Logotype_shape IT green

9 marktäckare som håller ogräset borta

Marktäckare är några av de mest användbara växter som finns. De brer ut sig över marken och täcker in öppen jord och lämnar därmed inte mycket plats för ogräs att få fäste. Här listar jag några av mina favoriter bland marktäckande växter, sådana jag ofta använder mig av. Både i min egen trädgård och när jag planerar rabatter åt mina kunder.

Missa inte att anmäla dig till mitt nyhetsbrev längre ner på sidan. När du anmäler dig får du också en pdf med de 9 marktäckarna i det här inlägget.

Jätterams i en matta av myskmadra och sockblomma.
Jätterams i en matta av myskmadra och sockblomma.

1. Röd sockblomma

Röd sockblomma får vackert skira blad på våren som sen blir till en tät matta. Lite långsam att etablera sig men när den väl tagit sig är den en utmärkt marktäckare som effektivt hindrar ogräs från att få fäste. Trivs i halvskugga till skugga.

2. Myskmadra

Myskmadra bildar en ljusgrön matta av stjärnlika blad och på våren kommer mängder av vita blommor. Den sprider sig snabbt så man får hålla efter den eller plantera den i avgränsade ytor där den tillåts bre ut sig. Det går ganska lätt att rycka upp plantorna där man inte vill ha dem. Trivs bäst i halvskugga i lätt fuktig och väldränerad jord. Klarar en del torka när den är etablerad.

3. Ormöga

Ormögats vackra blå eller vita blommorna kommer tidigt på våren och de gröna frodiga bladen brer ut sig och sprider sig snabbt till en fin matta. Trivs i halvskugga till skugga på de flesta jordar, gärna lätt fuktiga.

Ormöga
Ormöga

4. Gullgröna

Gullgröna bildar snabbt stora, utbredda låga mattor av flikiga gröna blad som är vintergröna. Den blommar med gula blommor de första åren men därefter kommer oftast bara bladen. Trivs i såväl sol som skugga och på de flesta jordar. 

5. Jättedaggkåpa

Jättedaggkåpa är snabbväxande, tålig och täcker in öppen jord på ett par säsonger. Får limegröna blommor och vackra daggiga, mattgröna blad. Frösår sig rikligt. Trivs i sol till halvskugga och trivs på de flesta jordar.

Daggkåpa
Daggkåpa

6. Kaukasisk förgätmigej

Kaukasisk förgätmigej är en fin marktäckare som brer ut sig mer måttfullt än många andra i listan, åtminstone om man väljer någon av namnsorterna, till exempel 'Jack Fost' som får blå blommor och silvrig bladteckning. De stora hjärtformade bladen ger en fin bas i rabatten. Trivs i näringsrik, fuktig jord i halvskugga eller skugga.

7. Lammöron

Lammöron gör skäl för sitt namn med härligt silverludna bladen som man bara måste ta på. Jag gillar särskilt sorterna 'Silver Carpet' eller Big Ears' som oftast inte får några blomstänglar vilket håller den silverskimrande mattan låg. Men man kan gärna ha några plantor som blommar också eftersom de är en favorit bland humlor och bin. Soligt läge i näringsfattig, väldränerad jord. 

Lammöra
Lammöra

8. Flocknäva

Flocknäva är en lättodlad marktäckare som passar in och trivs i stort sett överallt. Den sprider sig snabbt med utlöpare och bildar vackra blommande mattor som är användbara i många rabatter. Trivs i såväl sol som skugga på de flesta jordar.

9. Skuggröna

Skuggröna har fina blanka, vintergröna blad som sitter i kransar. Den vill ha jord med lågt pH, exempelvis rhododendronjord, och behöver ett halvskuggigt till skuggigt läge för att bladen ska hålla sig gröna och fina. I kalkrik jord eller i sol blir bladen gula och växten ser sjuk ut. Därför är det bättre att välja en annan marktäckare i ett sådant läge.

Använder du marktäckande perenner för att minska ogräsrisken? Vilken är din favorit?

Kommentera gärna:

 • Lena Karlsson • 1 augusti 2020 17:22:51
  Tack på förhand ser framemot på bra tips att slippa en massa ogräs.
 • Varsågod Lena :) Hoppas mina tips kan vara till hjälp.

  3 augusti 2020 13:02:35

 • Viveca Wålstedt • 29 maj 2020 11:17:58
  Tack för listan på marktäckande perenner! Avskyr att rensa ogräs. Hos oss trivs kvickrot , smörblomma och nässlor väldigt bra.
 • Hej Viveca, det var så lite. Inga roliga ogräs du har att tampas med! Kan hålla med om att ogräsrensning inte är den roligaste sysslan i trädgården, men försöker tänka att det är meditativt :)

  29 maj 2020 18:58:10

 • Siw Eirin Löfblad • 20 maj 2020 08:13:58
  Har en slänt i söderläge med mycket ogräs, framförallt kirskål som jag har jobbat med i många år. /Siw
 • Hej Siw, kirskål kan verkligen vara besvärligt och svårt att bli av med helt och hållet. Ofta är enda sättet att täcka hela ytan under ett par års tid, vilket inte alltid är så lätt om det är en stor yta eller om det finns andra växter där som man vill ha kvar.

  22 maj 2020 07:55:48

 • Eva Kellgren • 14 september 2019 07:59:03
  Tack för nyhetsbrev
 • Hej Eva. Tack själv för att du vill prenumerera. Hoppas du får nytta av nyhetsbreven.

  15 september 2019 19:04:00

 • Kerstin Nilsson • 2 september 2019 14:26:43
  Kan marktäckare planteras på hösten.
 • Hej Kerstin. Tack för din fråga och ursäkta mitt sena svar. Marktäckande perenner passar utmärkt att plantera på hösten, men inte alltför sent eftersom de behöver hinna rota sig för att inte frysa upp av tjälen.

  Från norra Svealand och uppåt kan man plantera perenner fram till mitten av september. Längre söderut går det bra fram till och med oktober och i de sydligaste delarna av landet går det bra ända fram till november. Vintergröna marktäckare kan gärna planteras något tidigare och täckas med granris första vintern. Hoppas det hjälper!

  9 september 2019 14:44:07

 • Maj-Lis Sölvebring • 7 juni 2019 08:19:21
  Vill ha tips på låga marktäckande växter, trött på ogräs.
 • Hej Maj-Lis. Alltför låga marktäckare är ofta dåliga på att hålla ogräs borta. De flesta marktäckare är åtminstone 15-20 cm höga och minskar därmed risken för att ogräs får fäste. Hoppas du hittar någon lämplig sort bland de nio sorter jag föreslår i artikeln.

  7 juni 2019 11:26:34

 • Roger Johansson • 25 april 2019 06:55:49
  Marktäckande växter är mycket bra sätt att hålla ogräset borta!
  Ser fram emot fler trädgårdsskötsel.
 • Tack för din kommentar, Roger. Visst är det så. Öppna jordytor blir svårskötta och täckts snabbt av ogräs. Hoppas du får nytta av mina tips framöver.

  28 april 2019 09:21:37

 • Margareta Hultman • 18 april 2019 09:16:36
  Behöver ordna ennträdgprd som sköter sig själv, de vi bor där till och från. Framsidan är väldigt solig i direkt söderläge utan skugga och baksidan har morgon och eftermiddagssol med gräsmatta och slänt i söderläge som behöver marktäckare. Hittade till din sida och hoppas på goda råd och inspiration. Hälsning, Margareta
 • Hej Margareta, tack för din kommentar. Hoppas mina tips kan hjälpa er med växtval och annat. Det gäller att hitta lättskötta och tåliga växter för en tomt som ska klara sig utan regelbunden skötsel. Lycka till!

  18 april 2019 11:12:25

 • Margareta Kronhoff • 4 april 2019 13:12:46
  På förhand tack!
 • Varsågod Margareta! Jag hoppas du får användning av växtlistan.

  4 april 2019 17:58:55

 • Victoria daun • 18 november 2018 07:35:13
  Bra och tydligt skrivet vill gärna ha ditt nyhetsbrev !
 • Hej Victoria!
  Vad roligt att höra, tack! Jag mailar en länk till dig där du kan anmäla dig till mitt nyhetsbrev.

  18 november 2018 11:37:50

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv