Träd för villaträdgården: tre sorter med vacker bark

Det finns väldigt många fina träd för villaträdgården och det är viktigt att ta sig tid att välja ett som passar både storleksmässigt och trivs med jorden och läget på platsen.

Dessutom tycker jag att det är bra att välja ett träd som har flera kvalitéer, exempelvis blomning på våren - och fina höstfärger eller vacker form - och fin färg på stammen.

Det kan vara svårt att välja ut ett bland alla varianter som finns att få tag på i handeln. Jag vill därför tipsa dig som planerar för ett nytt prydnadsträd om tre av mina absoluta favoriter.

De har alla fantastiskt vackra stammar vilket ger ett extra värde till trädgården vintertid. Stammen framträder tydligare när det inte finns blommande växter som konkurrerar om uppmärksamheten.

Acer griseum - kopparlönn

Höjd: 3-5 meter
Bredd: 4-6 meter
Härdighet: zon 3
Läge: Näringsrik jord, gärna fuktighetshållande. Sol-halvskugga.

Ett vackert litet långsamväxande träd med trefingrade blad som blir intensivt rödorange på hösten. Tunna flagor av den kopparfärgade barken lossnar allteftersom så att den kanelbruna stammen under blir synlig. Passar bra vid en damm eller som ett litet vårdträd. Finns även att få som flerstammigt exemplar.

Lönnar kan lätt få frostskador som försvagar trädet och visar sig som frostsprickor på stammen. Det vore extra trist på just kopparlönnens vackra stam. För att undvika det bör marken där trädet ska placeras vara väldränerad och jorden genomsläpplig.

Lönnar hör till de träd som inte ska beskäras under vårvintern då de savar eller ”blöder” lätt. Därför beskärs kopparlönn, såväl som övriga lönnar, under juli-september (JAS).

Acer pensylvanicum - amerikansk strimlönn

Höjd: 3-6 meter
Bredd: 3-4 meter
Härdighet: zon 4
Läge: Mullrik, fuktighetshållande jord. Sol-halvskugga.

Den amerikanska strimlönnen har en oerhört vacker och annorlunda olivgrön stam med vita längsgående ränder. Det har ganska stora treflikiga blad som blir guldgula på hösten. Trivs bäst i halvskuggiga lägen men klarar full sol om det inte är alltför torr jord.

Se även information om frostskador och beskärningsråd för lönnar i texten ovan om kopparlönn.

Prunus serrula - glanskörsbär

Höjd: 5-7 meter
Bredd: 5-6 meter
Härdighet: zon 3(4)
Läge: Mullrik och fuktig, kalkhaltig och något lerhaltig jord. Sol-halvskugga.

Ett mindre körsbärsträd med vasformad och senare rundad krona med smala blad och små vita blommor på våren. Mindre framträdande höstfärger i gröngult-gulorange. Den släta mahognyglänsande barken rullar sig i flagor, precis som hos kopparlönnen.

Väldigt vackert som vårdträd och placeras gärna tillsammans med vintergröna växter. Allra helst bör glanskörsbäret stå så att solen gör att barken glänser lite extra. En lugn och enhetlig bakgrund framhäver också barken.

Trädet finns även att få tag på i flerstammig form. Behöver väldränerad jord och tål inte våta eller näringsfattiga jordar.

Vilket träd gillar du bäst? Berätta gärna, jag vill höra allt om dina favoriter!

 • andreas rödseth • 30 september 2019 20:06:49
  Hej jag har verkligen snöat in pa träd och jag har redan ca 60 olika sorters/arter träd och då även ett antal olika av varja art. Tack vare att jag bor i gynnsamt läge i zon 0-1 så kan jag även prova lyckan med lite sådant som igentligen inte ska klara sig här. En så länge tror jag att det är ett magnolia grandiflorum som är mitt favorit träd. Men det lär bli några till innan det att vår tomt är full. Mvh Andreas Rödseth Hjortshög Aboretum
 • Hej Andreas, vad roligt med så många sorter och att du gärna testar sånt som är på gränsen till härdigt. Har du lyssnat på trädpodden? Avsnitt två om exotiska träd var väldigt intressant så det är ett tips ifall du missat podden.

  Så vacker den är, kungsmagnolian, förstår att den är en favorit. Här uppe i zon 4 får vi nöja oss med andra sorters magnolior :)

  1 oktober 2019 11:32:58

 • Annette Wernström • 7 april 2018 12:28:28
  Ang tema trädgård, vill gärna se ett förslag på en året runt vacker entreträdgård i västläge på 2x3 m. Gärna med ett träd/stor buske i mitten. Zon 3.Tack. Annette
 • Hej Annette, tack för bra förslag på tema. Jag hoppas kunna göra en plan för en sådan entréträdgård så småningom (i mån av tid). När du nämner en stor buske eller träd så tänker jag på ginnalalönn, kopparhäggmispel och körsbärskornell. Mindre varianter kan vara körsbärsbenved eller bukettapel. Hoppas det ger lite inspiration till att börja med.

  7 april 2018 22:28:16

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv