Så väljer du ett tema till din trädgård

I ett tidigare inlägg berättade jag om trädgårdens stil & tema och vad som skiljer dem åt.  Här kommer jag att gå in djupare på trädgårdsteman och hur du kan börja ta reda på vilket tema som du skulle vilja ha i din trädgård.

Antingen kan du välja ett tema för hela trädgården eller ha olika teman för olika rum i trädgården. Vill du ha flera teman så är det bra om de olika rummen är visuellt avskärmade för att undvika ett rörigt intryck av trädgården som helhet. 

Välj ett personligt tema

Det bästa med att välja ett tema till trädgården är att du helt fritt kan välja det som passar dig och som just du trivs med. Med ett tema i grunden blir trädgården personlig och olik alla andra. Men hur gör man för att komma igång och ta reda på vilket tema man vill ha?

1 upplevelse + 3 tankar + 1 känsla = Ditt tema

När du ska välja ett tema för i trädgården kan det vara svårt att komma på något. Därför tänkte jag hjälpa dig på traven med några enkla tips på hur du kan komma igång. 

 1. Börja så enkelt som möjligt. Ta fram ett anteckningsblock, ett dokument eller en app för anteckningar. 
 2. Låt dig inspireras och ta hjälp av förslagen i punktlistan nedan och se om du fastnar för något av dem. 
 3. När du valt ut en punkt behöver du koppla den till ett minne av en upplevelse du haft eller en dröm du har.  
 4. När du har din upplevelse eller dröm klar för dig - skriv ner 3 saker du kommer att tänka på som du förknippar med upplevelsen eller drömmen.
 5. Fyll på med några ord som beskriver en känsla du får när du tänker på upplevelsen eller drömmen. 
Utifrån de tankar och den känsla du satt ord kan du lättare få fatt i vad det är i just din upplevelse/dröm som du skulle vilja överföra till din trädgård. 

Förslag att inspireras av

 • En trädgård som du gillar och har besökt. Det kan vara din grannes trädgård, din arbetskamrat eller en besöksträdgård som du tycker om. 
 • Ett favoritresmål som du varit på och som du gärna skulle åka tillbaka till. Kanske från stranden eller så har du ett härligt minne från en mysig restaurang. Eller så kan du välja ett resmål som du drömmer om.
 • En trädgård från din barndom. Kanske din mormors eller farfars trädgård eller någon trädgård där du brukade tillbringa dina somrar.
 • En naturlig miljö du gärna besöker. Skogen där du brukar plocka blåbär eller kantareller, den skira grönskan i bokskogen om våren, klipporna vid havet som är den perfekta platsen för solbad eller insjön där du brukar fiska.
 • Något annat du upplevt, längtar efter eller drömmer om.

Det viktiga här är att ta dig tiden och verkligen skriva ner dina idéer, vi tror ofta att det inte behövs och att vi kommer ihåg det ändå. Men ofta har vi så mycket annat omkring oss och då är det lätt att idéerna försvinner och så får vi börja om från början igen.

Utvalda idéer för trädgårdens tema

Har du försökt hitta ett tema som passar dig och din trädgård men känner att du ändå inte kommer på något? Här är några idéer som du gärna får använda dig av.

 • Medelhavstema med stenlagd uteplats, pergola med vinrankor, träd som påminner om olivträd, doftande örter och lavendel.
 • Sinnenas trädgård med fokus på doft, smak, hörsel, syn och känsel
 • De vilda djurens trädgård med växter som ger skydd, mat och boplatser åt  igelkottar, grodor, småfåglar, skalbaggar, vackra fjärilar, surrande humlor och bin , nyckelpigor, fjärilar och en mängd andra trevliga småkryp.
 • Japansk trädgård med bambu och mossa, krattade grusytor, stora stenar och kanske också rödmålade detaljer som i den här idéträdgården i japansk stil i Enköping.
 • Naturlik trädgård med klippta gångar i en blomsteräng, mjukt formade planteringsytor och naturliga avgränsningar
 • Torr vattenträdgård med grusytor istället för vatten, en "brygga" som går ut över "vattenytan" och en "bäck" av grus och stenar. Passande perenner och  och vassliknande gräs runtom.
 • En trädgård med inspiration från två olika natur- och trädgårdstyper, till exempel gotländsk tallmo med höga tallar och låg undervegetation i kombination med medelhavets olivträd och lavendelfält. 
 • Lummig och grönskande trädgård med naturliga former som är fylld av frodiga, färgstarka buskar och träd som även ger ett bra insynsskydd. 
 • Savannlik trädgård med öppna gräsytor, naturlik damm och dungar med träd och buskar.
 • Prärielik trädgård med stora fält med prydnadsgräs och perenner av olika slag.
 • Ätbar trädgård med körsbärsträd i stället för prydnadsträd, vinbärsbuskar som avgränsande häck, björnbär på spaljén, örtkryddor och annat ätbart i perennrabatten. 
 • Naturtomt med bevarade berghällar och skogsbacke i kombination med mer trädgårdslika ytor med växtval som förstärker det naturliga intrycket.

Bilder som inspirerar

Ofta är bilder den bästa inspirationen. Vi har alla hört uttrycket "en bild säger mer än tusen ord" och det brukar stämma väldigt bra.

Ett tips är därför också att leta fram fotoalbumet och se om du kan hitta en semesterbild, en bild från morfars hus eller på en naturlig miljö som ligger dig varmt om hjärtat. 

Eller så kan du bara ta en titt på inspirationsbilderna i galleriet nedan och se om du fastnar för något där.

loading...

När du har valt ett tema och hela tiden har det i tankarna blir det mycket lättare att planera trädgården, välja de rätta växterna och att lägga till material och detaljer som bygger upp och förstärker temat. 

Jag vill gärna veta vilket tema du valt eller funderar på. Skriv en kommentar och berätta!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg

Etikettmoln