Plantera en julgran i trädgården

En av höjdpunkterna inför julen är att dekorera och skapa mysig stämning både inne och ute. Med belysning och slingor i trädgården på byggnader och i träd och buskar får man just den där vintriga myskänslan som lyser upp trädgården under de mörka kvällarna och bjuder in julen.

Sockertoppsgran med julbelysning
Sockertoppsgran med julbelysning

Köp din julgran en gång för alla

Många köper förstås en julgran, eller två, inför varje jul. En att ha inomhus och en att sätta utomhus vid entrén eller på gårdsplanen.

I det läget kan det vara värt att fundera på att skippa att köpa gran nummer två varje år och istället plantera en "fast" julgran i trädgården som finns redo att dekoreras till julen. Då slipper du jobbet med att köpa och frakta hem två granar, vilket dessutom sparar miljöresurser.

En planterad gran ger också grönska, form och struktur i trädgården året runt, något som är särskilt värdefullt under höst- och vintermånaderna.

SISTA MINUTEN-TIPS: VÄXTPLAN ATT SKRIVA UT OCH GE BORT

Färdig Rabatt är en uppskattad julklapp som ger något nytt att se fram emot under den långa vintern. 

När vårvärmen kommer och det börjar klia i (trädgårds)fingrarna är det bara att sätta igång och plantera de utvalda växterna efter planteringsplanen

Här kan du läsa mer om de olika varianterna av Färdig Rabatt

Vanlig gran eller...?

Det går förstås bra att plantera en vanlig gran även om den blir ordentligt stor med tiden. Det går att hålla den tillräckligt liten en längre tid om du formklipper den årligen, men med tiden blir den alltför stor att ha på en villa tomt. För att inte tala om att den blir svår att dekorera. Innan den blir för alltför stor kan man plantera en ny gran intill den gamla och låta den ta över när den första måste tas ner.

Sockertoppsgran, ett populärt alternativ

Ett bra och fint alternativ är att använda den mindre sockertoppsgranen, Picea glauca 'Conica'. Den är en välanvänd barrväxt och en ganska vanlig syn i våra trädgårdar, vilket inte är så konstigt med tanke på att den har många bra egenskaper.

Här har en sockertoppsgran stammats upp för att ge plats åt fler växter i rabatten. Ett bra sätt även för andra barrväxter om de tar för stor plats eller om man vill få ett nytt uttryck.
Här har en sockertoppsgran stammats upp för att ge plats åt fler växter i rabatten. Ett bra sätt även för andra barrväxter om de tar för stor plats eller om man vill få ett nytt uttryck.

Sockertoppsgranens utseende, storlek och placering

Sockertoppsgranen har ljust gröna barr och ett tätt, pyramidformat växtsätt. Den växer långsamt och blir måttligt stor, även om den med tiden kan bli 2-3 meter hög och 1-1,5 meter bred. Därför är det viktigt att se till att det finns gott om plats för den att växa ordentligt och bre ut sig. Sätt den alltså inte för nära exempelvis ett träd, postlådan eller husväggen. Tänk också på att sockertoppsgranen går upp till zon 4 och vill stå i ett soligt och väldränerat läge

En julgran värd att vänta på

Det tar några år innan granen eller sockertoppsgranen växer tills sig så pass att de går att ha som julgran, men då har du en vacker och dekorativ barrväxt i trädgården som bara väntar på att få några julslingor bland barren. Praktiskt, snyggt och smart.

MER VINTERGRÖNT I TRÄDGÅRDEN?
En vacker julgran är ett fint vintergrönt smycke i trädgården - och det är ju aldrig fel. Vill du ha mer vintergrönt i trädgården - förutom en julgran? Anmäl dig till mitt nyhetsbrev och få en växtlista med många tips på vintergröna växter. Fyll i namn och mailadress nedan:

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg

Etikettmoln