Logotype_shape IT green

Tulpaner varje år - utan onödigt krångel

Underbara. Ljuvliga. Fantastiska. När tulpanerna börjar blomma på våren ger de oss en härlig explosion i färg och blomning som vi längtar efter hela långa vintern. De är en symbol för att den varma delen av året är här. Äntligen sol och värme.

Massplantering av liljetulpaner i Botaniska trädgården, Uppsala.
Massplantering av liljetulpaner i Botaniska trädgården, Uppsala.

Men säg den glädje som varar för evigt. Rådjuren och hararna är riktiga finsmakare som gärna kalasar på tulpanblad och knoppar. Kanske har du provat allt från fårull på pinnar till att sätta ett (fult?) nät över tulpanerna för att få ha dem ifred?

Eller tynar tulpanerna bort för att de inte trivs där du satt dem? Kommer alla de där lökarna du satte med stor omsorg bara upp ett år och sedan är de bara borta?

Blir du galen på de fula, gulnande tulpanbladen som måste få sitta kvar för att löken ska kunna få kraft att blomma igen? Kanske har du därför satt lökarna i en korg som måste grävas upp och flyttas undan varje år efter blomningen?

Vill du fortfarande ha vackra tulpaner i trädgården men utan att lägga för mycket tid på att sköta dem? Jag tänkte här ge dig några tips som förhoppningsvis kommer att underlätta odlingen och öka glädjen du får av dina tulpaner.

Väldränerad, solig växtplats

Välj ut en solig yta eller rabatt som är väldränerad och gärna sluttande för dina tulpaner. Där trivs de allra bäst och därmed ökar chansen att de klarar vintern. På en sank eller fuktig plats mår de inte så bra och lökarna riskerar att ruttna bort.

Välj långlivade sorter

När du köper tulpanlökar - välj långlivade tulpaner som återkommer år efter år för att få njuta av tulpanerna varje vår. Visst kan du använda tulpaner som ettåriga växter, men nog är det roligare om de återkommer?

Många lökar i ett oregelbundet mönster

Ett stort antal lökar i ett oregelbundet mönster, antingen utspritt i en rabatt eller samlat i återkommande grupper, ger en fin och genomtänkt effekt. För ett naturligt intryck, släng ut ett ojämnt antal lökar och plantera där de hamnar.

Perenner döljer vissnande blad

Placera gärna lökarna en bit in i rabatten i samplantering med perenner, förutom om det handlar om väldigt låga sorter som vildtulpaner.

På våren, när perennerna just börjat grönska, lyser tulpanerna vackert i den mellersta och bakre delen av rabatten. När perennerna senare vuxit sig större döljer de tulpanernas blad medan de vissnar ner efter blomningen.

Det är enkelt att vira ihop de gulnande bladen och peta in under perennerna om de sticker upp mellan perennerna. Då slipper du gräva upp de överblommade lökarna eller se bladen medan de vissnar ner och samlar ny kraft till löken.

Exempel på lämpliga perenner för samplantering är kaukasisk förgätmigej, daggkåpa, höstanemon, funkia eller näva.

Gödsla för nästa års blomning

En tulpanlök blommar bara en gång och sätter därefter sidolökar. Kommer det bara blad ett år har sidolökarna inte hunnit samla tillräckligt med kraft för att växa till sig och orka blomma.

För att sidolökarna ska blomma nästa år behöver de näring. Gödsla med benmjöl vid planteringen och därefter varje höst. När lökarna börjar komma upp ur jorden kan man strö ut blodmjöl vilket också avskräcker viltet. I alla fall tills nästa regnväder drar in...

Tulpaner - mat åt hungriga rådjur?

När det gäller problem med vilt som rådjur och harar som låter sig smaka av tulpaner och annat gott i våra trädgårdar så har jag bara ett råd. I alla fall om du vill slippa en massa pinnar med fårull eller nät kring tulpanerna. Spraya med Trico Garden en gång i månaden. Medlet är naturligt, lätt att använda och finns att köpa i trädgårdshandeln.

Trico Garden är det enda som har fungerat hos mig och här har vi många rådjur. Grannen brukar mata dom under vintern och det lockar till sig fler nyfikna rådjur som gärna hoppar in i min trädgård och smakar på det mesta. Såväl tulpaner som idegran och rododendron har blivit middag åt de vackra växtmarodörerna ;-)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg

Etikettmoln