Logotype_shape IT green

Att göra i trädgården på våren

Det finns alltid något att fixa med i trädgården, även under den tidiga våren. Om du vill ha tips på sånt du kan göra ute så har jag samlat en del idéer här. 

Förslag på sådant du kan fixa med under våren är: 

  • Så fröer i kallbänk eller växthus. Spenat brukar fungera jättebra att så nu för att kunna skörda framåt april. Även machesallat (vintersallat) går bra att så nu och själv experimenterar jag även med sommarmorötter, rädisa och svartkål.
  • Rensa ogräs. Det är alltid ogräset som är först att grönska på våren och börjar du ta bort det redan nu får du ett stort försprång inför säsongen.
  • Plantera ett nytt träd (om marken inte är för hård att gräva i). En vacker katsura eller ett körsbärsträd blir ett fint inslag i trädgården de kommande åren. Eller varför inte plantera en sälg som kan ge pollen åt nyvakna bin och humlor.
  • Beskär buskar genom att ta bort grova, gamla grenar ända nerifrån marken så behåller buskarna sin naturliga växtform samtidigt som de ansas.
  • Beskär äppelträd som du vill ska få lite fart och växa, till exempel unga och nyplanterade träd. Äldre träd är det bättre att vänta med till JAS (juli, augusti, september) för att inte stimulera till för många vattenskott.
  • Rensa ur gamla krukor om du inte hann med det i höstas. Även växthuset kan behöva en städning inför våren och där är det ofta varmt och skönt oavsett väder.
  • Planera och fundera. Är det någon del i trädgården, eller kanske hela, som behöver förnyas. Ska det till någon ny rabatt eller är det någon växt som skulle behöva flyttas. Ta en runda i trädgården och anteckna sånt du kommer på.
  • Se efter om det har kommit upp några krokusar, våriris eller tulpanblad. Rensa lite försiktigt bort eventuella växtrester runt lökväxterna, men vänta helst ett tag till innan du rensar bort alla gamla perennrester. Om det blir kallare en period är det bra om de gamla växtdelarna finns kvar som skydd för nya skott. 
  • Spraya rådjurens favoriter med Trico Garden om du har problem med att de äter dina växter till frukost. Tulpanblad verkar vara bland det godaste i trädgården, men också perenner som alunrot och jättevallmo.
Har du fler tips på vad man kan göra under den tidiga våren? Kommentera gärna så kan vi hjälpa varandra med idéer!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg

Etikettmoln