Linnés trädgårdar i Uppsala

Uppsala är en stad som är känd för många saker; slottet, domkyrkan och universitetet för att nämna några stycken. Staden är också känd för arvet efter Carl von Linné, Rudbeck och Thunberg för deras insatser i bland annat växternas värld.

Linnéträdgården och Linnés Hammarby hör till de Linneanska trädgårdarna och i den här artikeln ger jag en kort introduktion till de båda trädgårdarna och lite översiktligt om deras växter. 

Även Botaniska trädgården i Uppsala hör till de Linneanska trädgårdarna - men det får bli en annan gång :)

Linnéträdgården i Uppsala

Linnéträdgården är Sveriges äldsta botaniska trädgård och ett väldigt fint besöksmål i Uppsala.

De åtta stora lindarna på förgården ger ett underbart och magnifikt intryck. Träden sätter verkligen stämningen och förväntan direkt när man kommer innanför grindarna på Svartbäcksgatan. 

Den långa gången som leder både ögonen och stegen raka vägen fram till orangeriet flankeras av sommarblommor i rader.

Stora välfyllda rabatterna med olika spännande växter och den gammaldags känslan i trädgården gör det lätt att spendera flera timmar härinne. Så vackert!

Linnéträdgårdens orangeri i blickfånget
Linnéträdgårdens orangeri i blickfånget

Linnés Hammarby

Linnés Hammarby ligger strax utanför Uppsala och var familjen Linnés sommarbostad. Idag är det ett minst lika populärt utflyktsmål som Linnéträdgården inne i stadskärnan. Här finns bland annat en lummig park med härligt slingrande gångar.

I den lummiga parken på Linnés Hammarby är det grönt och frodigt. Här växer bland annat stora sjok av alpsockblomma med höga uppstickande vita och rosa krolliljor under de lundbildande trädkronorna.

På en höjd i parken ligger en liten byggnad som kallas Linnés naturaliemuseum. Det är ett litet äventyr i sig att gå längs de slingrande gångarna i parken upp till byggnaden.

På Linnés Hammarby finns också en rekonstruktion av Carl von Linnés "mullbänkar" efter hans egna växtlistor.

Det finns mycket spännande att upptäcka här på Linnés sommarställe och ett 40-tal av de växter Linné själv odlade finns idag kvar på Hammarby.

Odla Linnés växter i din trädgård

Skulle du vilja plantera en rabatt med samma växter som Carl von Linné själv odlade och studerade på sin tid? Ta då gärna en titt på mina färdiga växtplaner för Linnés Favoriter och Linnés Hammarby.

Tryckt häfte med växtplan för Linnérabatter
Tryckt häfte med växtplan för Linnérabatter

Eftersom Linnéprojektet jag deltog i nu är avslutat säljer jag nu ut de kvarvarande växtplanerna för de båda rabatterna Linnés Favoriter och Lilla Hammarby. De fina tryckta häftena innehåller bilder, växtlista, växtfakta och planteringsplan.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg

Etikettmoln