Trädgårdens stil & tema

Har du en stil eller ett tema i din trädgård? Eller du kanske har hört att det är bra att ha en röd tråd eller att trädgården ska ha en helhetskänsla? Hur gör man för att uppnå det och hur skiljer man på de olika begreppen? 

En idéträdgård från Enköping med japansk stil

Den berömda röda tråden

Att skapa en röd tråd i trädgården är ett uttryck som du säkert stött på tidigare. Det kan innebära något så enkelt som att låta ett markmaterial, en viss färg eller en utvald växt få återkomma på flera platser i trädgården.

Men det kan vara svårt att få till den harmoniska helhetskänslan som man ofta upplever i en välplanerad och genomtänkt trädgård enbart genom att följa en röd tråd.

För att gå steget längre än den röda tråden kan man välja en viss stil eller ett tema att fokusera på. Då blir det genast mycket lättare att få till den efterlängtade helheten med en naturlig harmoni i trädgården som följd.

Stil och tema

Det kan vara svårt att veta vad som är en stil och vad som är ett tema. Egentligen spelar det ju inte så stor roll bara man trivs med sin trädgård. Ibland kanske man inte ens tänker på om man har en stil eller ett tema i trädgården och det är såklart helt okej.

Men om man ska ta hjälp av en professionell trädgårds- eller landskapsarkitekt för att planera trädgården är önskemål om stil och tema viktigt att diskutera i den inledande fasen av designprocessen. På så sätt kan man säkerställa att båda parter har samma övergripande visuella målbild.

Ibland kan en stil och tema gå ihop i ett. Ett visst begrepp, till exempel en japansk trädgård, kan både betraktas som en (landskaps)stil samtidigt som den kan betraktas som ett tema.

Vad är en trädgårdsstil?

En stil kan beskrivas som ett övergripande drag eller uttryck och hänvisar till en större helhet. Det kan till exempel vara en konstnärlig stil; modern, klassisk och funkis, eller en landskapsstil som den japanska stilen eller den engelska landskapsstilen.

Vad är ett trädgårdstema?

Ett tema är ett mindre begrepp än stil och ett slags långsiktigt alternativ till de mer ombytliga och småskaliga trenderna som poppar upp då och då.

Med ett tema väljer man en viss inriktning för trädgården, eller kanske bara för ett enda trädgårdsrum. En fördel med att dela in trädgården i visuellt avgränsade rum är att man kan ha olika teman utan att intrycket blir rörigt. Med hjälp av temat kan man skapa en känsla, ett intryck eller ett minne, till exempel från en resa utomlands. 
 
Ett tema kan också stå bakom ett syfte, till exempel att skapa en ätbar trädgård eller en plats för pollinerande insekter. Det kan också bygga på din livssituation i nuläget och vad som passar dig och din familj de närmaste åren.

Hitta stilen eller temat för din trädgård

Det bästa sättet att ta reda på vilken stil eller vilket tema du gillar och trivs med är att titta på andras trädgårdar. Det kan vara en grannes trädgård, din fasters trädgård, besöksträdgårdar eller bilder i tidningar och böcker.
 
Jag går gärna och tittar i till exempel besöksträdgårdar för att få ny inspiration och nya idéer. Dessutom hittar jag mycket intressant och spännande på Pinterest, en plats på webben dit folk söker sig för att hitta och dela med sig av just inspiration via bilder.

Trädgårdsinspiration från Pinterest

Klicka här om du vill kika in på min Pinterest-sida. Där har jag samlat mängder av bilder, idéer och länkar till intressanta trädgårdsprojekt som du gärna får ta del av. 

Kommentera gärna:

 • Gerd Hallén • 10 februari 2020 23:16:21
  Hej Ann, jag var in och kikade på bilderna från Pinterest som du samlat, så mycket fint! Vilken inspiration! Alltid så kul att läsa dina fb inlägg, du skriver så bra! Och nu längtar jag som alla andra till våren, det ska bli så kul att sätta igång ute. Vi har ingen snö här och plusgrader dygnet runt så det känns som om våren är på väg .... hoppas det!
  Kram och ha det så bra!
  Gerd
 • Hej Gerd, tack så mycket! Roligt att kunna inspirera med Pinterest och med blogg och Facebook. Vad glad jag blir att höra att du gillar det jag skriver! :-) Ingen snö här heller och fåglarna kvittrar om våren. Dessutom har den lilla tuvan med ungersk blåsippa vid trappen börjat blomma så vem vet, vi kanske hoppar över vintern den här gången?!
  Detsamma och kram!
  /Ann

  11 februari 2020 09:50:36

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg

Etikettmoln