Vackra växtkombinationer att inspireras av

Om du har följt mig en tid så har du kanske märkt att jag gillar att fotografera och tar många bilder till exempelvis min blogg och webbsida. Fotografering har varit ett stort intresse för mig sedan tonåren och ofta ligger fokus på bilder med natur, djur och växter.

Även när jag har semester så brukar jag ta en hel del trädgårds- och växtbilder. Trädgård, design och växter är förstås en stor del av mitt arbete som trädgårdsarkitekt, men det är också ett personligt intresse som går bra ihop med att vara amatörfotograf.

Kameran hänger med på det mesta och fotograferandet bidrar till ökad kreativitet som spiller över på mina designuppdrag. Dessutom är det ett bra sätt att spara idéer eller  "minnesbilder" som jag kan plocka fram för inspiration vid ritbordet på kontoret.

Inspiration till växtkombinationer kan man hitta lite varstans, både i de egna hemtrakterna och på annat håll. Är jag i en ny stad - som nyligen då jag under några härliga semesterdagar besökte bland annat Järna, Norrköping och Söderköping - så vill jag gärna kolla in hur stadens trädgårdar och planteringsytor är utformade och uppbyggda.

Genom att studera vilka växter som ingår i en vacker offentlig plantering samlar jag idéer kring sorter, färgkombinationer eller blom- och bladformer att använda i kommande projekt, både i min egen trädgård och i mina kunders.

Att studera offentliga - eller privata - planteringar är något som du också kan göra för att få inspiration till din egen trädgård. Tänk bara på att se till att växterna får de förutsättningar de trivs med när det gäller ljus och jordmån.

Som vanligt gäller "rätt växt på rätt plats". Kanske ett lite uttjatat uttryck, men helt nödvändigt för att skapa vackra trädgårdar och rabatter.

Nu över till inspirationsbilderna för vackra växtkombinationer:

Ståtlig röd solhatt tillsammans med charmigt rufsig vit temynta och taggiga klot av blå bolltistel. En fin kombo med former och färger som kompletterar varandra, här på ett torg i Norrköping.

Den skira ljusgula jättevädden skapar höjd i en rabatt och är en perfekt perenn när man vill ha ett delvis transparent insynsskydd. I kombination med blå bolltistel och gul röllika ges ett finstämt intryck. Bilden är tagen i Seminarieträdgården i Järna.

Tre stora krukor med upprepad växtlighet bildar en sammanhållen helhet i stadsmiljön i Söderköping, men det går förstås lika bra att ta efter växtkombinationen och plantera en liknande kruka sin egen trädgård. Den cremefärgade buskrosen 'Wedding Piano' har fått en underplantering av spräckliga lila petunior och vitblommande sommarljus.

Ännu en stilig kombination för en större kruka eller urna. Här en cypress på stam, vitt sommarljus och rosaröda petunior. Bild från Söderköping.

Den här färgkombon är oväntat läcker och jag gillar den verkligen trots att tagetes egentligen inte hör till mina favoriter bland sommarblommorna. Men tillsammans med den mörkt röda chokladblomman blir det en perfekt match. Bilden är tagen i en park i Norrköping.

Såå fin kombination! De vitblommande stora blombollarna hos vidjehortensian fångas upp av klätterbenvedens vitbrokiga blad och tillsammans ljusar de upp intrycket vid entrén till ett svartmålat flerbostadshus i Norrköping.

Till sist en bild från en skuggig del av Seminarieparken i Järna. Stora gröna rodgersiablad ger djungelkänsla och är fina ihop med de mindre bladen hos rödbladig alunrot. En bra kombination för fuktig jord i halvskugga.

Vad tycker du, fastnar du för någon av kombinationerna? Skriv gärna en kommentar!

Kommentera gärna:

  • Anna • 2 maj 2020 14:20:17
    Chokladblomma och tagetes! Så häftigt och ändå så enkelt! Blir nästan sur på att jag inte kommit på den själv! Måste testas, i ganska stor mängd tror jag blir härligt . Kommer att bli fantastiskt!
  • Hej Anna,
    Ja visst är det läckert med de båda tillsammans! Det tycker jag definitivt att du ska göra, blir säkert superhärligt på en lite större yta! Du får berätta sen hur det blev :)
    /Ann

    4 maj 2020 17:05:28

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg

Etikettmoln