Vår i trädgården: Plantera klematis, rosor, träd & buskar

Har du funderat på att plantera nya växter i trädgården? Kanske några nya rosor, blommande buskar, ett vackert prydnadsträd eller varför inte en klematis?

Det finns många olika sorters växter på marknaden och det kan ofta kännas svårt att välja ut några till den egna trädgården.

Därför vill jag tipsa dig om mina favoriter bland träd och buskar och även visa hur du kan hitta vackra och spännande sorter av rosor och klematis.

Blommande silverpäron, vingbenved, klematis 'Black Prince' och rosen 'Queen of Sweden'
Blommande silverpäron, vingbenved, klematis 'Black Prince' och rosen 'Queen of Sweden'

Vårplantering & tillgång på växter

Våren är en bra årstid för att plantera nya växter. Det finns (oftast) en del markfukt och luften är ännu inte alltför varm. Dessutom ger en vårplantering tid för växterna att rota sig inför vintern, vilket är extra bra för mer känsliga växter.

Krukodlade plantor kan planteras hela säsongen, men undvik helst den varmaste och torraste perioden under sommaren eftersom det då krävs mer bevattning.

Är du ute efter en specifik växt så är det också bra att vara ute i god tid eftersom det kan vara slut på vissa växter senare på säsongen.

Att välja träd till trädgården

Varför inte plantera ett nytt träd i trädgården nu under våren? Det finns många fina sorter och olika storlekar att välja på. 

Små stamträd passar i en liten trädgård, i en rabatt eller på balkongen. Något större träd blir perfekta på villatomten och stora parkträd blir utmärkta för en tomt eller gård där det krävs något rejält för att fylla ut platsen och skapa karaktär.

Några av mina favoritträd för villaträdgården är:
Silverpäron
Prydnadsapel
Glanskörsbär
Klotkörsbär
Ginnalalönn
Hybridmagnolia

Du kan också välja ett träd som har en fin stam vilket gör att det blir en prydnad och ett blickfång även under vintermånaderna. Mina tre bästa tips på prydnadsträd med vacker stam kan du läsa om här...

Värdefulla buskar som ger struktur

Buskar som fyller ut i trädgård och rabatt är också en värdefull tillgång i trädgården. De bidrar med blommor, fint bladverk och frukter eller bär. Ofta har de också en vacker höstfärg och ger dessutom form och struktur även under den kalla årstiden när perennerna har vissnat ner. 

Några av mina favoritbuskar är:
Bukettapel
Vingbenved
Blodkornell
Trollhassel
Häxal
Smällspirea 'Amber Jubilee'

En del buskar passar bra att plantera i en rabatt som komplement till perenner, vilket både förlänger säsongen och ger struktur & form även vintertid.
Se mina bästa tips på buskar och små stamträd som passar i rabatten.

Låt klematis & rosor förgylla trädgården

Du kanske har funderat på att skaffa en klematis eller varför inte en ros i din trädgård. Tycker du att det är svårt att välja mellan alla sorter som finns? Då är mitt tips att gå in på Trädgår'n i Söderfors hemsida.

Där kan du lätt hitta en ny favorit som passar just din trädgårds förutsättningar och läge. Det finns massor av bilder och inspirerande fakta om plantering, skötsel mm. Här kan du se rosbiblioteket indelat efter rosgrupp och här hittar du klematisbiblioteket.
Etiketter: klematis träd buskar rosor

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg

Etikettmoln