En radhusträdgård i förvandling

Kanske har du precis som min kund Maria ställt dig frågan: Hur får man en gammal radhusträdgård som man tagit över att bli den trädgård man drömmer om?

Trädgården behövde förnyas för att bli mer funktionell och trivsam och för att bättre passa Maria och hennes familj. När jag kom in i bilden fanns det en hel del de ville ändra på och förnya för att uppnå den trädgård de drömde om.

Efter att ha pratat igenom önskemål och tomtens olika förutsättningar med Maria så satte jag igång med att skissa och arbeta fram en trädgårdsplan för deras nya trädgård.

Häng med och se bilder på trädgården idag och förslaget till den nya trädgården.

Översiktlig trädgårdsplan med förslag till förnyad trädgård. Siffrorna i planen beskrivs nedan och tar upp det övergripande i ritningen.

  1. Framsidan har fått ett tydligt trädgårdsrum med en oval gräsmatta och omgivande växtlighet.
  2. Vid entrén och den smala ytan mellan hus och garage finns plats för soptunnor med dold förvaring.
  3. Dörren till baksidan leder till en stenlagd uteplats med en härlig pergola inspirerad av Italien. Rabatten intill garageväggen fylls av skuggtåliga och frodigt gröna växter.
  4. Område för odling i pallkragar, bärbuskar och en trädgårdskompost.
  5. En ny veranda som utformats för att kunna spara ett befintligt träd intill samtidigt som det finns tillräckligt med plats för utemöbler på den lilla tomten.
  6. Mindre träd och buskar placeras i grupper för att skapa ett luftigt insynsskydd mot granntomten utan att det känns alltför instängt.

En glimt av trädgården idag

Framsidan har idag ett väldigt lågt klippt äppelträd som gör det svårt att klippa gräsmattan runt omkring, det behövs en uteplats på den lilla ytan intill entrén och baksidan behöver en ny veranda och ett luftigt insynsskydd mot granntomten.

Några bilder som visar trädgården idag. I stort sett hela trädgården är i behov av att förnyas för att skapa en plats där familjen kan trivas och njuta av utelivet.
Några bilder som visar trädgården idag. I stort sett hela trädgården är i behov av att förnyas för att skapa en plats där familjen kan trivas och njuta av utelivet.

Den nya trädgården

1. Gräsrundeln på framsidan
Framsidan får ett tydligt trädgårdsrum med en oval gräsmatta. Det blir en lugn och rofylld plats där man kan slå sig ner på bänken en stund och njuta av det orangeröda bladverket hos den japanska lönnen 'Orange Dream', de maffiga vackra vita blommorna på vidjehortensian 'Incrediball' och de magnifika höstfärgerna på svartaronia 'Glorie'.

Det låga äppelträdet till höger finns här sedan tidigare och det har varit svårt att komma åt med gräsklipparen under de lågt sittande grenarna.  Med den nya ovala gräsmattan kantad av marksten och de omgivande planteringsytorna slipper man den besvärliga klippningen under trädet vilket gör platsen mycket mer lättskött. 

2. Uteplats & förvaring vid entrén
Här behövs en ny plats med dold förvaring för soptunnor så de inte dominerar intrycket och blir det första man ser när man går in på tomten. Det löste jag genom en platsbyggd skärm med förvaring bakom dörrarna.

Den befintliga planteringsytan längs med husväggen omvandlas till en liten men mysig uteplats med vintergröna växter och kryddörter intill matbordet.  En bänk att slå sig ner på får också plats bredvid entrédörren.

3 & 4. Italiensk pergola, lummig skuggrabatt och odlingsytor
Ny stenläggning på uteplatsen och en ny robust pergola med inspiration från Italien blir en underbar plats att äta middagsmaten på, omgiven av frodig grönska från rabatt och äppelträd och med vildvin som klänger på pergolan.

Intill pergolan gjorde jag plats för grill och utekök. Smidigt och nära till matbordet vilket gör det enkelt att prata med familjen eller underhålla eventuella middagsgäster.

På andra sidan äppelträdet finns pallkragar för grönsaksodling, vinbärsbuskar och en rad med hallonbuskar. Odlingarna ramas in av en ny häck mot granntomten. Här finns också plats för en trädgårdskompost, näst intill ett måste även i en liten trädgård.

5 & 6. Ny veranda & insynsskyddande buskar
Jag utformade en ny upphöjd veranda i ett par nivåer för att inte hindra ljusinsläppet via källarfönstren. Formen anpassade jag för att kunna bevara det befintliga trädet, en fin hägg, alldeles intill. Det finns plats för trädgårdsmöbler utan att verandan blir alltför stor för den lilla tomten.

För att skapa ett luftigt insynsskydd mot granntomten placerade jag utvalda buskar och mindre träd i små grupper. På så sätt får familjen en privat känsla utan att det blir helt avskärmat. Önskemålet från Maria var att skapa en synvilla och en känsla av att trädgården är större än den är och att den fortsätter på andra sidan insynsskyddet, alltså på tomten intill. Det tror jag att jag lyckats skapa med mitt förslag.

Så tycker maria om sin nya trädgårdsplan

Så här säger Maria om trädgårdsplanen som jag tog fram åt henne. Ritningen hon beskriver är den du kan se på bilderna här i inlägget.

Vill du också ha en plan för din drömträdgård? Kontakta mig på tel. 072-733 81 91 eller mejla till ann@shapeitgreen.se. Eller så kan du klicka på länken för att läsa mer om trädgårdsplanering.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg

Etikettmoln