydligaste delarna av landet går det bra ända fram till november. Vintergröna marktäckare kan gärna planteras något tidigare och täckas med granris första vintern. Hoppas det hjälper!


Maj-Lis Sölvebring • 7 juni 2019 08:19:21

Vill ha tips på låga marktäckande växter, trött på ogräs.


Hej Maj-Lis. Alltför låga marktäckare är ofta dåliga på att hålla ogräs borta. De flesta marktäckare är åtminstone 15-20 cm höga och minskar därmed risken för att ogräs får fäste. Hoppas du hittar någon lämplig sort bland de jag föreslår i artikeln.


Roger Johansson • 25 april 2019 06:55:49

Marktäckande växter är mycket bra sätt att hålla ogräset borta! Ser fram emot fler tips om trädgårdsskötsel.


Tack för din kommentar, Roger. Visst är det så. Öppna jordytor blir svårskötta och täckts snabbt av ogräs. Hoppas du får nytta av mina tips framöver.


Margareta Hultman • 18 april 2019 09:16:36

Behöver ordna en trädgård som sköter sig själv, de vi bor där till och från. Framsidan är väldigt solig i direkt söderläge utan skugga och baksidan har morgon och eftermiddagssol med gräsmatta och slänt i söderläge som behöver marktäckare. Hittade till din sida och hoppas på goda råd och inspiration. Hälsning, Margareta


Hej Margareta, tack för din kommentar. Hoppas mina tips kan hjälpa er med växtval och annat. Det gäller att hitta lättskötta och tåliga växter för en tomt som ska klara sig utan regelbunden skötsel. Lycka till!


Helene Lewinter • 16 oktober 2018 08:34:06

Hej! Då jag har hundar och emellanåt valpar som tuggar på allt så undrar jag vilka av dessa marktäckare som är giftiga? En fantastiskt fin hemsida du har. Vänlig hälsning.


Hej Helena! Tack för din fråga. Jag förstår problemet med att hundar - och framförallt valpar - gärna tuggar i sig växter. Dessvärre kan jag inte svara på vilka marktäckare som är giftiga för hundar. Det jag känner till är att skuggröna är giftig så den skulle jag avråda ifrån.


Det skiljer förstås en del på hur hundar och människor reagerar och jag föreslår att du vänder dig till din veterinär om du har någon specifik växt du undrar över, till exempel någon av marktäckarna här i artikeln. Även försäkringsbolag kan ha bra information om hundar och växter.

Kul att du gillar min hemsida, tack =)


Agneta Rydström • 23 september 2018 17:18:09

Tack för fin och användbar artikel.


Hej Agneta! Tack själv, vad roligt att höra. Jag hoppas du får nytta av tipsen.


Jonas • 7 juni 2018 07:36:55

Hej! Tack för bra och beskrivande samanfattning av de olika sorterna. Vi har en slänt som vätter bort mot vår granne, ganska stor, ca30-40kvm. Där stjälper vi ner löv, grenar, sly och div rester från tomten. 


Det ser ganska fult ut och vi skulle vilja att det växte marktäckare som hjälper till att snygga till denna slänt. Är det någon specifik eller rent av någon blandning man kan sprida ut, gärna snabbväxande och själv spridande som tål att få påfyllning av löv etc varje höst.

Tack. Mvh Jonas


Hej Jonas, varsågod =)

Det blir nog svårt att få någon växt att trivas under sådana förutsättningar. Ett lätt lager löv som läggs på under hösten multnar och blir till nytta för växterna, men vad jag förstår av din fråga så är det betydligt mer material som läggs på.


För att sprida ut någon fröblandning måste ytan vara väl förberedd, fri från ogräs och jämnt krattad. Därefter måste jorden hållas fuktig tills fröna har grott och sedan vattnas och skötas om ordentligt.


Det mest prydliga blir nog att bygga en större kompostlåda i slänten där ni lägger allt avfall och så planterar ni växter runtom lådan, i bra jord.


Ett alternativ skulle kunna vara att göra ett par ordentliga planteringsgropar, fylla på med bra jord och plantera någon snabbväxande klätterväxt där, förslagsvis 'Summer Snow', en tålig sort av klematis. Vatten och näring behövs förstås och speciellt de första säsongerna. Då kan klematisen förhoppningsvis må bra och klänga sig upp på grenar, sly mm efter bästa förmåga.


Emma • 14 april 2018 08:13:16

Hej! Hur funkar det när man ska kratta löv på hösten? Vi har ett riktigt skuggigt område vid sidan av huset där ingenting växer. Vi har världens största lönnträd som suger all näring ur jorden samt fäller rikliga mängder av löv på hösten. Tacksam för tips!


Hej Emma! Tack för din fråga. Så härligt med en stor lönn på tomten, även om det inte är mycket som trivs i dess närhet.


Jag tycker det kan vara värt att prova någon torktålig marktäckare för skugga, till exempel flocknäva eller ormöga. Lönnlöven som faller på hösten kan då få ligga kvar och förmultna och bli till ny mullrik jord, vilket kommer att gynna marktäckarna ännu mer.


Vill ni kratta bort löven så går det också bra så länge ni inte väljer en vintergrön marktäckare där bladen kan skadas av krattan, vilket i så fall också kommer att synas till våren. Lycka till! =)


Kattis • 15 februari 2018 11:19:08

Ångrar den dagen jag tog in lammöron i trädgården...dom sprider sig galet..i grusgångar, häckar ja överallt..nu försöker jag utrota dom.


Hej Kattis! Lammöron är bra på att sprida sig så visst kan de bli lite av ett problem, speciellt i soliga, torra lägen där de trivs som allra bäst. Om de sprider sig till olika platser i trädgården som du beskriver här så är det ganska troligt att de frösått sig.


En idé är att klippa bort blomställningarna innan de fröar av sig, men har de spritt sig till stora ytor kan det nog bli ganska svårt att hinna med. Väldigt tråkigt att de blivit något av en plåga i din trädgård. Sånt är aldrig roligt och jag förstår verkligen att du vill få bort dem.


Lammöron är annars toppen för att täcka in stora, avgränsade ytor som ska nyplanteras eftersom de täcker jorden effektivt. Blommorna gillas också av bin och humlor, det är alltid ett surrande omkring mina plantor.


Agneta Halle'n • 13 januari 2018 19:25:06

Hej! Jag längtar också till våren. Tack för alla tips om vintergröna marktäckare. Sockblomman är en favorit bland marktäckare. Men myskmadra, ormöga och gullgröna kommer inte långt efter som favoriter.


Hej Agneta! Våren är här fortare än vi anar. Härligt! Sockblomman är verkligen en av de finaste marktäckarna. De andra du nämner är också fina och av dom så är det bara ormöga som inte räknas som vintergrön. Men den har så vackra blad och blommor så den gillar vi ändå :-)


Mai Olofsson • 12 januari 2018 18:00:44

Hej Ann! Hoppas som du på ett nytt härligt odlingsår. Just nu känns det väldigt avlägset. Vi har minst 30 cm snö och minus 14 grader. Tack för dina växtförslag. Jag sparar dem tills våren kommer.


Hej Mai! Så härligt med en massa snö! Förstår att våren känns än mer avlägsen i det läget. Det är verkligen stor skillnad mot här. Vi har bara någon centimeter snö på marken, men vintern har knappt börjat än så det kommer säkert mer.


Hoppas du får nytta av växtförslagen så småningom. Vintern är annars en bra tid för planering och då kanske växtförslagen kan vara behändiga att kika på.


Ingvor Norman • 17 juni 2017 21:07:58

Kan någon av dessa trevliga växter konkurrera på allvar med kirskål?


Hej Ingvor, tack för din fråga! Kirskål är verkligen i en klass för sig och det är inte många växter som kan mäta sig med den när det gäller spridningsförmåga och växtkraft. Marktäckare bör planteras i jord som är rensad och fri från flerårigt ogräs men även om du inte fått bort riktigt all kirskål så finns det vissa marktäckare som möjligtvis (!) skulle kunna ha en chans på några års sikt.


Jag föreslår att du tittar närmare på röd sockblomma, myskmadra, lammöra och flocknäva. Välj en som passar för växtplatsen så den trivs och frodas så bra som möjligt. 


Eftersom kirskålen redan är etablerad med sitt rotsystem så hamnar nykomlingarna i underläge redan från början. Det är ett måste att gräva och rensa bort så mycket kirskålsrötter som möjligt, gärna låta de rotbitar som oundvikligen blivit kvar i jorden få grönska igen, rensa ännu en gång och först därefter plantera ut tätt med plantor av den marktäckare du valt. Gärna på tätare avstånd än det som normalt anges.


Fortsätt därefter att rensa bort den kirskål som kommer upp för att hjälpa marktäckaren på traven. Förhoppningsvis lyckas den då ta över helt och hållet.


Alternativet är att täcka marken under ett par-tre säsonger, exempelvis med tjocka lager av kartong och tidningar med täckbark på, även om inte heller det är ett säkert kort. När täckningen tas bort har marken mjukats upp en del och det blir lättare att gräva och få bort de ogräsrötter som finns kvar och därmed ge de bästa förutsättningarna för marktäckarna att etablera sig.


Per Olof Wiberg • 8 juli 2016 07:16:01

Det här var en underbar sammanställning. Min favorit är myskmadra, därför att namnet för mig är poetiskt och sägenomspunnet. Jag har försökt dra upp den från frö, men ej lyckats.


Tack för det Per-Olof! Hoppas du kan ha någon nytta av sammanställningen. Myskmadran är verkligen en fantastisk växt på många olika sätt. Den ser så skir och tanig ut när man planterar den och så växer den snabbt som ögat ihop till en tät matta. Även jag har försökt att så frö av myskmadra men inte heller lyckats. Tur då att den sprider sig bra alldeles av sig självt.

Anmäl dig till nyhetsbrevet:

Få inspiration & uppdateringar om trädgård, design & växter via e-post. 

Namn Obligatoriskt fält!
E-postadress* Obligatoriskt fält!
Obligatoriskt fält!

Logotyp

Professionell och personlig trädgårdsplanering med fokus på hälsa & biologisk mångfald.

Landskapsarkitekt Ann Hallén shape IT green

Logotyp

Professionell och personlig trädgårdsplanering med fokus på hälsa & biologisk mångfald.

Landskapsarkitekt Ann Hallén

shape IT green

Anmäl dig till nyhetsbrevet:

Få inspiration & uppdateringar om trädgård, design & växter via e-post. 

Namn Obligatoriskt fält!
E-postadress* Obligatoriskt fält!
Obligatoriskt fält!

Logotyp

Professionell och personlig trädgårdsplanering med fokus på hälsa & biologisk mångfald.

Landskapsarkitekt Ann Hallén, shape IT green

Håll kontakten!

Vill du få inspiration och tips om trädgård, design & växter? Skriv då upp dig på min mejllista. Du kan när som helst avregistrera dig.

Namn* Obligatoriskt fält!
E-postadress* Obligatoriskt fält!
Obligatoriskt fält!

shape IT green © 2023. All Rights Reserved

Din varukorg är tom Fortsätt
Varukorg
Delsumma:
Rabatt 
Rabatt 
Visa detaljer
- +
Slutsåld