Inget matförråd utan naturens små hjältar

Även i tider när allt är upp och ner och det känns oroligt så är det viktigt att fundera över trädgården och planera för den kommande säsongen.
 
Dels mår vi bra av att vistas ute i trädgården eller i naturen där både stressnivåer och blodtryck sjunker och därmed gör oss mer motståndskraftiga mot sjukdomar. Det kan du läsa mer om i min artikel Minska stress och oro med hjälp av trädgården.

Men det är också en bra idé att odla ätbara växter i trädgården, både för att äta giftfritt men även för en känna dig trygg med att du har tillgång på mat.

Förberedd utan överdrift

Många av oss har den senaste tiden köpt hem lite extra mat och mediciner ifall man skulle hamna i karantän hemma. Utan att gå till överdrift och handla så mycket man får tag på (och därmed göra det omöjligt för andra att köpa det viktigaste) så känns det som en bra och nödvändig förberedelse.

Om vi dessutom kan utöka matförrådet genom att odla egna grönsaker, rotfrukter, frukt och bär i trädgården är det ännu bättre och gör att vi känner oss tryggare.

Egen skörd till matförrådet

Ingen vet hur länge det dröjer innan det blir mer av ett normalläge igen men en del experter pratar om att det blir först till hösten eller vintern. Då tycker i alla fall jag att det känns rätt skönt att ha egen potatis, rotfrukter, kål, lök och tomater att skörda.

Även egna äpplen, hallon och vinbär blir ett tryggt och näringsrikt komplement till det som finns i affären. Idag importerar vi en stor del av det vi hittar i grönsaksdisken och med tanke på risken för exempelvis stängda gränser är det en stor trygghet att kunna odla en del själv.

Ingen skörd utan våra pollenhjältar

Nu när vi är inne på det här med att odla egna grödor så tänkte jag ta upp ett viktigt och överhängande problem som lätt kommer lite i skymundan nu när allt fokus ligger på annat håll. Jag tänker på hotet mot de nyttiga insekter som pollinerar blommorna på fruktträd, bärbuskar och annat ätbart.

Utan till exempel bin och humlor skulle det inte bli några bär och frukter alls. Även rotfrukter och bladgrönt måste pollineras om vi ska få fram frön att så nästa säsong. Därför är det väldigt viktigt att göra det man kan det enklaste sättet är att plantera blommor som hjälper våra insekter att överleva från tidig vår till sen höst.

Vilka växter är bra pollenkällor?

Några exempel på bra växter för pollinerare är vide och sälg, krokus, solhatt, luktviol, akleja, maskros, fackelblomster, timjan, bolltistel, syrénbuddleja och kärleksört.
 
Då kanske du tänker: Men Ann, hur ska jag veta vilka växter jag ska välja? Vilka passar i min trädgård? Och brukar inte såna där fjärilsplanteringar se rätt skräpiga ut?

Det är inte så lätt att plantera växter som är till för insekterna om du samtidigt vill ha en ordnad och vacker plantering. Det är kanske speciellt viktigt om du bor i ett villa- eller radhusområde där både du och dina grannar vill ha det snyggt och prydligt omkring er.

Prydlig plantering med pollenrika blommor

Det är med den tanken i bakhuvudet som jag har tagit fram en speciell växtplan, Fjärilsväxter, med utvalda blommor som ger pollen och nektar åt insekterna - och det samtidigt som du får ett vackert smycke med vackra blommor att njuta av i trädgården. 

Blommorna planteras i en rabatt eller pallkrage och lockar till sig mängder av fjärilar, bin och humlor till din trädgård. När de väl hittat till din trädgård så pollinerar de inte bara dina prydnadsväxter utan också också dina grönsaker, bärbuskar och fruktträd. 

Med växtplanen för Fjärilsrabatten får du alltså tre viktiga resultat i ett paket:

  1. Nektar- och pollenrika blommor som hjälper nyttoinsekter att hitta mat från vår till höst
  2. Fler nyttoinsekter ger bättre pollinering och ökad skörd av frukt och bär i trädgården
  3. Ett vackert blickfång med vackra blommor att njuta av under hela säsongen

Klicka på knappen nedan för att läsa mer om och beställa en växtplan till din egen  Fjärilsrabatt. Ja fast det förstås - alldeles egen blir den ju inte... Du får samsas med fjärilarna, humlorna och bina om blommorna :-)
 
Ta hand om dig och dina nära (och om dina små trädgårdsvänner)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Tidigare inlägg

Etikettmoln