Blog Layout

Vackra växtkombinationer att inspireras av

Vackra växtkombinationer att inspireras av

Om du har följt mig en tid så har du kanske märkt att jag gillar att fotografera och tar många bilder till exempelvis min blogg och webbsida.


Fotografering har varit ett stort intresse för mig sedan tonåren och ofta ligger fokus på bilder med natur, djur och växter.


Trädgård, design och växter är förstås en stor del av mitt arbete som trädgårdsarkitekt, men det är också ett personligt intresse som går bra ihop med att vara amatörfotograf.


Jag kan helt enkelt inte låta bli att ta trädgårds- och växtbilder, inte ens på semestern :)

Kameran hänger med på det mesta och bidrar till ökad kreativitet som spiller över på mina designuppdrag.


Dessutom är fotandet ett bra sätt att spara idéer eller  "minnesbilder" som jag kan plocka fram för inspiration vid ritbordet på kontoret.

Ståtlig röd solhatt tillsammans med charmigt rufsig vit temynta och taggiga klot av blå bolltistel. En fin kombo med former och färger som kompletterar varandra, här på ett torg i Norrköping.

Var hittar man inspiration?

Inspiration till växtkombinationer kan man hitta lite varstans, både i de egna hemtrakterna och på annat håll. Är jag i en ny stad så vill jag gärna kolla in hur dess trädgårdar och planteringsytor är utformade och vilka sorter som används.

Genom att studera vilka växter som ingår i en vacker offentlig plantering samlar jag idéer kring sorter, färgkombinationer eller blom- och bladformer att använda i kommande projekt, både i min egen trädgård och i mina kunders.

Att studera offentliga - eller privata - planteringar är något som du också kan göra för att få inspiration till din egen trädgård. Tänk bara på att se till att växterna får de förutsättningar de trivs med när det gäller ljus och jordmån.

Som vanligt gäller "rätt växt på rätt plats". Kanske ett lite uttjatat uttryck, men helt nödvändigt för att skapa vackra trädgårdar och rabatter.

Nu över till inspirationsbilderna för vackra växtkombinationer. De är tagna under några härliga semesterdagar då jag bland annat besökte Järna, Norrköping och Söderköping.

Den skira ljusgula jättevädden skapar höjd i en rabatt och är en perfekt perenn när man vill ha ett delvis transparent insynsskydd. I kombination med blå bolltistel och gul röllika ges ett finstämt intryck. Bilden är tagen i Seminarieträdgården i Järna.

Tre stora krukor med upprepad växtlighet bildar en sammanhållen helhet i stadsmiljön i Söderköping, men det går förstås lika bra att ta efter växtkombinationen och plantera en liknande kruka sin egen trädgård. Den cremefärgade buskrosen 'Wedding Piano' har fått en underplantering av spräckliga lila petunior och vitblommande sommarljus.

Ännu en stilig kombination för en större kruka eller urna. Här en cypress på stam, vitt sommarljus och rosaröda petunior. Bild från Söderköping.

Den här färgkombon är oväntat läcker och jag gillar den verkligen trots att tagetes egentligen inte hör till mina favoriter bland sommarblommorna. Men tillsammans med den mörkt röda chokladblomman blir det en perfekt match. Bilden är tagen i en park i Norrköping.

Såå fin kombination! De vitblommande stora blombollarna hos vidjehortensian fångas upp av klätterbenvedens vitbrokiga blad och tillsammans ljusar de upp intrycket vid entrén till ett svartmålat flerbostadshus i Norrköping.

Till sist en bild från en skuggig del av Seminarieparken i Järna. Stora gröna rodgersiablad ger djungelkänsla och är fina ihop med de mindre bladen hos rödbladig alunrot. En bra kombination för fuktig jord i halvskugga.

shape IT greens blogg

Soligt, torrt och inte ett regnmoln i sikte? Så vattnar du hållbart i trädgården
Av Ann Hallén 16 Jun, 2023
De senaste somrarna har på många håll i landet varit torra och varma med långa perioder utan en droppe regn i sikte. Och som det ser ut verkar trenden att fortsätta. Så vad gör man då med trädgården och alla växter som behöver vatten. Grönsaker man odlar, prydnadsväxter, träd och buskar? Hur kan man samla vatten och spara på det man har när torkan sätter in och regnet uteblir? I den här artikeln ger jag tips och råd på hur du kan vattna smart och hållbart och hur du kan tänka kring bevattning i din trädgård.
Rådjur i trädgården
Av Ann Hallén 13 Nov, 2022
Förutom insekter, småfåglar och andra vilda nyttodjur är det vanligt att få besök av lite större djur som rådjur eller harar i trädgården, speciellt om man bor på landet men också på mindre orter och i städer. Det kan kännas tråkigt och ledsamt när ens växter blir förstörda eller uppätna. Därför vill jag tipsa om vad du kan göra för att förebygga viltskador på trädgårdens träd och andra växter.
Bildkollage med höstvackra blommor och blad
Av Ann Hallén 03 Oct, 2022
Det finns så mycket fint att välja på bland blommor och blad på hösten och det kan vara svårt att veta vad man ska plantera. För att ge dig lite tips och inspiration tänkte jag visa en del bilder på en del av det som blommar och är höstfint i min trädgård (norra Uppland, zon 4). Jag har delat in bilderna efter blommornas färgskala; vitt, rosa, blå/violett, gult, orange och till sist höstfärger och annat höstvackert.
Vinkande humla på gräslöksblomma
Av Ann Hallén 22 May, 2022
En trädgård är oftast en relativt artrik miljö med många olika blommor, i alla fall om den inte enbart består av stenläggning och en gräsmatta. Om din trädgård innehåller åtminstone några träd, buskar, blommor eller grönsaker så finns det mat och boplatser åt nyttiga småkryp. Men det finns alltid saker man kan göra för att locka fler småkryp till trädgården och öka antalet arter som trivs där. I den här artikeln tipsar jag om hur du kan hjälpa pollinerare och andra nyttoinsekter med mat och boplatser i din trädgård.
En padda gör stor nytta i trädgården
Av Ann Hallén 17 May, 2022
Till trädgårdens nyttodjur tänker man kanske inte främst på paddor och andra groddjur. Men det är verkligen en fördel att ha dem i trädgården eftersom de har den trevliga vanan att käka upp sniglar, myggor och myror. När man vet det blir det kanske lättare att överväga att bjuda in paddor och andra groddjur i trädgården?
En blåmes i fågelholken
Av Ann Hallén 16 May, 2022
Visst blir man glad när småfåglarna flyttar in på våren! Förutom att de är roliga att titta på och bjuder på vacker fågelsång så har de också en viktig roll i trädgården. Småfåglarna pickar i sig mängder med skadedjur som bladlöss och larver och hjälper därmed till att skapa balans i trädgården. Så vad kan du göra för att din trädgård ska bli lockande för fåglarna samtidigt som den skyddar dem från faror?
Vårfint med blommor i kruka och urna
Av Ann Hallén 14 Apr, 2022
Att plantera vårens första krukor är för många en stor del av att göra vårfint i trädgården. Ofta använder man "slit och släng-växter" som när de blommat över i sin kruka kastas bort och ersätts av nya fräscha växter. Men det finns andra och mer hållbara sätt att tänka, exempelvis kring val av växter och återanvändning. Här får du tips på vad du kan tänka på för att skapa långsiktigt hållbara krukor, redan innan du åker till butiken för att handla.
Lavendel i perennrabatten
Av Ann Hallén 14 Apr, 2022
Påsken verkar bli den första stora trädgårdshelgen här i norra delarna av Uppland där det hittills varit kyligt vinterväder. Under helgen ser det ut att bli varmare och även en del skön vårsol och då är det ett bra tillfälle att börja göra vårfint och rensa i trädgårdens rabatter, beroende på var i landet du bor förstås. Klippte du inte ner perennerna i höstas är det en bra tid att göra det på våren när värsta risken för frost är över. I det här inlägget kan du läsa mer om vad du kan göra för att vårfixa rabatterna.
En bukett bivänliga sommarblommor för pollinatörer
Av Ann Hallén 01 Apr, 2022
* REKLAMSAMARBETE MED IMPECTA FRÖHANDEL Innehåller annonslänkar, läs mer längst ner i inlägget
Fler inlägg
Share by: